Te vrem speriat (de gripa porcină)

Te vrem speriat.

Te vrem speriat de tot ce mișcă în jurul tău. Vrem să stai în casă, să te închizi, să putrezești în dosul ușii tale de la intrare, cu tot cu cele trei rînduri de zăvoare trase.

Vrem să nu mai știi ce e ăla soare (arde prea tare, e nociv), ce e aer curat (aerul orașelor e otrăvitor), ce înseamnă să dai mîna cu un om (se știe că se transmit mai mulți germeni). Nu vrem să mănînci, nu vrem să bei nimic, apa orașelor e otrăvită, viața la țară e imposibilă, spitalele te omoară, totul te omoară

Te omoară, mai ales, gripa aia porcină despre care se știe că e ceva mai ușoară decît gripa normală, care a făcut, de exemplu, în USA 1000 de victime spre deosebire de gripa normală care face vreo 36000 de victime anual. Vrem să crezi că oamenii de lîngă tine te vor infecta, vrem să trăiești cu frică, să nu mai ieși din casă, vrem să stai acolo, și pe toți cei din jurul tău să-i ții în casă. Legați de televizor.

Dacă totuși, simți că ai o simplă răceală, citește articolul ăsta de pe presa.nu – un site nou și de urmărit (păcat că nu are RSS):

Din cauza proastei informări, circulă o serie întreagă de neadevăruri sau adevăruri parţiale, unele dintre ele propagate chiar de către autorităţi şi jurnalişti. Iată două dintre cele mai răspândite: „Gripa porcină are o rată de mortalitate de 8 ori mai mare decât a gripei obişnuite”. „Gripa porcină are o rată de mortalitate de 6-7%. Nu există informaţii care să indice că gripa porcină ar fi mai letală decât gripa sezonieră. În SUA sunt în jur de 1.000 de victime în acest an de pe urma complicaţiilor cauzate de H1N1, în timp ce numărul estimat al celor decedaţi din cauza gripei sezoniere trece de 30.000. În plus, o nouă teorie susţine că de fapt numărul celor infectaţi cu H1N1, dar nediagnosticaţi, ar fi putut fi de ordinul milioanelor numai în SUA – ceea ce ar reduce şi mai mult rata mortalităţii. E posibil ca cifra de 6-7% să provină dintr-o confuzie: cea mai cumplită epidemie de gripă a izbucnit în 1918. Se estimează că „Gripa spaniolă”, care era, de fapt, H1N1, a ucis atunci între 40 şi 100 de milioane de oameni, iar rata de mortalitate calculată variază şi ea între 2% şi 20%. Actuala epidemie, însă, este, deocamdată, mult mai blândă. Pe de altă parte, există o serie de studii care indică faptul că gripa nouă de tip A diferă de cea sezonieră (B şi C) în evoluţia cazurilor grave, care, însă, sunt puţine. Un raport OMS precizează că şi cazurile cele mai grave sunt tratabile dacă se intervine rapid. Gripa nouă diferă de cea sezonieră prin faptul că afectează mai ales persoanele sănătoase. Şi H1N1, la fel ca alţi viruşi gripali, pare să afecteze cu precădere persoanele deja vulnerabile. Gravidele, persoanele cu obezitate severă, cei suferinzi de afecţiuni pulmonare (de exemplu astm) par să fie categoriile cele mai vulnerabile în faţa gripei porcine. Un studiu efectuat în 24 de state americane a relevat că cei mai mulţi dintre cei spitalizaţi cu gripă porcină (73% dintre cei internaţi şi 68% dintre pacienţii care au decedat) aveau cel puţin o boală care îi făcea vulnerabili (cel mai des, astm).

http://presa.nu/stiinta/cum-a-devenit-gripa-porcina-sperietoare-nationala-22.html

Un articol și despre cum să nu faci jurnalism.

 


4 Replies to “Te vrem speriat (de gripa porcină)”

  1. Bogdan Mocanu

    Da, misto site-ul. Sper sincer sa reziste cat mai mult si, cine stie, poate macar unele organizatii media vor lua aminte la criticile adresate presei, in mai multe articole de pe site.

    Si mai nou au si RSS :).

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.