Terry Pratchett și Stephen Baxter – Pământul lung

În lumea de azi, un om de știință descoperă o cale de a păși în universuri paralele. Soluția e simplă și e dată la liber, pe internet: trebuie compus un circuit pe care îl alimentezi cu un cartof. Așa că oamenii, sătui de viețile pline de limitări și îngrămădite în metropole renunță la viața curentă și pleacă în acele universuri paralele – unii la un univers sau la zece universuri distanță, alții la o sută de mii de universuri distanță, departe de lumea Datum, originară.

Pământul lung urmează apoi povestea unui tip care nu are nevoie de dispozitivul cu cartof pentru a păși între universuri și o inteligență artificială care pornesc într-un balon în explorarea Pământului lung. Urmează un roman fascinant, o poveste despre explorare care te prinde și pe care îl mai închizi doar odată cu ultima pagină.

Ce e fain la romanul ăsta e nu doar faptul că acțiunea principală e un soi de “5 săptămâni în balon” combinat cu “O călătorie spre centrul pământului“, ci și felul în care autorii urmăresc schimbările care au loc în societate, totul culminând cu un atentat terorist. Chiar dacă uneori poveștile din universul Pământului lung par haotic inserate în text, le-am simțit mai degrabă ca fiind de fapt un suport pentru firul principal, generând o lume cu mai mult sens, cu mai multă logică și mai vie, în consecință.

Vă recomand din toată inima Pământul lung, mai ales că momentan Nemira îl are la reducere cu 40% – e unul din cele mai faine romane pe care l-am citit în ultima vreme, și m-a prins tare, tare de tot. Mi-a amintit foarte mult de Verne ăla mișto, care îți deschidea mintea către visare. A fost superb sentimentul. În plus, mai e și coperta semnată Tudor Popa care e și ea faină, și traducerea e excelentă, face exact ce trebuie și rateurile sunt rare de tot și deloc deranjante. Se simte că e prima carte dintr-o serie – contractul inițial era pentru cinci cărți. Cred că o să fie prima carte la care o să caut intenționat fan-fiction, pentru că universul e mult, mult prea mișto.

pratchett_baxter_pamantul_lung-c1


2 Replies to “Terry Pratchett și Stephen Baxter – Pământul lung”

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.