Batman. Gluma ucigașă (Grafic Art 2020)

Nu cred că am priceput gluma. Înțeleg că e una din cele mai tari povești Batman/Joker, îl are pe Alan Moore acolo… Dar nu pricep care e faza. Poate că ai nevoie de un doctorat și zeci de mii de pagini de comic book citite ca să pricepi ce e atât de „tare” la „The killing joke” -eu unul nu sunt deloc impresionat.

Batman intră în Arkham, îl caută pe Joker în disperare să afle unde l-a ascuns Joker pe cineva. Nu știm cine. Începe apoi o poveste a originii lui Joker, în care e căsătorit cu o fată însărcinată, nu mai găsește de muncă, plănuiește cu niște indivizi să jefuiască ACE Chemicals (cred), cade în containerul cu deșeuri radioactive și devine Joker. „All it takes is one day”. But is it?

Pentru un cititor modern, onest, cred că revoluția „The killing joke” nu există. Poate că în anii ‘80 a fost mare șmecherie, acum e doar… o poveste a originii lui Joker, nici nu știu dacă foarte convingătoare. Măcar gluma ucigașă e chiar una bună.

Ediția românească de la Grafic Art întărește statutul „cult” al acestui comic-book. Hardcover, excelent executată, traducerea îngrijită, oamenii de la Editura Art chiar și-au făcut treaba excelent aici, cap coadă.

Batman. Gluma ucigașă : Editura Art

Batman. Gluma ucigașă : Editura Art