The Witcher 2019 (sezonul 1)

Primul sezon de Witcher este o poveste „a originii” foarte încâlcită care nu explică foarte multe lucruri. Singura calitate care îl salvează sunt calitățile actorilor principali – Henry Cavill a înțeles foarte bine rolul pe care îl joacă. Văd sezonul acesta ca pe o investiție într-un serial bun pe termen lung; doar că Netflix ar trebui să-și facă curaj să și pună un scenariu bun ca să iasă ceva mai bun. Mai jos, impresiile mele despre acest sezon.

Am pornit în vizionarea Witcher-ului cu așteptări. Am undeva la 500 de ore cumulate în universul Witcher, nu am citit cărțile, dar am citit în schimb o mulțime de articole pe tema „facerii” Witcher-ului; a fost unul din puținele subiecte cu care m-am ținut la curent. de-a lungul anului.

Și deși nu am citit cărțile, știu că primul sezon e făcut după colecția de povestiri din universul Witcher (nici măcar nu cred că a început să parcurgă conținutul cărților). Și, cu regret o spun, se vede. Trei povești care în cele din urmă se leagă, dar care sunt suprapuse în mod nefericit ca și cum ar fi simultane, povești care doar aduc confuzie. În contextul unui produs complet, rotund, cele trei povești sunt fără o finalitate concretă, par doar povești de atmosferă, nu se rezolvă niciun conflict, nu ai „closure” și nici suspansul în așteptarea sezonului următor. Scenariul este confuz spre incoerent.

Am avut dubii majore în legătură cu Cavill în rolul Witcher-ului. Nu pentru că nu cred că ar putea da o față decentă lui Geralt, ci pentru că îmi era teamă că o să avem un Superman pe post de Geralt, și parcă nu ar fi mers. Cavill, însă, e fan declarat al jocului Witcher, și-a studiat materialul cum trebuie, și a venit cu propria sa interpretare care mi se pare excelentă, fix ce trebuie. Pe lângă el, însă, am rămas cu impresia că nu prea s-a înțeles despre ce sunt rolurile, și Yen, Triss sau Ciri nu prea au intrat în rol. Aș fi putut spune ceva despre tipul care îl interpretează pe Dandelion, care e simpatic până în momentul în care devine un Chris Tucker în Fifth Element – personajul enervant și pisălog, fără pic de subtilitate. Așa o fi și în cărți, nu știu, dar deja genul ăsta de personaj e obositor, inutil, nici măcar nu mai poți zice că e „comic relief”. E, cel mult, „jena comică”.

Unde nu a funcționat serialul? Trei povești, cronologia e diferită pentru fiecare poveste, la care mai adaugi și faptul că cronologia lui Ciri sare când în viitor, când în trecut. Nu există un fir epic clar – e foarte greu să răspunzi la întrebarea „despre ce e The Witcher” după primul sezon. Asta pentru că tot ce s-a făcut până acum e introducerea – un pic de atmosferă, un pic de spațiu de acomodare cu numele personajelor și al regiunilor, dar cam atât. Scenariul este varză; și în sinea mea cred că știu de ce scenariul e atât de varză. Pentru că am mai văzut genul ăsta de eșec.

Nu un eșec per se. Vorbesc de Starship Troopers, unde regizorul a citit doar două capitole din carte după care a aruncat-o (da, pe bune). În momentul în care s-a aflat că Netflix plănuiește să adapteze Witcher, comunitatea de gameri s-a aflat într-o stare de alertă, urmărind toate informațiile posibile, criticând toate posibilele mișcări greșite ale producătorilor. Tocmai vigilenței și vehemenței fanilor se datorează faptul că Witcher nu a devenit o nouă victimă pe altarul progresismului de suprafață, dar se recunosc încă pe alocuri intențiile; de la armură cu simbolistică falică la inexplicabila malițiozitate a lui Yennefer față de bărbați, mai sunt încă rămășițe presărate ici-colo.

Ce cred eu e că echipa inițială a vrut să facă un Starship Troopers cu Witcher, dar pentru că Witcher e un fenomen minor în afara comunității gamerilor, și pentru că Netflix și-a dorit ca totuși, cineva să urmărească ce fac ei acolo, cineva a cerut o curățare a scenariului. A ieșit ceva fără foarte multă noimă, ceva care are sens în lumea Witcher-ului, dar nu stă pe propriile picioare; scenariul e cel mult neconvingător, ca să nu spunem că e slab de-a dreptul.

Dar, cum ziceam, compensează Cavill, care între timp a câștigat respectul comunității demonstrându-și dedicația față de personaj și univers. Și dacă e ceva ce ne va oferi un al doilea sezon, va fi doar insistența lui Cavill de a întruchipa acest personaj. Omul e fantastic în rolul ăsta.

M-am uitat un pic și peste alte critici la adresa serialului. Pe lângă recenzii care zic „am sărit la episodul 5 că era prea plictisitor”, sau recenzii care afirmă pur și simplu că e prost pentru că nu e Game of Thrones, sau oameni care se plâng că e supra-sexualizat (serios? mai avem probleme de-astea în 2019?). De fapt, cel mai deranjant e că oamenii știau dinainte dacă o să le placă sau nu, și doar își reconfirmă ideile în scris, argumentând cel mai des aberant. În fine, ca să dau o concluzie mie mi-a plăcut, dar nu ca produs de sine stătător, ci pentru faptul că oferă o deschidere pentru conținutul propriu-zis; și da, Witcher-ul are șansă să devină ceva mai mare dacă Netflix are curaj și încredere în Cavill.

Sunt un pic dezamăgit că Netflix au decis să americanizeze povestea, și să arunce personaje de culoare cu găleata, pentru că am impresia că producătorii cred cu fermitate că dacă un personaj e alb nu poate fi considerat persecutat. E o dovadă de lașitate dar… asta e, banii lor, regulile lor, trebuie să acceptăm tezele lor ignorante și să le includem în discursul nostru. Hai cu exploatarea omului de către om.

Cum ziceam, merită văzut, dar doar după ce fie citiți cărțile, fie jucați jocurile.


6 Replies to “The Witcher 2019 (sezonul 1)”

 1. pih

  Confunzi Chris Rock cu Chris Tucker(Rush Hour).
  Dupa ce am citit majoritatea recenziilor sunt convins ca e un rahat dpdv scenaristic dar majoritatea refuza adevarul fie ptr ca iubeste jocul/universul Witcher, fie ca e vorba de marketing.
  De obicei serialele sunt mai bine lucrate in primul sezon si se degradeaza pe masura ce avanseaza.
  Sa speram ca nu devine un Hercule.

 2. Dorin Lazăr

  Nu, povestea Witcher-ului e destul de complexă, și devine mult mai bună „mai târziu”. Era bună și acum, dar nu prea au reușit să facă un scenariu potrivit pentru el, părerea mea.

  Ai dreptate cu Chris Tucker, actualizez postarea

 3. jollyca

  Am jucat jocurile și am citit toate cărțile (nu știu câte ore sa zic ca se pune asta). Jocul si cartea au destul de puține lucruri în comun. Sunt aceleași personaje și locuri, dar poveștile nu. Personajele nu arata de loc la fel (in afara de Geralt), iar Netflix vad ca își propune sa ignore complet avatarurile lor din jocuri si săsse concentreze pe personajele din carte (cred ca e mai degraba chestie de proprietate intelectuala).

  E greu sa dai startul povestii, mai ales ca primul volum e o colecție de povestiri fara legătură între ele. Pe langa asta adaptarea este destul de fidela – am urmarit acum episodul 4 si am recitit povestea din carte. Cu unele mici excepții este fix la fel.

  Povestea completă este de fapt despre Geralt, Ciri si… destin. Da, pare un clișeu, dar cam asta e. Sunt niște cărți ușurele si destul de forgettable (am citit ultima carte cam acum vreo 2 ani), dar acțiunea te ține cu sufletul la gura. Daca chiar își propun sa spună toata povestea o sa fie deestuuul de derutant pe alocuri.

  Mai am un pic de vazut din sezonul asta…

 4. Dorin Lazăr

  Acum am luat pachetul cu toate cărțile, o să mă pun și eu pe citit. Știu că s-au luat după cărți, și e bine, jocul e cu totul altceva, dar lore-ul e comun (multe informații din joc le regăsesc în film, dar asta și pentru că am stat să citesc tot lore-ul din joc).

 5. Remington Steele

  Eu am vrut să citesc cărțile înainte să văd serialul. Am avut marele noroc să cumpăr doar prima carte din serie. Ce noroc! O prostie mare de tot. Nu, nu mă convinge nimeni să dau bani pe restul din serie. Iar serialul, gizăs, o prostie fără seamăn, din care nu înțelegi nimic. Nu sunt fan joc, dar vroiam să înțeleg ceva din el. Nimic, complet inutil. Pentru mine. Am renunțat să cumpăr restul de cărți. Am luat seria “Turnul întunecat” al lui King. Sper să merite. 🙂 Am reușit să nu compar Witcher cu GoT. Doamne, altă prostie! (Deși foarte bine realizat) Mai mult de 6 din 10 nu îi pot da serialului ăluia. Și asta cu multă indulgență. 🙂
  Any news despre ICR reloaded?

Comentariul tău (dacă comentezi prima oară, comentariul va ajunge în moderare)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.