E timpul să înțelegem cum va fi folosită tehnologia

„Anything you say can and will be used against you”, zice o vorbă de thriller polițist. Și îi o vorbă suficient de deșteaptă încât ar trebui s-o folosim mai des, mai ales când folosim mijloacele moderne de comunicare.

Zilele astea Firea și-a închis de trei ori pagina de Facebook. E o platformă de comunicare, și cumva simpla ei prezență deranjează pe-aici. Facebook e „al nostru” – într-o vreme era o diferență majoră între gașca „hi5”, mai cocalară, și gașca „Facebook”, mai elevată, dar acum nu mai e cazul. Lucrurile s-au schimbat, suntem cu toții în același loc și nu ne înțelegem prea bine.

Suntem încă la granița dintre atehnologie și tehnologie. Firea e un exponent clasic al acestei granițe – deși a profitat din plin de noile mijloace tehnice, nu e exagerat să presupunem că Firea nu ar putea să ducă o discuție pe teme tehnologice. În mod sigur va avea o înțelegere primitivă a oricărui fenomen tehnologic și se va raporta constant la lucrurile pe care le înțelege: presa scrisă și audiovizualul.

Și generația asta de frontieră, care va fi la conducere încă 20 de ani de-acum încolo, va fi cea care va trebui să ia decizii foarte importante în ceea ce privește foarte multe lucruri importante, precum libertatea de expresie, liberul acces la mijloacele de comunicare și controlul informației pe rețea.

Ce s-a întâmplat în ultimele două zile a fost doar să facem din Firea un inamic al libertății internetului, cu nenumărate dovezi ce pot aduse în sprijinul ideii că un Internet necontrolat este o armă periculoasă. Și eu acum am o întrebare pentru voi, cu cine credeți că va negocia Facebook, cu voi, Tinerii Frumoși și Liberi care vreți să o-njurați pe Firea, pentru că dreptatea e de partea voastră, sau cu reprezentanții oficiali ai statului român, prietenii de partid și de șmecherie cu Firea? Și vorbim despre Facebook pentru că acum ăsta e singurul loc unde oamenii comunică și există online, dar va fi valabil cu aproape orice alt loc unde veți vrea să comunicați.

Data trecută am râs de Ninel Peia, am râs și de Grapă când mai propunea câte-o schimbare care ne limitează libertățile. Curând însă va trebui să facem ceva concret contra unui aparat de partid puternic, care are toate pârghiile necesare pentru a vă reduce la tăcere. Ce facem?


One Reply to “E timpul să înțelegem cum va fi folosită tehnologia”

  1. Vasile

    Stai liniștit că Firea cenzura comentarii și bloca utilizatori și înainte de gala Halep.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.