Tinerii și votul

Am primit un text anonim în privat. Nu garantez pentru informațiile din el, dar cred că e un text foarte interesant ce merită citit.

Țara arde, tinerii se piaptănă.

Trăim în România, stat așa zis democratic. Cred că asta nu este o informație nouă, și sper că cei ce vor citi acest text sunt conștienți de asta. Dar nu asta contează, contează ceea ce se întâmplă cu țara asta, care în scurt timp își va pierde denumirea de România și va reveni la statutul de Republica Socialistă România. Dar până la urmă, eu cine sunt de afirm toate astea? Nu sunt nici analist politic, nici istoric, nici nimic. Sunt pur și simplu un tânăr așa cum ești sau ai fost și tu.

Fiind o tânără cu un venit scăzut, căci statul român nu ajută cu absolut nimic tinerii, am avut ocazia de a merge la supraveghere la vot, lucru ce mi-a dat ocazia să mă izbesc pe neașteptate de realitate.

Eu pot să declar sus și tare că sunt preocupată de țara mea, și nu văd în Străinezia o salvare din „mizeria românească”. Prefer să îmi închipui viitorul în țara-n care au locuit străbunicii, bunicii și părinții mei.

Am fost la câteva proteste, pentru că Țara mea nu e de vânzare și prefer să lupt pentru ea. Pentru acele proteste am fost chemată să dau cu subsemnatul. Am riscat și o amendă destul de usturătoare, doar pentru că am avut curajul să-mi strig sus și tare punctul de vedere.

Sunt o tânără așa cum ae trebui să fie toți. Sau, cel puțin, așa credeam, cu naivitatea persoanei care vede doar lucrurile frumoase, cu speranțele persoanei care abia începe să se intereseze de viitorul ei, că așa sunt toți tinerii. Credeam că lucrurile pe care le văd pe paginile de facebook sau pe site-urile și blogurile pe care le urmăresc sunt general valabile în rândul nostru, al celor care mai punem o cărămidă la fundația României frumoase. Din nefericire, am pierdut din vedere faptul că blogurile, site-urile și paginile de facebook le-am ales eu. De altfel, am uitat că tinerii din jurul meu îmi sunt prietenii cu care împărtășesc în proporție de peste 50% ideile. Și cel mai important, am uitat că tinerii din jurul meu sunt și cei care mănâncă semințe-n tren (am două specimene lângă mine chiar acum, și-mi pare că au drept de vot) și cei care ascultă Guță și Salam la maximum vineri seara. Am pierdut din vedere lucrurile astea și asta m-a făcut să rămân cu un gust amar duminică, 02.11.

A fost pentru prima dată când am stat la supraveghere într-o secție de vot. Voi scrie ce am văzut, și sper că tu, tânărul care vei citi asta, vei băga la cap. Vei înțelege situația penibilă în care ne pui pe noi ca popor. Vei înțelege că ăia care îți hotărăsc viitorul au fie peste 65 de ani, fie abia au reușit (sau nu?) să scoată un 6 la bac.

În primul rând, aș vrea să vorbesc despre alegători, despre alegătorii care s-au prezentat la vot. Din cele aproximativ de 1000 de persoane prezente la vot (persoane ce reprezintă doar 50%), peste 700 au fost bătrâni. La început mi-am zis: „Fie, bătrânii vin dimineața, înainte de slujbă sau după slujbă, nu mă pot aștepta ca cei ca mine să se scoale dimineața, într-o zi de duminică”. Am așteptat, pot spune, cu sufletul la gură, valul de tineri nervoși că alții le-au hotărât viitorul, valul ăla de tineri hotărâți și conștienți de ce impact poate avea votul lor. M-am gândit că poate vin pe la 15, înainte să iasă să-și umple pântecele cu bere…

A trecut și ora 15… mi-am pus toate speranțele în ora 20, poate vor să evite aglomerația, poate au fost să-și vadă iubitul/iubita, și vor veni după… n-au venit nici la 20, nici la 20.45… și secția de votare s-a închis.

Și totuși, de ce nu au venit tinerii, de ce vin bătrânii… oare o fi din cauză că bătrânii au văzut ce înseamnă să schimbi tu, ca cetățean, ceva, oare pentru că bătrânii nu mai au cum pleca să-și croiască o nouă viață în Spania și Italia? Sau e oare din cauză că tinerii sunt atât de obișnuiți cu gândul că vor pleca în străinătate încât vor să-și bage piciorul în țara asta? Sau oare sunt învățați să primească totul de-a gata? Dar oare nu uită că vorba românească e „Dormi cum îți așterni”, nu „Dormi cum îți așterne altul”?

Înainte să trec la ce vreau să zic, vreau să mai lămuresc o chestie: când zic tineri, mă refer la cei sub 45 de ani, cei care nu au copii majori și la cei peste 18, hai 20 de ani, care (ar trebui să) știu că pot schimba ceva.

Nu au venit tinerii, în schimb am avut ocazia să văd pe cine lasă tinerii să le aleagă viitorul. Nu am nimic cu oamenii aceia, este dreptul lor constituțional să voteze, am cu voi, cu voi tinerii, care, dacă v-ați mobiliza și ați merge la vot, i-ați depăși pe cei de care voi vorbi. Am cu voi, ăia care ați preferat să ne lăsați pe noi, puținii tineri care am mers să votăm, singuri. Ați preferat să ne vindeți pe o bere, pe un serial prost făcut de americani sau pe jumătate de oră cu gagicul/ gagica.

Dacă voi nu sunteți conștienți că o mână de țărani a ținut în șa imperii, o să vă spun eu cine vă hotărăște viitorul, viitoul vostru, al celor ce mai aveți de trait cel puțin 20 de ani în țara.

Oamenii convinși de un vecin PDS-ist să vină la vot. Oameni atât de naivi care cred că Ponta le va da milioane-n plus la pensie. Oameni care cred că dacă acum, li se dă, mai târziu nu li se va mai putea lua.

Oameni care se uită la Antena 3 și cred tot ce li se spune. Aștia sunt genul de oameni naivi, care au rămas cu impresia că tot ce e la TV e adevărat. Sunt exact cum eram noi când am dat de Internet: dacă e pe net, e adevărat.

Un cetățean ce nu avea 18 ani. A venit la secția de votare convins că el e major și că vrea să voteze. Habar nu avea că ziua lui nu e acum. Oamenii ăia cred că dacă au buletin au drept de vot. Voi vă dați seama că omul ăla voia să voteze, iar voi, oameni cu scaun la cap și studii superioare, nu vreți?

O femeie cu un ușor retard mintal a venit și ea să voteze. După comportamentul dânsei, se vedea că pentru ea votul este ca o experiență împortantă. Vi se pare normal ca o persoană simplă, care nu înțelege nimic din politică, să considere votul o experiență importantă și voi nu? O persoană care nu percepe schimbările politice să vrea să vină la vot iar voi, voi cei ce aveți habar de tot ce se întâmplă în țară, ba vă mai și dați cu părerea după 2 Silva neagră, nă nu vă mișcați curul până la o secție de votare?

Și totuși, cam câți dintre voi conștientizați lucrurile astea? Câți dintre voi vă dați seama că oamenii ăia simplii, oamenii ăia care habar nu au a scrie și trebuie să se semneze cu amprenta, oamenii ăia care primesc bani pentru a vota cu „săgeata” sau cu „trandafirii”, oamenii ăia care au 80 de ani, oamenii ăia care nu mai au prea multe de pierdut ne hotărăsc viitorul? Da, știu, adevărul doare… și după ce va ieși Ponta, voi ăia care nu ați votat, veți merge să dați cu PET-uri în asfalt. Halal caractere.

De ce noi, tinerii, nu ne putem duce să punem o ștampilă amărâtă pentru a alege un om care să ne reprezinte? Voi cei care aveți 19-30 de ani nu vă simțiți prost că țara voastră se va clădi pe părerile unor oameni ușor manipulabili? Chiar nu vă gândiți că Berea aia o veți elimina din organism în următoarele câteva ore? Nu conștiențizați faptul că prietenii vor fi acolo și mâine? Sau vor fi acolo și peste juma’ de oră, după ce veți ieși din cabinele de vot? Puneți puțin în balanță lucrurile astea cu faptul că un președinte-l veți alege pe 5 ani, și degeaba veți da voi frustrați cu PET-urile-n asfalt după 16.11.2014, că se vor **** pe opinia voastră, vor zice că voi i-ați ales.

Nu mai stați și-n turul II de scrutin cu curu-n scaune și ieșiți la vot. Ieșiți la vot ca să fiți îndreptățiți când veți ieși în stradă. Ieșiți la vot… măcar, dacă nu votați cu cineva, anulați votul ăla, măcar transmiteți un mesaj atunci când vi se dă ocazia. Nu după, când va fi prea tâziu… Ieșiți la vot fraților, că e cool.

(E. L.)

10850825_1_644x461_pentru-colectionari-vand-carnet-membru-partid-pcr-uitati-va-descriere-bucuresti_rev001


7 Replies to “Tinerii și votul”

 1. Stefan Popa

  E un inceput ptr tanara aceasta, insa pe mine care nu mai am 18 ani sau cati are ea, ma mira usurinta cu care spune “oamenii ăia care au 80 de ani, oamenii ăia care nu mai au prea multe de pierdut ne hotărăsc viitorul?” Fetito, am muncit in tara asta in 3 schimburi cati ani nu ai tu si nu am luat 6 la bac intr-o vreme cand se dadea bacul din 11 materii. Poti tu sa arunci la gunoi un om in varsta doar ptr ca “nu mai au prea multe de pierdut”? AI viziune egala cu zero, fetito! Oamenii aia au copii si nepoti si se gandesc la ei. Pentru faptul ca cei de varsta ta nu ies la vot sunt de vina ei si sunt de acord cu tine, insa nu arunca cu pietre doar pentru ca esti dezamagita. E pacat de tineretea ta sa o incepi prin a uri, nu prin a deschide mintea.Si am votat mereu si mereu o sa votez, chiar daca nu mai am prea multe de pierdut, merg la vot. Stefan Popa

 2. Pingback: Sinteza săptămânii 45 din 2014
 3. Ionel

  Foarte corect contracarat. Constatam nimic altceva decat dezbinarea si ura promovata in ultimii 10 ani, din pacate transmisa acum si la nou-nascuti (in politica). Aici contrapunerea este tineri-batrini, ca sa nu zic “tineri manipulabili” contra “batrani intelepti”, cum stie o lume intreaga sa-i asculte si respecte. Dar mai sunt si multe alte categori antagonizate in regimul care s-a incheiat, asa cum am vazut cu totii.
  Eu as putea incerca sa dau si un raspuns la intrebarea din articol. Tinerii nu voteaza pentru ca sunt asa cum sunt: superficiali, delasatori, renunta la scoala, pica bacul sau abia il trec, fetele se marita pentru bani, baietii batjocoresc tot ce vad in fata ochilor. Si cum bine zice si fata, mananca si seminte in tren sau la scara blocului, arunca gunoaiele pe jos, perturba linistea si ordinea publica etc…
  Ceea ce nu stie fata este ca votul nu ar trebui sa fie numai acea jumatate de ora de pus stampila pe buletin. Daca te duci la vot, te duci sa alegi, si daca te duci sa alegi trebuie sa stii pe cine alegi. Si nu pentru ca e “cool”. Asta inseamna sa ai simt civic, sa fii informat, sa te intereseze, sa gandesti, sa distingi, sa intrebi, sa poti dialoga cu ceilalti, sa accepti parerile altora, sa-i respecti. Asta presupune mai mult efort decat sa-ti scoli fundul de pe scaun cum crede fatuca.
  Si pentru ca am ajuns la fund, observ si in acest articol limbajul vulgar si injurios pe care il auzim la tinerii din ziua de azi (aici cenzurat probabil de site) si pe care il vedem inflorind peste tot pe internet (bloguri, site-uri si pagini de facebook necenzurate), un limbaj josnic si vulgar, revoltator si pueril, care ma ingrijoreaza referitor la viitorul acestei tari. Vedem de ani de zile educatia din scoli prabusindu-se, dar nivelul la care s-a ajuns astazi e de nedescris si neacceptat. Toate tarile dezvoltate s-au ridicat prin educatie, la noi prospera doar batjocora si limbajul licentios. Prin asta cred tinerii ca pot duce tara inainte…?

  Daca insa s-ar fi oprit aici, ar fi fost vorba numai de o analiza superficiala, ca toate trairile din ziua de azi, facuta de o tanara fara experienta. Ea merge insa mai departe, vorbind de socialism si comunism despre care nu stie nimic si pe care nu le-a trait, dar la care se crede experta mai mare decat amaratii de batrani care in ciuda greutatilor vin la vot. Sa mai vorbesti in anul 2014 de comunism si ciuma rosie, avand toate libertatile de exprimare si miscare posibile, denota cata imaturitate si manipulare exista in randul tinerilor de azi.
  In final isi da arama pe fata, hulind PSD, Ponta si Antena3 (pe care probabil o vrea inchisa ca exercitiu de democratie), ratand astfel tinta unei analize echidistante a prezentei tinerilor la vot si trecand la demigrarea si manipularea politica binecunoscuta. Amestecarea lucrurilor si saritul de la un subiect la altul sunt o metoda clasica de intoxicare, utilizata din plin in aceasta campanie electorala si mai ales pe internet.
  Pacat, as fi putut aprecia macar partea artistica a acestui eseu…

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.