De ce mă mut cu totul pe Reddit

Nemulțumirile mele față de Facebook sunt destul de vechi; teoretic e locul unde se întâlnesc oameni care s-au cunoscut vreodată, oameni care au fost la același liceu/facultate, oameni care au interese comune. Practic, lucrurile stau un pic diferit. E locul unde ne formăm psihoze de masă. E locul unde argumentul dispare, și singurul mod de comunicare e diatriba sau glumița.

De ce am creat comunitatea de la ICR Podcast și de la Podcastul de Istorie pe Reddit? Doar Reddit e recunosc ca fiind unul din cele mai toxice locuri de pe planeta asta, singurul loc mai toxic fiind twitter-ul lui Donald Trump. Da, doar că nu. Hai să vorbim despre diferența cea mai importantă dintre Reddit și Facebook.

Pe Facebook ceea ce contează e individul. Practic Facebook le dă tuturor megafoane, și îi împinge să vorbească. Cine urlă mai tare se aude mai tare. În situația asta, să îți construiești o comunitate e imposibil; dialogul de pe o comunitate este încadrat de o sută de replici urlate de sutele de oameni cu care ești prieten. Facebook mai face încă ceva, cum sunt prea multe megafoane, conținutul pe care îl produci prin comunitatea ta e expus la cel mult un sfert din oamenii abonați la comunitate, dar acest lucru e secundar; sigur, unii vor interacționa cu conținutul tău, majoritatea nu, și FB consideră că ceea ce faci tu e lipsit de interes.

Sigur, o nouă postare pe pagina podcastului de istorie s-ar putea să fie mai puțin atractivă decât ultima glumiță cu referendumul.

Ultima glumiță cu referendumul

Asta nu înseamnă că oamenii care au văzut postarea de pe pagina podcastului nu apreciază informația respectivă, doar nu dau like, că nu e glumiță, și nici nu deschid postarea individuală1)ăsta e motivul pentru care spammerii politici au început să pună postări și link-urile le dau în comentarii, că maimuțele vor da click să citească comentariile și FB consideră aia ca interacțiune. Facebook zice, așadar, că conținutul meu nu e destul de fun pentru site-ul lor.

Reddit, în schimb, e un pic altfel. Sigur, poți urmări utilizatori individuali. Dar acțiunea nu se petrece pe profilul individual al omului, ci prin comunitate. Majoritatea postărilor sunt pe grupuri, mai nimeni nu se uită la profilul tău. Ce contează e pulsul comunității – cele mai populare postări sunt cele apreciate de cei mai mulți membri ai comunității, și postările sunt promovate în funcție nu de greutatea lor universală, ci de cea relativă la comunitate (10 like-uri pe r/Romania sunt mult mai puține decât 3 like-uri pe r/ICRPodcast – desigur, matematica e probabil mai complexă, nu știu cum funcționează). Mai mult, nu te interesează ce a făcut Dăncilă? Unsubscribe de la r/Romania, și deodată tot corul gălăgios dispare.

Ce e cel mai important e că comunitatea e importantă. Comunitatea e un amestec de urmăritori și moderare; ca și lider de comunitate, poți modera, corecta, elimina excesele. Reddit e în mod sigur un loc mai bun pentru construit o comunitate. Dacă vrei să impresionezi pe nume personal, mergi pe mâna Facebook. Sunt sigur că vei găsi moduri în care să-i păcălești algoritmii. În schimb, dacă vrei să discuți cu oameni interesați de un anumit subiect, cel mai bine mergi pe mâna reddit; în momentul ăsta pare cea mai bună opțiune.

NOTES   [ + ]

1. ăsta e motivul pentru care spammerii politici au început să pună postări și link-urile le dau în comentarii, că maimuțele vor da click să citească comentariile și FB consideră aia ca interacțiune

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.