De ce trebuie să-ți faci treaba bine

… indiferent de ce anume faci? E o problemă de etică, de disciplină personală dar nu numai. Dacă ești nemulțumit de cum arată țara, de cum arată lumea din jurul tău, totul se întâmplă așa și pentru că tu ți-ai bătut joc de munca ta. 

Și nu vorbesc de muncile nobile, deși aș putea să mă iau de învățământ, de medicină sau de alte asemenea. Nu, mă refer de orice nivel, de la măturătorul de pe stradă până la parlamentar, de la vidanjor la intelectual. Fiecare din noi trebuie să facă treaba cum trebuie, în ciuda condițiilor în care ne desfășurăm activitatea.

Teoria e simplă și sună foarte condescendent. Mi-o fi mie ușor să vorbesc, că oi fi vreun privilegiat. Nu sunt, nu am primit până acum bani nemunciți și nemunciți din greu, deși uneori nu se simte. Mă rog, în societatea asta infectată de idealurile comuniste, aproape nimeni nu înțelege faptul că trebuie să-și facă treaba cum trebuie, pentru că merge, bă, și-așa. Tot banii ăia îi faci și dacă faci treaba de mântuială și dacă nu. Așa că vin cu exemplele care sunt, zic eu, suficient de clare.

În spate la Star (Brașov), parcarea e separată de stradă de un mini-zid de vreo 30 de centimetri înălțime. Zidul ăsta e acoperit cu tablă ca să nu se infiltreze apa, și tabla aia e veche, scorojită, și un pericol pentru oricine trece pe-acolo, pentru că trotuarul e foarte îngust (are și el tot vreo 30 de centimetri. Așteaptă doar primul copil care să se sperie de o mașină și să o atingă să se infecteze cu ceva, sau primul cetățean să se hârjâiască de ea și să devină o sursă de hrană pentru vampiri. Și nu e departe de chestia asta, pentru că aia e singura cale de acces când cobori dealul de pe Ecaterina Varga.

Și care e problema? Păi, primul lucru, habar nu am cui să mă adresez ca să facă ceva în privința asta (serios, dacă știți, dați de veste în comentarii). În al doilea rând, chestia aia devine un pericol mortal de care trebuie să se ferească orice cetățean care iese în oraș ca să se relaxeze. De ce? Pentru că un administrator al parcării are o durere esențială în fund de munca lui, un oraș întreg e în potențial pericol, și o plimbare de relaxare pe sub Tâmpa poate să devină o chestiune stresantă. Și oamenii care vin pe-acolo să se relaxeze poate vin pentru că au muncă multă și grea, și poate că relaxarea aia e diferența între munca de calitate sau munca de mântuială. Și nu trebuie să vină un programator ca să explice cum trebuie bătută tabla aia pe zid, că nu mă pricep la așa ceva și nu e chestia la care sunt cel mai eficient.

E o chestie minoră, ziceți voi. Hai să mărim miza. Un accident pe centura Ploieștiului, făcut de un deștept care nu ar fi trebuit să primească carnet de conducere (cam ca jumătate din România), coroborat cu lentoarea lucrătorilor de la acea lucrare, au văduvit Brașovul de o investiție serioasă din partea celor care nu-mi plac mie, Apple. Și aia pentru că niște oameni nu și-au făcut treaba la timp, în mod serios. Da, putem vorbi de mai multe lucruri, putem vorbi de aeroport în Brașov (pentru asta trebuie aliniați toți primarii, prefecții și parlamentarii români). Dar putem să vorbim fix despre cei care au lucrat la asfaltat, de felul în care au făcut-o, de disprețul față de cei care circulau pe-acolo și de atitudinea generală în muncă. Că o fi legendă, că nu o fi, contează mai puțin; mai important e exemplul, morala. 🙂

În România, trenul cel mai rapid face 160 de kilometri foarte umblați în 3 ore. Trenul, nu vorbim de mașini și ambuteiaje. De la Brașov în București ajungi în trei ore, oricum ai întoarce-o. Mai fain, de la Brașov la Sighișoara trenul face tot trei ore, și acolo sunt doar 125 de kilometri. De ce? Tot pentru că oamenii care lucrează la CFR sunt ferm convinși (în ciuda evidențelor) că merge și-așa. Indiferența față de propria muncă e cea care omoară orice proiect.

Și e o chestie. Eu nu am văzut om care să-și facă treaba bine și să nu prospere din chestia asta. Iar ca să prosperăm cu toții, ca societate, trebuie să fie o masă critică de oameni care să își facă bine treaba și cu respect față de cei din jurul lor.

Ori noi nu avem asta în România. De-asta e România săracă, și, ca să fac și eu SEO, this is why Romania is so poor (dacă cauți pe Google “why is Romania so” o să facă autocomplete la “poor”). Pentru că noi ne facem munca prost și fără pic de respect de sine și față de societate.

locomotivă_result
Funcționează, ce contează? O imagine din capitala Vestului, Cluj Napoca, centru tehnologic prosper

17 Replies to “De ce trebuie să-ți faci treaba bine”

 1. Z3Ro

  Bai, eu cred ca Arsenie Boca l-a chemat pe ala de la Epãl. Si trenu` face 160 de km in 3 ore in conditii ideale, mediu adiabat, eu am facut 5 ore, dupa care am intrerupt colaborarea cu cfr-u’.
  Dar da, asta e una dintre alea doua mari probleme, si d-asta nu putem avea lucruri faine, cealalta fiind faptu’ ca nu le e frica puletilor de legi/reguli, de aia care le aplica, nu ai vazut ca daca cineva incearca sa le ceara buletinul iese revolutie?

 2. DanC

  Da, făceţi-vă treaba bine ca să puteţi plăti taxe unor ticăloşi mafioţi 🙂
  Atât timp cât aceeaşi clasă politică e la butoane, puteţi să munciţi ca Stahanov că tot pe apa Sâmbetei se duce.

 3. DanC

  Păi ăia îşi fac treaba bine că doar fură şi mint ca nimeni alţii. Sau poate vrei ca toţi să fie corecţi şi oneşti? Vorba islandezei ăleia (Bjork?): stop confusing me with your wishful thinking.

 4. Z3Ro

  Bineinteles ca nu vor corecti si onesti, ideea e inverseze procentajele, cum fac aia prin vest, adicatelea, sa fure 10-15% si sa faca de restu` 🙂

 5. Z3Ro

  Pana la urma eu am alta problema cu chestia asta. Daca scoti animaloiu` din spatiu’ carpato-danubiano-pontic devine mult mai civilizat/harnic, nu ii mai e rusine sa fie maturator, ajutor de bucatar si ce-o mai fi el…
  Bine, el ramane la fel de important si futut-n cur, toti e prosti numa romanii e frumosi si destepti, e foarte nationalist samd

 6. DanC

  Da, românii sânt ok luaţi individual. Buni, răi, gri – ca toţi ceilalţi. Luaţi individual şi grefaţi pe societăţi normale ai să-i vezi foarte ok, muncitori, familişti, copii frumoşi etc.
  Ca naţiune însă… nu prea 🙁 Ca naţie/grup social sântem proşti, leneşi, cozi de topor, miştocari, fără coloană vertebrală, ipocriţi.

 7. Z3Ro

  A draci, daca-s mai mult de 3, s-a dus dracu` distractia. Cand am venit in firma asta erau 10 romani, atat de mult s-au sapat, barfit, muscat de cur…samd ca mai suntem 3.

 8. DanC

  Exact. Cu cât sânt mai mulţi români la un loc cu atât mai tare se duce dracului toată treaba. De-aia ziceam că e minunat heirupismul, dar e absolut inutil în România. Nu se face nimic. Ca dovadă 25 de ani bătuţi pe muchie şi niema autostrăzi, Basarabia parcă e şi mai departe, influenţa Rusiei e la fel de mare, aceiaşi mafioţi conduc bine-mersi etc.

 9. Z3Ro

  Eu zic ca inca 2-3 generatii, adica vo` 6j-9j de ani, pana mentalitatea societatii are vo’ noima.
  Cat despre Basarabia…meh…prefer sa evit discutile legate de asta.
  Influenta Rusiei nu are cum sa fie la fel de mare, dar sunt ditai continetu’ deasupra noastra, cum ar fi sa nu existe nicio influenta?:)

 10. krossfire

  Mai e o treaba: Mai toti oamenii care-si fac treaba mediocru au senzatia ca ei ar trebui sa fie “mai sus”. Sufera de “sindromul managerului”, cum ii spuneam intr-un articol mai vechi. Niciunul nu intelege ca, pentru a ti se da sansa la ceva mai serios, trebuie sa fii macar decent in lucrurile mici.

 11. Dorin Lazăr

  De asta știu că suferă toți, o simt și eu uneori. Cred că e natural. Din fericire, sunt suficient de sus în ierarhie cât să știu că de fapt nu vreau mai sus. 😀

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.