De ce trebuie votat și nu #unițisabotat?

Văd că avîntații #unițisabotămRomânia insistă cu neparticiparea la vot. E, evident, o idee proastă din foarte multe motive. O să ating cîteva dintre ele și promit că o să închei cu cel mai perfid dintre ele, ca să înțelegeți de ce fac mișto de mișcarea asta încă de cînd a apărut.

În primul rînd, ar trebui mers la vot pentru că altfel cîștigă cine dă mai multă mită electorală. Cine sunt cei care dau mită electorală? Sunt cei care în curînd vor avea acces la robinetul cu bani, pentru că voi nu v-ați dus să votați.

Trebuie mers la vot că altfel cîștigă PSD-ul. E singurul partid capabil să-și cumpere toate voturile și să meargă fără nicio rușine să ne reprezinte. E partidul lui 130% în Teleorman, unde prințișorul se plimbă cu barca trasă de pompieri. Așa că orice vot exprimi, el va anihila un vot furat din buzunarul tău. Mai bine îl votezi pe Iulian Capsali decît să îți anulezi votul sau să îl lași pe mîna hoților.

Trebuie mers la vot pentru că cei care vor fi aleși acum te vor reprezenta în Europa. Și asta contează foarte mult, mai ales că nu, tu, intelectual fin care discuți politica statului acasă în cafenele, emulezi Vestul în comportament, nu estul.

Nu numai că te vor reprezenta, dar vor trebui să-ți și răspundă la întrebări, dacă tu i-ai trimis acolo. Vrei să fii băgat în seamă? Nu aștepta să ți se ceară părerea, ci bagă-te în seamă. Implică-te. Alege. Hărțuiește-ți reprezentantul, obligă-l să-și respecte promisiunile.

Iar cel din urmă, cel mai perfid dintre ele confirmă acea latură macabră a mișcării #unitisalvam, pe care am denunțat-o în mai multe articole. Vorbesc de aspectul anarhic al mișcării, oamenii care sunt convinși că trebuie distrus înainte de a construi (comunismul), oamenii care sunt convinși că pentru a vindeca bolnavul el trebuie ucis, după aceea readus la viață cumva (opțional, totuși). Acum întrebarea e logică: dacă vor să fie ascultați, de ce nu participă activ în procesul democratic? De ce se dorește sabotarea lui?

Pentru că, în realitate, dacă #unitisalvam s-ar pune să sprijine pe cineva ar intra mai mult ca sigur în parlamentul european. Vorbim de oameni care intră în parlamentul european cu cîteva zeci de mii de voturi (că așa se va intra), #unitisalvam ar putea să-și aleagă niște reprezentanți și să-i ducă pîn’ la cer. Ar putea fi participanți activi în viața politică.

Problema lor e că de fapt sunt ghidați politic din afară. Am enumerat în articolele anterioare legăturile cu Rusia, și după ultimele evenimente din Ucraina (sau să o numesc „noua Rusie”?) în care referendumurile se fac sub amenințarea armei oare chiar mai trebuie să spun cine e Rusia?

Ah, tot nu credeți că e Rusia în spate? Chiar după ce dovezile sunt copleșitoare? Hai să vă mai dau un exemplu: în jurul lui 1 mai, de ziua cînd tot românul #unitisalvam ieșea la un mic, o chestie, Gazprom își începea explorările de gaz de șist la Tăuteu. Oamenii s-au revoltat acolo nemînați de hipsteri ca la Pungești. Ați auzit ceva din partea lui #unitisalvam? Nu, evident.

V-am zis că sunt oamenii rușilor? V-am zis. Sunt ei asta? Sunt. Și s-a văzut de la prima secundă, s-a văzut și cînd am ieșit să protestăm contra implicării politicului în justiție și ei au refuzat pe motiv că li se strică puritatea protestului. S-a simțit implicarea lor, în care fac politica Rusiei. Și e și normal să nu auzi ce se întîmplă la Tăuteu cînd asculți numai ce spune Vocea Rusiei și Radio Moscova.

În momentul în care vă alăturați mișcării #unitisalvam, vă vindeți votul lui Vladimir Putin. Vă împingeți țara în anarhie, o faceți slabă și neputincioasă în fața unui dictator de talia lui Putin. Următorul pas? În sufletul lui #unitisalvam, România, patru gubernii rusești: Basarabia, Moldova, Valahia, Ardeal.

Așa că apelul lui #unitisalvam la neimplicare este de fapt un semnal de alarmă. E o invitație de a face contrariul, e o invitație de a merge la vot. Fie și numai pentru că dușmanii României și ai Europei vor să nu mergi la vot.

PS: M-am gîndit să explic un pic atitudinea ‘nu votez’, printr-un fel de fabulă, pe scurt. Să zicem că catîrul se plînge că zebrele și caii nu îi ascultă opiniile. Însă de fiecare dată cînd e întrebat care e părerea lui, catîrul se retrage din discuție, pe motiv că toți sunt zebre. Nici nu-i de mirare că o să-și ia copite peste ceafă cînd o să ragă neîntrebat pe chestii pe care refuză să le înțeleagă, dacă atunci cînd i se cere opinia nu o exprimă.