De ce trebuie votat și nu #unițisabotat?

Văd că avîntații #unițisabotămRomânia insistă cu neparticiparea la vot. E, evident, o idee proastă din foarte multe motive. O să ating cîteva dintre ele și promit că o să închei cu cel mai perfid dintre ele, ca să înțelegeți de ce fac mișto de mișcarea asta încă de cînd a apărut.

În primul rînd, ar trebui mers la vot pentru că altfel cîștigă cine dă mai multă mită electorală. Cine sunt cei care dau mită electorală? Sunt cei care în curînd vor avea acces la robinetul cu bani, pentru că voi nu v-ați dus să votați.

Trebuie mers la vot că altfel cîștigă PSD-ul. E singurul partid capabil să-și cumpere toate voturile și să meargă fără nicio rușine să ne reprezinte. E partidul lui 130% în Teleorman, unde prințișorul se plimbă cu barca trasă de pompieri. Așa că orice vot exprimi, el va anihila un vot furat din buzunarul tău. Mai bine îl votezi pe Iulian Capsali decît să îți anulezi votul sau să îl lași pe mîna hoților.

Trebuie mers la vot pentru că cei care vor fi aleși acum te vor reprezenta în Europa. Și asta contează foarte mult, mai ales că nu, tu, intelectual fin care discuți politica statului acasă în cafenele, emulezi Vestul în comportament, nu estul.

Nu numai că te vor reprezenta, dar vor trebui să-ți și răspundă la întrebări, dacă tu i-ai trimis acolo. Vrei să fii băgat în seamă? Nu aștepta să ți se ceară părerea, ci bagă-te în seamă. Implică-te. Alege. Hărțuiește-ți reprezentantul, obligă-l să-și respecte promisiunile.

Iar cel din urmă, cel mai perfid dintre ele confirmă acea latură macabră a mișcării #unitisalvam, pe care am denunțat-o în mai multe articole. Vorbesc de aspectul anarhic al mișcării, oamenii care sunt convinși că trebuie distrus înainte de a construi (comunismul), oamenii care sunt convinși că pentru a vindeca bolnavul el trebuie ucis, după aceea readus la viață cumva (opțional, totuși). Acum întrebarea e logică: dacă vor să fie ascultați, de ce nu participă activ în procesul democratic? De ce se dorește sabotarea lui?

Pentru că, în realitate, dacă #unitisalvam s-ar pune să sprijine pe cineva ar intra mai mult ca sigur în parlamentul european. Vorbim de oameni care intră în parlamentul european cu cîteva zeci de mii de voturi (că așa se va intra), #unitisalvam ar putea să-și aleagă niște reprezentanți și să-i ducă pîn’ la cer. Ar putea fi participanți activi în viața politică.

Problema lor e că de fapt sunt ghidați politic din afară. Am enumerat în articolele anterioare legăturile cu Rusia, și după ultimele evenimente din Ucraina (sau să o numesc “noua Rusie”?) în care referendumurile se fac sub amenințarea armei oare chiar mai trebuie să spun cine e Rusia?

Ah, tot nu credeți că e Rusia în spate? Chiar după ce dovezile sunt copleșitoare? Hai să vă mai dau un exemplu: în jurul lui 1 mai, de ziua cînd tot românul #unitisalvam ieșea la un mic, o chestie, Gazprom își începea explorările de gaz de șist la Tăuteu. Oamenii s-au revoltat acolo nemînați de hipsteri ca la Pungești. Ați auzit ceva din partea lui #unitisalvam? Nu, evident.

V-am zis că sunt oamenii rușilor? V-am zis. Sunt ei asta? Sunt. Și s-a văzut de la prima secundă, s-a văzut și cînd am ieșit să protestăm contra implicării politicului în justiție și ei au refuzat pe motiv că li se strică puritatea protestului. S-a simțit implicarea lor, în care fac politica Rusiei. Și e și normal să nu auzi ce se întîmplă la Tăuteu cînd asculți numai ce spune Vocea Rusiei și Radio Moscova.

În momentul în care vă alăturați mișcării #unitisalvam, vă vindeți votul lui Vladimir Putin. Vă împingeți țara în anarhie, o faceți slabă și neputincioasă în fața unui dictator de talia lui Putin. Următorul pas? În sufletul lui #unitisalvam, România, patru gubernii rusești: Basarabia, Moldova, Valahia, Ardeal.

Așa că apelul lui #unitisalvam la neimplicare este de fapt un semnal de alarmă. E o invitație de a face contrariul, e o invitație de a merge la vot. Fie și numai pentru că dușmanii României și ai Europei vor să nu mergi la vot.

russian-tank-crimeea

PS: M-am gîndit să explic un pic atitudinea ‘nu votez’, printr-un fel de fabulă, pe scurt. Să zicem că catîrul se plînge că zebrele și caii nu îi ascultă opiniile. Însă de fiecare dată cînd e întrebat care e părerea lui, catîrul se retrage din discuție, pe motiv că toți sunt zebre. Nici nu-i de mirare că o să-și ia copite peste ceafă cînd o să ragă neîntrebat pe chestii pe care refuză să le înțeleagă, dacă atunci cînd i se cere opinia nu o exprimă.


31 Replies to “De ce trebuie votat și nu #unițisabotat?”

 1. Manu

  Daca e cienva care crede ca votul este totul intr-un proce democratic, e de bai. Tre sa mai invete.

  dupa vot stai cu ochii pe omul votat si il asaltezi la fiecar epas sa faca ce a promis ca va face. De nu, scandal ep capul lui, telefoane, denunturi, proteste. daca toti oamenii ar gandi asa, votul ar fi un veritabil obuz in cariera politica a celor ce ii trimitem sus.

 2. thequietdream

  ‘Acum întrebarea e logică: dacă vor să fie ascultați, de ce nu participă activ în procesul democratic? De ce se dorește sabotarea lui?’

  Sa votezi cu nimeni (atata vreme cat votezi) e o optiune cat se poate de democratica. Principiul votului e sa-l votezi pe cel care te reprezinta cel mai bine, nu sa votezi contra cuiva. Eu am o lista de principii pe care le vreau aparate in UE (pentru europarlamentari), de politica economica si internationala (pentru presedintie) si dezvoltare locala (pentru alegerile locale). In fiecare caz, daca nu gasesc un candidat care le are in plan, atunci nu il votez. Prin eliminare, se poate ajunge sa nu gasesc niciunul, astfel incat merg la vot sa imi anulez votul.

  In democratiile autentice, pe buletinele de vot exista optiunea de ‘niciunul’. Noua nu ni se ofera aceasta posibilitate.

  Democratie inseamna libertatea de expresie, iar eu vreau sa exprim faptul ca niciunul dintre candidatii prezenti nu ma reprezinta. De fapt, ar putea fi unii care ma reprezinta, dar ei sunt pusi pe lista alaturi de alti indivizi pe care nu ma lasa constiinta sa-i votez.

  Si la final, in Romania nu exista democratie. Doar radicalism. Sunt oameni fie anti-vest, fie anti-est. Si care nu mai prididesc sa improaste cu noroi pe ceilalti. Nu exista un echilibru, un punct unde sa se recunoasca avantajele unor colaborari bilaterale cu fiecare. Lucru de care mi-e scarba.

  Eu as vrea sa votez un opozant al PSD-ului de ex. Parca-parca m-as orienta catre PMP sau FC. Dar nici eu nu sunt in stare sa aduca niste candidati mai interesanti care sa-si faca campanie cu lista principiilor pe care le vor sustine. Da, ii au pe Preda si Baconschi, dar cam atat. Si-si fac campanie in dulcele stil PSD, punand cap de afis candidatul lor la prezidentiale, chiar daca n-are treaba cu ceva fi saptamana viitoare.

  Nu e vine mea ca ei nu sunt in stare sa puna pe picioare o lista credibila care sa ma convinga sa-i votez.

  Daca oferat nu-mi place, pot refuza sa aleg acum si in cel mai rau caz sa rezist cu ce avem pana acum, poate respectivii se prind ca ar fi necesar sa se prezinte cu ceva mai bun.

 3. thequietdream

  APropo de ‘fabula’. Atata vreme cat mergi la vot, iti exprimi opinia. Opinia poate fi foate bine aceea ca niciun candidat nu e ok si-ti anulezi buletinul, de vreme ce nu ti s-a permis optiunea ‘niciunul’.

 4. titi piratu

  in spatiul carpato danubiano pontic, votul nu a functionat nicicand (perioadele ante & interbelica sunt edificatoare, despre post 89 ce sa mai vorbim)… nici io nu sunt de parere cu boicotarea, da de la boicot pana la vocea rusiei e cale lunga pavata cu rudotel

 5. Dorin Lazăr

  @thequietdream: de acord, dacă mergi la vot îți poți exprima opinia, chiar dacă opinia aia e anulatul buletinului.

  Dar realitatea e că habar nu are tînărul care #unitsalvează ce opțiuni electorale sunt. Și sunt opțiuni electorale pentru toate gusturile. În plus, mișcarea #unitisalvam putea deja să propună niște oameni pentru că, nu, au în spate the 99%, corect? 😀

 6. Radu

  De ce nu votez? pentru ca politicienii oricum nu fac nimic pentru oameni, indiferent in ce partid sunt, pentru ca e o democratie foarte prost aplicata, unde un incult, analfabet are aceleasi drepturi ca si mine, un mucos, mucoasa intretinuta de 18 ani care nu si-a luat bacalareatul, un taran ( nu in genul lui Moromete) incuiat la cap si ignorant care nu cunoaste nici macar istoria, geografia, si care produce doar pentru el si nimic pentru folosul societatii, sa aiba acelasi drept de vot ca si mine, un angajat, care cotizeaza lunar la stat, cu impozite pe casa, pe masina, platitor de 3-4 ori de TVA ca altul. Cam acestea ar fi motivele, pentru care nu consider ca merita sa votezi ” un rau mai bun”, prefer sa imi fac ordine in viata, sa iau decizii pentru mine, nu sa stau sa visez la politicianul ideeal, un Moise care sa ne duca in tara in care curge lapte si miere.

 7. Dorin Lazăr

  Chiar nu pricep de ce nu votezi. Preferi să muncești aiurea, să dai bani la un stat care te fură aiurea și preferi să nu ai niciun cuvînt de spus în privința asta? Felicitări! 🙂

 8. goldy

  sa zicem ca tot ce zici tu e adevarat, dar la fel de adevarat e ca orice ai vota situatia e aceeasi… iar daca se voteaza cu 60% si iese aceeasi mizerie… cu ce esti tu in castig. Daca se voteaza cu 10% prezenta atunci nu are nimeni nici o legitimitate dupa votul asta. E o prostie sa mergi sa votezi doar pentru a vota, nu iti convine nu te duce la vot, nu vota si sunt convins ca un presedinte care a ajuns acolo in urma unei prezente de 10% la vot nu are nici un cuvant in tara asta… oricat de presedinte ar fi.

 9. Dorin Lazăr

  Păi chestia cu legitimitatea o vezi doar tu, nu o văd ei. În schimb, prezența la vot contează, iar dacă destui oameni se duc la vot pot să schimbe multe.

  E vorba și de profilul celui care nu votează. E în general un profil de om inteligent, care e în stare să facă o alegere bună, sau mai bună. Din păcate își refuză această alegere pentru că el crede că îl ajută cu ceva să refuze. Realitatea e că nu e absolut nimic de cîștigat.

  Pe toți îi sfătuiesc: uitați-vă peste oferta electorală. Sigur există cineva care să răspundă, măcar declarativ, la ceea ce îți dorești. Go for that.

 10. Radu

  Dmnule Dorin Lazar, eu nu muncesc aiurea, am tot ce imi trebuie, am posibilitatea sa plec in strainatate, lucrez pentru mine, mai degraba as putea spune ca voi votati aiurea, 10% din populatie e putin pe langa restul care ii corupi la vot cu faina si ulei, schimbi doar jucatorii de la masa si nu jocul si regulile proaste. Dumneata esti cel care nu pricepe desi iti aratam argumente plauzibile. Atunci voi vota cand nu voi mai fi considerat egal cu unul care nu munceste, sau care e pensionar de 20 de ani.

 11. Dorin Lazăr

  Dacă ai mai fi citit ceva articole scrise de mine ai fi văzut că sunt de aceeași părere cu tine. http://dorinlazar.ro/democratie/ . Acest articol e doar o pledoarie pentru vot, nu sugerez cu cine să se voteze. Votul e important, e modul în care schimbăm hoții pe alții, sperăm noi, mai puțin abili.

  Dacă plătești taxe dar nu votezi e ca și cum ai da un vot în plus celor care fură mai mult. That’s all.

 12. Tiberius

  De acord cu articolul tău, cu mici observaţii: principiul “pentru a vindeca bolnavul, trebuie ucis înainte” se potriveşte perfect propagandei RMGC: “înainte de a ecologiza zona, trebuie poluată cu cianură înainte”. Cât despre apropierea dintre protestatari şi Rusia, hai să fim serioşi, chiar crezi manipulările astea?! În cel mai nefericit caz, protestatarii sunt manipulaţi fără să-şi dea seama, dar nu prea-mi vine să cred: prin ce mijloace are loc manipularea şi de către cine?

 13. titi piratu

  “Pe toți îi sfătuiesc: uitați-vă peste oferta electorală. Sigur există cineva care să răspundă, măcar declarativ, la ceea ce îți dorești. Go for that.”
  Pai am cautat, si singuru candidat cu discurs coerent (din pct meu de vedere) e candidatu fantoma al partidului piratilor cu care nu pot vota 😐 … deci? unde mergem noi, ma Niculae?
  poate nu m-am exprimat clar: nici unul dintre candidati nu are un program (bull-shiturile sforaitoare nu sunt program), realizare semnificativa, etc…
  e ca si cum as alege intre M-16 si AK-47: aceeasi Marie, cu alta palarie; cred ca adevarata dilema este de ce nu exista optiuni? oamenii curati (necompromisi politic) nu intra in politica pt ca vor sa ramana nemanjiti, deci raman tot uscaturile pe lista, si toooooot asa pan-la alegerile urmatoare… incep sa cred ca “F**k this shity country!”

 14. Dorin Lazăr

  @Tiberius: teoria zice că dacă ești manipulat nu-ți dai seama. Dar tu crezi că îl mai crede cineva pe Claudiu Crăciun sau pe Remus Cernea inocent? Și mai sunt cîteva nume interesante pe-acolo, dar… am mai scris despre asta

  @titi nu există opțiuni pentru că #unitisalvam nu vrea opțiuni, vrea anarhie.

 15. titi piratu

  de ce se arunca girarea unor candidați în cârca #unitisalvam? Mie mi se pare cinstit sa nu promoveze pe nimeni atâta timp cât scopul coeziunii lor e altul – roșia montana, gasele de șist, etc. Promovarea unor candidați viabili nu cred ca intra în scopul lor asumat. Eu ii caut, indiferent de cine-i promoveaza… as zice sa nu transformăm #unitisalvam în întruchiparea delirica a tuturor dorințelor personale. 😉

 16. Dorin Lazăr

  Dacă nu vrei să ai implicare politică cu #unitisalvam pentru că, vezi doamne, adevărații cetățeni ies în stradă, nu la vot, atunci unde e implicarea în problema gazelor de șist? Vezi exemplul de mai sus, ce se întîmplă la Tăuteu.

 17. titi piratu

  exemplul de la Tauteu mi se pare in favoarea #unitisalvam: in urma expunerii evenimentelor de la Pungesti, localnicii din Tauteu si-au asumat singurei lupta anti exploatare, si in lipsa securizarii oferite de jandarmeria romana, i-au luat la goana… rezumatu argumentului tau e cam asa: daca la Tauteu, #unitisalvam se trag pe cur si nu ies la rampa ca pan acum, atunci sa propuna un candidat viabil la europarlamentare!
  ori ti-e ciuda ca n-ai pe cine infiera (propus de #unitisalvam) ori ai un ciocan in mana… si tot si toate par cuie

 18. titi piratu

  pai in articol nu ziceai ca “mergeti la vot, baieti, numai mergeti”? acu zici ca sa nu votez? duplicitar sau ipocrit? 😀 😀 😀
  daca as fi crezut in puterea votului (ca tine), poate ca si reciproca erea valabila… din fericire, imi doresc sa fiu fericit mai mult decat imi doresc sa am dreptate

 19. Dorin Lazăr

  Păi îi sfătuiam pe cei care îmi citesc blogul, și caer au ceva în cap. Dar uneori, iată, oameni ca tine mai citesc pe-aici și nu-nțeleg nimic.

 20. titi piratu

  concluzia & rezumatul articoului: “If you don’t vote, the terrorists/ communists win!!!” :D:D:D:D delicios, delicios, delicios… ca si ” Protestele sunt îndreptate contra societății, în direcția împingerii României în anarhie.” serioooos? asta ai inteles tu de la proteste (presupunand ca ai fost acolo ca sa-ti dai cu parerea)?

 21. Dorin Lazăr

  Titi, m-ai convins. Ai dreptate, să fiu. Nu vrei să facem schimb de locuri? După ce mi-ai argumentat mai sus simt că nu voi mai fi în stare niciodată să-mi susțin o opinie. Și ar fi trist.

 22. titi piratu

  dragalajule, ezac asta se citeste… pacat… gata, nu-ti mai dau apa la moara. pussi

 23. Blue

  Treaba cu boicotul votului nu e nouă. Respectiv, am găsit nişte citate vechi, ce descrie obiectiv problema:

  “People often say that, in a democracy, decisions are made by a majority of the people. Of course, that is not true. Decisions are made by a majority of those who make themselves heard and who vote – a very different thing.” – Walter H. Judd

  “Bad officials are elected by good citizens who do not vote.” – George Jean Nathan

  Naivi care cred că absenţa lor va fi observată de cineva sunt mulţi. Bad news, guys: Deja nu mai contaţi de când s-a pus problema ca alegerile să fie validate chiar cu participare sub 50%.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.