Trei ardeleni s-au pus pe speriat vestul

Wall Street ne anunță că trei ardeleni s-au pus pe speriat vestul, mai exact giganții americani Google și Facebook. Într-o manieră deosebită care denotă ignoranță completă pe subiect, Wall Street scrie despre un proiect numit Pangaea, prin care românii vor să suplinească lipsa de 3G în diverse locuri precum Africa.

Pangaea, are un site de trei slide-uri în care prezintă conceptul de modem, un concept familiar celor care foloseau în anii ’90 calculatoare. Cu acest concept prezentat la o conferință absolut neinteresantă, cei trei se pare că au devenit sperietoare pentru Google, Pangaea fiind concurența care o să-i șocheze pentru a scoate headline-uri de ȘOC de n-o să-ți vină să crezi. Nu contează că Google are proiectul Loon, care au și, vorba aia, pe Google în spate. Contează șocul și groaza.

Dar hai să vedem un pic despre ce e vorba. În cuvintele lor:

Vreau sa va ganditi la cei 4 miliarde de oameni care nu au acces la tehnologia pe care voi o folositi. Nu pot intra pe Facebook sau Twitter sau nicio alta aplicatie care ar putea sa le imbunatateasca viata. Asta pentru ca nu sunt conectati la internet. In 2015, majoritatea oamenilor, doua treimi din populatie, nu au acces la internet, la continut online. Asta se intampla din doua motive principale: infrastructura slaba sau costuri mari

Nu, nu ei vorbesc ca niște retardați ci cei de la revista Wall Street nu au descoperit că în limba română există niște mici semnulețe numite diacritice care schimbă un pic felul în care se pronunță literele. Trecând peste acest aspect, să analizăm ce zic, totuși, cei trei. În primul rând, faptul că oamenii nu pot intra pe Facebook sau Twitter nu e chiar cel mai rău lucru din lume, și atunci când problema ta majoră e să nu vină leul după tine să te mănânce nu îți pasă foarte mult de un app. Conexiunea la Internet nu e necesară și nici măcar nu e o garanție pentru fericire, dar, corect au observat oamenii furând din keynote-ul de la Google, două treimi din oameni nu ajung pe Internet.

Noi suntem diferiti. Am creat o tehnologie care permite apicatiilor mobile sa functioneze fara trafic de date, fara o conexiune la internet. Folosim infrastructura existenta a operatorilor de telefonie locala pentru a transmite continut catre orice telefon mobil, prin canalul vocal. Solutia noastra poate fi implementata acum si nu necesita nicio investitie in infrastructura

În primul rând în inteligența lor ei folosesc infrastructura existentă a operatorilor de telefonie locală. Hehe, fantastic, dar cred ei că operatorii de telefonie locală o să fie de acord? Când operatorii de telefonie locală au plan de date de ce ar lăsa o aplicație precum asta să le folosească canalul de voce pentru a transfera date?

Mă rog, nu discutăm despre beneficiile tehnice ale unei aplicații de simulat modem pe mobil. E ok, putem să o folosim, însă există niște dificultăți de ordin logistic, de exemplu cine o să-i convingă pe africani să-și instaleze aplicația aia, și mai ales cum? O să le parașuteze ardelenii năzdrăvani în toată Africa? Și, ce mai e important, oamenii spun că “soluția lor poate fi implementată”. Ceea ce îmi zice că nu e implementată. Ceea ce îmi zice mie că ăsta e un pitch în fața unor fonduri de investiții pentru a lua niște bani.

Încep să cred că într-adevăr Clujul devine un fel de Siliciu-Vale, în care cele mai amuzante proiecte atrag bani. Bravo băieți! Nota zece! Cam asta o fo cu ardelenii năzdrăvani.

Poate o să vă întrebați de ce am început să fac mișto de ei, că uite ce proiect frumos au făcut. Păi nu e. Nu e, pentru că țin minte cum e cu modemul și nu e un pas înainte, e un pas înapoi. E o soluție tipic românească, care în loc să îmbunătățească viața oamenilor aruncă în ei cu soluții de acum 20-25 de ani, ca o flanelă tricotată de străbunica. În plus, e o soluție nerealistă care nu-și rezolvă problemele esențiale, de exemplu bootstrapping-ul. Cine o să accepte să pună pe telefoanele lor soft care să le eludeze planurile de date?

Mă rog, ideea e că e genul de soluție prin care se încurajează în continuare sărăcia. Genul ăla de “hai mă, că e termenul de expirare aproape, donează la ăia din Africa”. Asta e soluția năzdrăvanilor. Și, recunosc, m-a mai iritat și faza cu speriatul firmelor americane. Cel mult, Pangaea a scos un hohot de râs atât de mare în alde Facebook că oamenii de-acolo sunt în pericol să facă atac de cord de la prea mult râs. Cam ăsta e singurul pericol pentru Google și Facebook.

HartaAfrica


3 Replies to “Trei ardeleni s-au pus pe speriat vestul”

  1. Istvan Kovasznai

    Am prins și eu știrea asta ieri. Pe lângă problema jurnalismului de doi lei cincizeci, proiectul ăsta Pangaea mie mi se pare un fail mare și gras, pentru că premisa pe care se bazează este greșită. Ei zic că vor să sporească numărul oamenilor cu acces la internet cu soluția asta. Într-o țară care are infrastructură de telecomunicații fixe și mobile, iar cetățenii au telefoane mobile cu facebook, whatsapp ș.a.m.d., accesul populației la internet nu poate fi o problemă, și chiar dacă ar fi, asta nu s-ar rezolva cu acest „dial-up care nu-i chiar dial-up”. Respectiv în zonele lumii țintite de ei, unde trăiesc cei 4 miliarde de oameni fără acces la internet, oricum nu prea există infrastructură de telecomunicații, iar eventualele telefoane mobile ale oamenilor sunt niște Nokia 2110 pescuite din gropile de gunoi ale țărilor civilizate. Pe lângă faptul că sunt cu ochii-n patru după leul ăla.

  2. Mircea

    am un feeling ca cei trei “antreprenori” care au scremut ideea asta “geniala” din coltul unui birou ardelenesc nici macar n-au fost in Africa. sau daca au fost, n-au priceput nimic.
    ca sa nu mai spun ca problemele reale ale celor vizati sunt cu totul altele, cum ar fi acces la servicii medicale, hrana, respectarea drepturilor omului etc.
    mi se pare o jignire sa le oferi acces la facebook in locul celor mentionate mai sus.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.