Trei ratări cât un gol

În timp ce în Venezuela oamenii se omoară ca să facă rost de niște biscuiți de mâncare și guvernul socialist a introdus munca silnică, în România socialismul și comunismul merge înainte. Vasile Ernu, omul care spunea magnificul „mita e liant social”, a făcut zilele trecute o reevaluare personală și și-a dat seama că a ratat în viață. Drept urmare întreaga lui generație a ratat, probabil pentru că nu a reușit să restaureze socialismul științific ca și cale spre comunism.

[facebook url=”https://www.facebook.com/vasile.ernu/posts/10153974085004825″]

Acum să nu credeți că am ceva cu Vasile Ernu – omul mi se pare simpatic, mai ales că în locul lui am putea avea oameni carismatici care chiar să prostească lumea în număr mare. În schimb, omul e un exemplu perfect de socialist – are un accent cu o vagă nuanță sovietică, are atitudini și preferințe de om de 90 de ani și nu împarte cu nimeni ce-i al lui, mergând pe principiul că „socialismul este o groază de oameni care îmi susțin mie pierderea de vreme”. Cum ziceam, avem un comunist simpatic, activ, pentru care observația că a ratat în viață l-a îndârjit.

Pentru cei care nu au răbdare să-l citească((ar trebui, totuși, omul o să devină lectură obligatorie peste ani)), ceea ce spune el pe scurt e „singurul mod în care putem să facem țara mai bună e să ratăm magnific, mai tare ca acum”. E just – o soluție pur socialistă, vin alți fraieri de 20 de ani, să muncească ei pentru noi, noi să ratăm magnific. Nu știu, să ne apucăm de droguri în masă, să ne dăm demisia din toate joburile și să ne retragem în munți. Sau, poate, să ne mutăm în Venezuela și Coreea de Nord unde se fac lucrurile cum trebuie. Din păcate nu mai are nicio frază antologică precum cea cu „mita e liant social” – așa că o să îmi asum un rezumat în câteva cuvinte: „la trei ratări spectaculoase se pune un gol pentru noi”. Cam cum jucam noi machit.

Vasile Ernu își dorește o demonstrație serioasă că toate generațiile crescute în sau prin comunism ratează, și îl deranjează faptul că generația care are acum 40-45 de ani nu a ratat suficient de spectaculos. Cum v-am zis, e un comunism simpatic, un pic confuz, care nu-și dă seama ce face. Dar de-asta îmi place Ernu, că omul în naivitatea lui e cel mai mare luptător anti-comunist din România contemporană.