Tu ai colabora cu serviciile de informații românești? Eu da.

Citesc la Ovidiu că există o scenetă jucată de cei de la Radio Guerilla în care oamenii merg la notar să pună o declarație cu zero valoare juridică prin care nu sunt ofițeri acoperiți ai serviciilor secrete.

Un lucru absolut neinteresant din punctul meu de vedere. Atâta vreme cât suntem într-o democrație și nu e nimic imoral, ci, din contră, în interes național, aș colabora cu serviciile de informații românești.

Poate cineva ne tot repetă poezia cu SRI e rău, SIE e rău, și toate cele N servicii românești sunt rele pentru că. Mai nimeni nu are argumente, se aruncă un pic de suspiciuni, dar cea mai mare reușită a oamenilor din servicii e partidul lui Măgureanu, dacă vă amintiți un pic. Cred că pe fond serviciile secrete ale României acționează în interesul românilor, chiar dacă cei care pot lua măsuri (cei care primesc informările de la SRI, adică) nu vor decide să acționeze.

Nefiind un infractor și neplanificând nicio infracțiune pe termen scurt, mediu sau lung, îmi e simplu să văd în serviciile de informații un aliat. În fond, scopul lor mai larg este să ne protejeze pe noi ca comunitate de pericole din interior sau exterior. Și încă trăim într-o țară cu statut democratic și cu legi acceptabile.

Mă amuză felul în care americanii decid să lupte contra propriului sistem informațional cu chestii precum WikiLeaks. Înțeleg de ce au o lege a turnătorilor (whistleblowers, deci de fapt niște turnători pe invers) – dacă genul de organisme precum SRI devin corupte într-adevăr ai o mare problemă. Dar departe de a fi o simplă demascare a unor probleme, WikiLeaks face public un adevărat arsenal informatic, numai bun de folosit de golanii de Râmnicu-Vâlcea. Și asta e o decizie care nu ia în seamă repercusiunile de ordin material și moral ale acțiunilor tale. Dacă un arsenal e periculos în mâinile unei agenții care e totuși responsabilă pe acțiunile pe care le întreprinde, cum altfel poate fi în mâinile cuiva care nu răspunde în fața nimănui? Pe de altă parte, e trist și aproape tragic că o agenție ca CIA are un arsenal cibernetic atât de slab (din câte am văzut până acum pe WL). și mă îngrijorează faptul că, probabil, SRI-ul e și mai puțin înzestrat decât CIA.

Revenind la subiectul de la care am pornit: cât timp ar fi decizia moral corectă, e absolut normal să colaborezi cu serviciile de informații ale statului tău. Cât timp nu e vorba de un aparat represiv (încă am probleme să identific represiunea în societatea românească post 2000) nu văd unde ar fi problema. Și chiar într-un aparat represiv, în anumite condiții colaborarea e decizia corectă, vezi cazul Ghișe.

Și de-asta mă amuză faptul că Dobrovolschi se agită atât de tare cu acoperirea. Că nimănui nu-i pasă, oricum legea în materie de dezinformare o fac Cocoon și Lovendal, nu Dobrovolschi. Că niciun serviciu de informații nu infiltrează Humble a lui Kendrick Lemar în playlist-urile radiourilor, și comentariile marelui Dobro nu se duc mai departe de arealul distracției pentru adolescenți, orice ar crede fanii1)zisesem ascultătorii, dar hai să fim serioși, nimeni nu ascultă Guerilla.

Sau, cine știe, poate și-a ales Dobro prost serviciul de la care să primească ordine, și ăia cu muzica mai bună s-au dus la alte posturi. Eu știu?

NOTES   [ + ]

1. zisesem ascultătorii, dar hai să fim serioși, nimeni nu ascultă Guerilla

16 Replies to “Tu ai colabora cu serviciile de informații românești? Eu da.”

 1. Cosmin

  Uite mie nu mi se pare normala colaborarea nici cu serviciile nici cu politia, de fapt cu niciun serviciu militarizat.
  1. pentru ca nu cred in povestile cu zane.
  2. crezand ca faci bine poti face mai mult rau
  3. apoi nu ma consider roman in sensul pasoptist, asa ca nu dau doi bani pe nationalisme

 2. Dorin Lazăr

  Vezi? Oamenii ca tine sunt motivul pentru care nu putem avea o comunitate decentă, pentru care „România e de rahat” – cu oameni ca tine, violent de individualiști, nu poate fi altfel.

 3. Perkele

  Ce ai scris tu se aplica intr-o societate mai aproape de ideal, intr-o societate corupta ca a noastra, n-as colabora cu serviciile secrete. Eu sunt si cetatean finlandez, cu serviciile secrete finlandeze as colabora fara probleme,pt ca statul finlandez mi-a castigat increderea, cu serviciile romane nu, desi am si o ruda de gradul al 2lea care lucreaza la SRI si e tip OK.

 4. Dorin Lazăr

  Eu nu am rude pe care să le cunosc în SRI, dar aș colabora. Singurii oameni de la SRI cu care am ajuns să discut vreodată s-au ocupat să demaște o rețea de trafic de carne vie; știi tu, chestia aia care se întâmpla foarte des prin anii 2000, cu tipe luate și duse cu japca la viol perpetuu în statele civilizate.

 5. Perkele

  societatea romaneasca disfunctionala ne face violent de individualisti, lipsa de incredere fata de stat si conducere ne face asa. iar schimbarea ar trebui sa vina intai de la stat, sa ofere unele dovezi ca incep sa traim intr-o societate civilizata si functionala, nu de la indivizi, care s-au ars de suficiente ori.

 6. Cosmin

  Daca tara asta e de căcat din cauza mea atunci poți sa fii optimist. În viitorul apropiat m-am carat. Sa vezi ce bine ai s-o duci pe urma fără mine.
  Fără sa vreau uite ca fac o fapta bună. Sper ca apreciezi.

  Citeam ieri ca atacatorul din Suedia a fost oprit sa facă și mai multe victime de un suedez care a întrat cu duba în camion crezând ca ala vrea sa intre în parlament. M-a bufnit rasul, eu dacă eram în piața revolutiei (parca asa ii zice) pregăteam telefonul sa filmez cum se prăbușește casa poporului și dacă aveam noroc poate cadea și catedrala.

 7. Cosmin

  Paralele cu securitatea comunista nici nu vreau sa iau în calcul . Sunt prea deprimante.

  Am suficiente motive sa disprețuiesc partea asta tenebroasa din societate doar pentru ceea ce au făcut în perioada “democrata”

 8. K.

  Multi bloggeri a raposat la canal. Multi dintre ei nici macar nu erea bloggeri: si-a dat si ei cu parerea….
  Nimica nou supt soare…

 9. nea_caisă

  Vezi că atunci când pleci, țările în care o să te duci sunt prospere din cauza oamenilor care au rămas, nu din cauza oamenilor care au plecat. Știu: guvernul, țiganii, rușii, reptilienii, toți sunt de vină numai voi daco-romanii nu. Doar profit, zero responsabilitate.

 10. Cosmin

  @nea_caisă
  1. Da, alt-right se pare ca prinde din ce in ce mai bine. Spor.

  Chiar nu e cazul sa ma suspectezi de c***turile astea nationaliste sau paranoice. Repet, nu dau doi bani pe simbolurile la care faci referire direct sau indirect.
  Da, doar profitul ma mai tine aici. Asta ca sa intelegi cata “iubire de tara” am.
  Iar avand in vedere cate taxe inca mai platesc luna de luna la fisc eu zic ca m-am onorat cu mult peste aspiratiile omului mediu privind “responsabilitatea”. Nu e ca si cand as fi lasat paguba in urma mea, din contra.

  Prefer oricand sa fiu injurat din motive fictive decat sa am constiinta incarcata ca am colaborat cu putregaiul asta de stat in afaceri sau informatii.

  Insa inteleg si partea celalalt a turnatorilor. Nu reprezinta nimic nou. Chiar pot sa fac pariu ca turnatorii de buna voie sunt o constanta in societate ca si sinucigasii, cred ca tine de adn. Ar fi interesant de citit un raport de genul asta al sri-ului legat de turnatori, daca exista.

 11. sin

  Problema e ca serviciile de informatii sunt secrete (si militarizate pe deasupra). Nu pot sa am incredere intr-o organizatie secreta pentru ca nu cunosc agenda personala a oamenilor de acolo (poate unii chiar vor sa faca bine, altii poate sunt la pescuit sa dea in cap la altul sa avanseze, altii poate folosesc informatiile primite de la omeni de buna credinta in scopuri personale sau o denatureaza). Nu vorbesc de agenda publica ca aia e doar o adunatura de vorbe goale.

  Nu vad de ce ai colabora pe fata sau ca informator cu un serviciu de informatii fara sa cunosti intentiile. Sa nu mai zic ca in .ro avem prea multe servicii si prea multi in servicii pentru cat e tara de mare.

 12. Dobrică

  E moral corect şi în interesul naţional ceea ce decid ei să-ţi spună că e – chestia asta mi-a amintit de scena filmului. Pe vrema aceea, era moral şi în interesul naţional să se apere ţara de “bandiţii din munţi”, de “imperialişti” etc..

  Nu văd ca un serviciu de informaţii să ofere unor nimeni ca mine detalii despre o acţiune la care nu sunt pregătit câtuşi de puţin dpdv profesional să iau parte.

 13. Nautilus

  Un bloggăr care spune așa ceva despre colaborarea cu serviciile sună cam la fel ca 4Tuning când lăudau într-un mod nesimțit Poliția Rutieră.

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.