Un nou șarlatan, acum în Brașov

Îmi apare reclama asta pe facebook, la un tip care vine și-ți îmbunătățește vederea. Omul e evident un șarlatan, nu cred că e nevoie să vă mai explic. Numai vizitându-i site-ul vezi că marile argumente științifice ale lui sunt “cineva zice că a vorbit cu un doctor oftalmolog și i-a confirmat”.

În același timp sunt uimit că astfel de seminarii funcționează. Că oamenii se lasă păcăliți și ajung să cumpere produsele băiatului ăsta. Că e atât de plină România de fraieri că vine un escroc care te pune să faci un pic de exercițiu fizic și să-ți freci ochii și îți dă impresia că îți redă vederea. Ce urmează? Un tip care ține seminarii de cum poți vindeca mental paralizia membrelor inferioare? De-asta era bună credința (ce păcat că suntem popor de atei 🙁 ) – măcar puteai să le explici oamenilor simplu: “da’ ce se crede ăsta, Iisus?”. “Ridică-te și umblă!” poate să fie următoarea temă motivațională a lui Flavius Adrian Țurcanu.

Voi vă întrebați cine anume plătește pentru sala în care se va ține seminarul ăsta gratuit? Nu de alta, dar nicio sală nu se închiriază pe nimic – și omul ăla trebuie să se deplaseze la Brașov și să mănânce câteva zile cât o fi aici. Își închipuie cineva că seminarul ăsta gratuit nu e un “sales pitch”? Credeți că nu e o afacere profitabilă? De ce?

Și o să fie oameni care se duc acolo, pentru că se pare că e foarte convenabil să crezi că “medicii au deja secretul, dar îl țin ascuns, vor să te facă dependent de medicamente”. Noroc că vine un băiat de pe Internet care nu are probleme de vedere (deși o să-ți zică că a avut) să-ți explice cum vor ăștia să te fure. Și vor să te facă dependent de ochelari! Ah! Ce oameni răi!

Imbunatateste-vederea
Se pare că băieții de la seminarul “ridică-te și umblă” nu au fost la fel de receptivi, așa că rămânem la îmbunătățit vederea.

10 Replies to “Un nou șarlatan, acum în Brașov”

 1. Andrei

  Mi se pare incredibil ca desi suntem generatia cu cea mai mare deschidere catre stiinta o luam iar usor usor la vale spre misticism si alte abureli. Cunosc tot mai multi oameni, si aici vorbim de ingineri, care o dau in homeopatie si bullshituri despre “daca vrei poti face orice” si “Universul iti va da orice, cat timp vrei cu adevarat”. Sa nu mai vorbesc despre intrebarea “dar tu ce zodie esti?” care deja imi provoaca o sila imensa.

  Am fost acum o luna la Medlife la Urologie pentru niste verificari si nu era nimeni la coada, desi mai aveam 30 minute pana intram. O usa mai incolo era homeopatia. Oamenii se imbulzeau la coada acolo, sa intre si ei. Diferentele astea pe mine ma sperie. Imi este foarte greu sa inteleg de ce unii oameni (si oameni cu carte totusi) pica atat de usor in capcana asta in care un GIgel random de pe internet iti promite “iti spun secretul pentru a X”. Chiar au impresia ca de fapt noi suntem niste fiinte incredibile si atotputernice, dar cineva ne tine in bezna, noroc cu cei 100 000 de internauti care pentru doar X pret iti vand secretul.

 2. krossfire

  Si eu sunt mirat ca in spitalele private exista “Medicina Generala si Homeopatie”, dar am inteles ca a fost o cerinta a pacientilor. Am avut o discutie cu niste oameni de la o alta clinica privata, explicandu-le cat se poate de serios ca, dupa ultimele studii, sunt tari in care homeopatia este interzisa ca practica comerciala (scuzati semi-cacofonia). Cu alte cuvinte, poti sa bei apa cu ce vrei tu in ea (chiar si cu diacritice), dar nu poti lua bani pe efectul placebo.

  Altfel, da… fenomenul indicat de tine exista si este explicabil (prin aceeasi alienare care a cuprins si alte segmente ale vietii psihologice a multor colegi de generatie).

  Din pacate, dupa ani in care am incercat sa fiu dragut si rational si sa nu par arogant cand explicam ca educatia medicala nu se face din formula AS, am cam cedat pana la urma (din cauza lipsei de timp si a propriilor probleme) si deja etichetez anumiti indivizi ca fiind imbecili. Pe ce criterii? Daca ai trecut de 25 de ani si esti inca ferm convins de niste imbecilitati (fie ele din domeniul medicinei, fie din domeniul spiritualitatii sau a miturilor urbane pe care le poti demola cu o cautare Google), nu mai are sens sa iti explic ce si cum. Discutia se incheie.

  O spun nu doar ca unul care a citit si vazut foarte multe, ci si din perspectiva unui om care a trait (poate) ceva mai mult decat era cazul pe partea “medicala”.

 3. Blue

  Da, dar cel mai interesant e ca nu-i văd purtând ochelari! Iar site-ul se numeşte “renuntalaochelari.ro” ? Really weird !

 4. Andrei

  @ Krossfire : Stii oarecum de problema mea cu colonul iritabil pe care am dezvoltat-o de acum un an. Sunt uimit ca inca am cunoscuti care atunci cand le zic ca mai am dureri ma intreaba serios : “Dar te-ai gandit ca poate totul e in capul tau?”.

  Ok, thank you, fuck off.

 5. krossfire

  Avand ceva experienta in domeniul autoimunelor, as spune ca “Noua Medicina Germanica” (ei pun problema la modul: e in capul tau!) e doar una dintre aiurelile pe care oamenii ti le arunca peste gard…

 6. radu

  Asa fac unii pocaiti cu religia, trebuie sa-ti deschizi inimul ca sa intre Dumnezeu in el :))

 7. Kathy Bates

  Din mai multe motive, singura formă de educaţie medicală care produce efecte vizibile la nivelul unor populaţii întregi e cea din Formula AS.

  E ca şi cum ai spune: musulmanii sunt populaţia care nu ia trichineloză.

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.