Una cu Schengen

Am fost nervos prima oară cînd am citit despre faza cu Corlățean zicînd că nu ne mai interesează Schengen. M-am enervat atît de tare încît eram ferm decis să scriu o scrisoare nervoasă către tovarășul Ponta, în fond unul din angajații mei pe care îi plătesc prin fondul ăla de întrajutorare numit Bugetul de Stat.

Și cînd eram la jumătatea scrisorii m-am oprit. Mi-am dat seama că nimic nu mă poate opri să locuiesc într-o țară din spațiul Schengen, dacă chiar asta vreau. Poate o țară în care nu mai plătesc din taxe și impozite incompetenți ca el sau ca neocomuniștii ăia care au deturnat PNL-ul.

Și-atunci de ce să mă mai supăr? Hai mai bine să ne liniștim și să ne veselim, că viața e scurtă, dar gustu-i lung!


15 Replies to “Una cu Schengen”

 1. Mircea

  si uite asa, politica macina pe unii incet si sigur. sau poate chiar rapid.
  cu sau fara Schengen, aproape tot aia e…
  daca maine un alt incompetent afirma ca cerul e albastru, iar te enervezi si pui de o scrisoare…

 2. Dorin Lazăr

  Nu, aș fi ok. Cerul e albastru. Pot fi de acord. 😛 Dar cînd tovarășii decid că nu mai e prioritară o chestie ca Schengen, te enervezi. După care te referi la soluții individuale.

 3. Roxana

  Eu mă întreb care au fost cerințele impuse și respectate și care ar fi motivele pentru care ăștia cred că se vor impune altele.

  …De fapt, nu mă întreb prea tare. Ar trebui să-mi bat capul mult prea tare ca să fiu efectiv la curent cu situația politică. Dar corectitudinea/incorectitudinea răspunssului de mai sus depinde tare de absurditatea cerințelor din partea UE. Nu e același lucru să zici „nu mă mai joc!” dacă ți se cere să, nu știu, să ai grijă la importuri și exporturi ca să intri în Schengen, sau dacă ți se cere ca toți românii să poarte buline roșii pe nas în afara teritoriului României, ca să fie ușor de recunoscut.

  Și recunosc că habar n-am care sunt cerințele pentru noi și care au fost, de exemplu, pentru Italia.

 4. Dorin Lazăr

  Nu cred că se pune problema așa. România vrea să se integreze cu țările din Vest, pe care le vedem ca modele de civilizație. Nimeni nu are voie să șteargă punctul ăsta de pe agenda țării.

  Da, Corlățean s-a trezit că nu l-au acceptat și s-a aruncat cu fundul în pămînt, făcînd un gest periculos din punct de vedere diplomatic.

  Cerințele sunt mai puțin importante, și ar fi trebuit să le îndeplinim deja.

 5. Mircea

  studiati acquis-ul Schengen sa vedeti ce presupune.
  probabil o sa va dati seama ca e o decizie politica si ca nu e usor sa te aflii in pozitia fratelui mic si handicapat al “familiei” europene.
  ailalti guvernanti aveau aceeasi problema pe masa, insa servilismul politic nu le-a permis sa faca gargara.
  cat despre modele de civilizatie, hai sa fim seriosi. pe mine nu ma intereseaza ograda neamtului, ma intereseaza cea in care traiesc eu. sincer, m-am cam saturat sa dam vestul ca exemplu. si vestul produce la fel de mult rau ca si estul, daca nu chiar mai mult.

 6. Roxana

  Nu s-a trezit că nu l-au acceptat, pentru că decizia n-a fost luată încă. Dar se punea problema ce se întâmplă dacă suntem refuzați, în condițiile în care un raport de la Bruxelles spunea că îndeplinim toate condițiile.

  Din punctul meu de vedere, dacă tăceau până se lua decizia, filozofi rămâneau.

 7. Mircea

  asa e. decizia nu a fost luata, insa este amanata in conditiile in care toate criteriile de baza sunt indeplinite, asa cum si alte state au beneficiat de integrare in trecut.
  dovada ca nu criteriile obiective conteaza, ci decizia politica.
  este unul din motivele principale pentru care EU are mari sanse sa nu (mai) functioneze.

 8. Dorin Lazăr

  Am văzut exact care a fost atitudinea lui Corlățean din declarații: ne-am săturat de povestea cu Schengen că noi nu putem da viză unor oameni de afaceri din Turcia și zona arabă. Poftim? La ce fel de oameni de afaceri se referă, care nu pot primi de ani vize pentru Schengen?
  Între Middle East și Europa, aleg Europa. Nu știu de ce ai alese altceva.

 9. Mircea

  nu inteleg unde bati. Romania, ca si orice stat EU, e libera sa dea vize cui vrea. tara e plina si acum de afaceristi din orientul mijlociu sau indepartat. la fel e si Germania si multe alte state… ce stii tu despre Germania, de cate ori ai fost pe acolo din anii 90 si pana in prezent? iti spun eu, e plina de turci si arabi de tot felul. ce vorbim atunci?
  integrarea in Schengen nu va facilita acordarea vizelor membrelor non-EU, nici nu o va restrictiona.
  cum spuneam, studiati acquis-ul Schengen. e vorba in mare proportie de aspecte pur tehnice, securizarea frontierelor, sistemul SIS etc.
  politizati orice, asta ma dezamageste. va ghidati dupa principiul 2 + 2 = 5… mereu va da in plus la socoteala.

 10. Mircea

  daca ar pica EU, pica cu tot cu Romania. nici nu va fi exclusa, nici nu va pica singura…

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.