Unde ne situăm în legătură cu Turcia?

E o întrebare foarte bună, dacă stăm bine să ne gândim. Armata turcă vrea să-l dea jos pe Erdogan. Erdogan nu vrea, nici o parte din populație. Dacă Erdogan nu reușește să readucă lucrurile sub control Turcia intră într-o zonă periculoasă de instabilitate. Dacă reușește să readucă lucrurile sub control turcii vor avea mai puțină încredere în armata lor – armată care e garantul laicismului turc, în mod tradițional.

Nu există nimic alb și negru, istoria recentă ar fi trebuit să ne dovedească lucrul ăsta mai clar ca orice. Erdogan e nașpa, cam asta e percepția lui în Europa, însă vă doriți o a doua Sirie mai aproape de România? Dacă lucrurile o iau razna și de fapt toată tevatura cu lovitura de stat din Turcia e orchestrată de băieții Daesh, fie și doar pentru a crea instabilitate numai bună pentru rupt o bucată din Turcia?

Variantele nu sunt bune nicicum. Dacă Erdogan restabilește ordinea o să aibă puteri extinse asupra Turciei, și drumul fundamentalist pe care o ia nu e deloc bun pentru nimeni, nici măcar pentru Turcia. Dar poate că dacă partenerii NATO îl sprijină omul devine mai deschis la “vest”1)un Vest în care intrăm și noi, și poate că devine mai flexibil. Pe de altă parte, dacă armata reușește totuși o lovitură de stat, o să caute legitimitatea tocmai înspre Vest, și o să fie mult mai flexibili la mesajele pe care le tot trimite Europa și SUA. Sau poate nu – poate, din contră, ideea mea că în spate sunt băieții din Daesh e corectă, și deodată avem în Europa o țară întreagă Daesh. Deodată nu ne mai desparte foarte mult de război – că vorba aia, bulgarii au tradiție în a se coaliza cu oricine are de gând să-și facă de cap prin România.

Turcia e frumoasă și bună când lumea se duce în Antalya, dar nu mai e mișto când e vorba de chestiuni precum integrarea europeană. Poziția noastră față de Turcia e foarte neclară. Somnorosul de la conducere nu are răspunsuri pentru noi – în fond l-am ales să nu facă nimic rău, nici nu e de mirare că nu zice nimic. Parcă Iohannis a zis că face o comisie care să hotărască ce se poate face cu țara? Poate ar trebui să candidez ca președinte, că eu am un plan de țară mai solid ca el.

Închei cu o vorbă de la Lucian Mindruta:

Asta ați pierdut că nu v-ați uitat la Suleyman (Meryem Uzerli)
Asta ați pierdut că nu v-ați uitat la Suleyman (Meryem Uzerli)

NOTES   [ + ]

1. un Vest în care intrăm și noi

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.