Unde suntem astăzi [comentariu]

Vali a postat duminică clipul ăsta (mergeți la Vali, nu o să-i fac embed aici), și am ezitat între a-l ignora, a urla “bă, e prostie” și a comenta clipul pe-ndelete. Am ales să îl comentez spre oprobriul cititorilor mei libertarieni.

Știu clipul, e ceva vechi și destul de plictisitor. În el, un extraterestru intră în contact cu un hipster, demonstrând că nivelul inteligenței e egal pentru ambele specii, și asimptotic către valoarea 60. Ceea ce mă irită e felul în care oamenii adoptă automat atitudinile astea “bă, în ce situație am ajuns, ce tâmpiți suntem”, când un cretin nu e capabil să își explice ce este statul, care e rolul lui, care e contribuția lui la crimele pe care le face statul și alte asemenea.

Întreaga argumentație presupune că cel ce se uită la clip are nivel intelectual sub medie, și explică “ca pentru proști” ce e statul. Explicația e savuroasă pentru că arată foarte clar lipsa de cultură civică necesară pentru a fi un cetățean funcțional al oricărei țări civilizate. Hai să comentăm câteva aserțiuni cretine din clip:

 • “Am călătorit prin spațiu ca să verific progresul speciei voastre”. Premisa e instalată cu succes: autorul clipului se plasează automat în poziția de judecător al speciei umane.
 • “Să te duc la liderul meu?”. Primul lucru pe care îl zice hipsterul e revelator pentru termenii în care se va duce mai departe discuția. Denotă două lucruri: referințe la niște filme proaste și faptul că hipsterul nu e în stare să gândească autonom, problemă tipică pentru tânărul activist de azi.
 • Cine e liderul? “Tipul responsabil. Tipul responsabil de tot”, spune hipsterul. Problema fiind că evident nu există nimeni “responsabil de tot”, și, mai mult, hipsterul deleagă responsabilitatea către un “lider” fantomatic la care, aparent, are acces (că se oferă să-l conducă pe extraterestru la el). Hipsterul se spală încă de la început pe mâini de responsabilitate, și îl ajută și pe privitor să se simtă mai bine cu sine însuși.
 • “Nu, nu, e responsabil doar cu guvernarea”. După ce tocmai a spus că e responsabil de tot, hipsterul retractează idioțenia și presupune că toată guvernarea e condusă de un singur om. Penibil. Extraterestrul întreabă ce e guvernarea. Explicația e halucinantă. Hipsterul definește socialismul:
 • “Guvernul face regulile. Ne spune ce avem voie să facem și ce nu avem voie să facem”. No comment.
 • Extraterestrul aproape că e încântat: “deci guvernul e deștept?” Nu, nu, vine hipsterul, face chestii pe care noi nu ni le dorim (și nu ne prezentăm la vot ca să le invalidăm, hehe). Hipsterul continuă cu chestiile respective, plângându-se în mare de ce face armata americană.
 • “Ce e un război? E când guvernul cheltuie banii oamenilor ca să-i omoare pe alții într-un alt loc din lume”. Mă dor fălcile de râs.
 • “Ce sunt banii?” întreabă extraterestrul, după care, prin întrebări ghidează hipsterul către o educație economică “solidă”.
 • “Putem să rugăm guvernul să nu ne ia banii și să nu omoare oameni”. :))) Cultură civică, ce mai!
 • Dialogul continuă, și cei doi încearcă să identifice cine e guvernul. Dialogul e savuros, pentru că denotă lipsa solidă de cultură civică. Dar cel mai frumos e când spune: “Politicienii sunt cei mai mincinoși și avizi de putere nemernici”. La câteva secunde după ce spune că el îi alege. 😀

Mostra finală de cultură civică e discursul final al extraterestrului:

Pentru că ești îngrijorat că un număr redus de ticăloși ar putea să ucidă, să înrobească și să fure, crezi că e necesar pentru supraviețuirea ta să ai un sistem în care câțiva oameni dintre voi, pentru o scurtă perioadă, să se poată numi guvern și să poată să dea ordine tuturor precum sclavilor și, dacă vor, să comită crime în masă folosind banii furați prin amenințarea cu violență. Politicienii ajung astfel să ucidă, să înrobească și să fure pentru că dacă nu fac ei asta, altcineva ar face-o?

E o dovadă că nu există inteligență în spațiul extraterestru 🙂 Mă rog, e de așteptat; clipul e inspirat dintr-un discurs al unui tip numit Larken Rose, condamnat pentru 15 luni de închisoare pentru că nu a vrut să își declare veniturile.

Teoretic, discuția asta ar fi un manifest libertarian, dovedind că și libertarienii extremi sunt la fel de bătuți în cap ca socialiștii. Pe principiul “frumusețea e în ochiul privitorului”, la fel și socialismul definiției guvernului. Da, într-adevăr, guvernarea poate face mult rău, dar încă se mai caută alternative. Nu, nu putem să ne retragem cu toții din societate și să devenim amish, nu, nu putem să pretindem că guvernul face numai rele și nu, nu putem pretinde că nu suntem responsabili pentru faptul că, de exemplu, Parlamentul României e cel mai mare grup infracțional din România.

În schimb, ceea ce sugerează clipul e că de fapt individul e lipsit de putere, și rar am văzut ceva mai fals. Nu mi se pare ok să contracarezi socialismul feroce al tinerilor din ziua de azi cu ieșiri lipsite de fundament precum aceasta. Lipsa de cultură civică, incapacitatea de a pricepe rolul guvernului și responsabilitatea fiecăruia dintre noi… astea sunt lucruri de nescuzat, mai ales pentru libertarienii care, teoretic, au mai multă cultură civică decât “restul lumii”. Cel puțin așa pretind.

Propaganda libertariană poate fi la fel de cretină ca propaganda socialistă. E trist, e tragic, dar până la urmă e reprezentativ pentru minciuna pe care și-o spun în fiecare zi libertarienii. Nu poți măsura corect cu o balanță care înclină doar în partea dreaptă.

dont-tread


5 Replies to “Unde suntem astăzi [comentariu]”

 1. Mircea

  poti sa desfaci firul in 14.000, realitatea tot aia e.
  oricat pare de amuzant dialogul, e o perfecta radiografie a trecutului, a prezentului si a viitorului.
  speri probabil la o societate in care restul indivizilor din jurul tau poseda cel putin nivelul propriului intelect.
  flash news! impossible!
  mai plimba-te prin lume, pe la tara, discuta cu diversi oameni, observa-i, petrece timp cu ei.
  altfel raman doar simple judecati din spatele tastaturii.

 2. Mircea

  nimic rau in asta, dar la fel de natural e sa fi si realist.
  eu recunosc ca n-am solutie pentru c….ul in care ne aflam. ma depaseste.
  problemele omenirii au atins un nivel de complexitate net superior gradului de inteligenta colectiv pe care il posedam.
  sau… poate ca nu stiu nimic, poate ca nu pricep nimic si trebuie sa ma trezesc la realitate.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.