Ce urmează pentru dorinlazar.ro

Sunt pe ultima sută de metri (un pic mai lungă, că sunt leneș) cu testatul unui workflow diferit pentru postările de pe dorinlazar.ro. Pe scurt, o să renunț la confortul wordpress și o să trec pe un generator static de site, hugo.

O să însemne mai multe lucruri. În primul rând, încă nu m-am gândit la o soluție pentru cei care s-au abonat prin e-mail. Cred că, din păcate, voi suspenda complet trimiterea de mailuri automate la fiecare postare, deci dacă vă bazați pe acest sistem, acesta va fi printre ultimele mailuri (dacă nu chiar ultimul).

O să încerc să păstrez feed-ul RSS curent în forma actuală. Nu știu dacă o să reușesc sau nu, dar o să fac tot posibilul ca cei care urmăresc site-ul printr-un RSS reader să nu fie afectați. Problema cea mai mare este cea a comentariilor: sunt încă nesigur de adăugarea unui sistem de comentarii. Candidatul ideal ar fi disqus, și am testat o integrare cu disqus care merge cât de cât decent. S-ar putea să fie posibil să import toate comentariile în disqus pentru acest pas, ca să mențin conversațiile anterioare. Dar acest site a funcționat foarte OK o vreme îndelungată fără sistemul de comentarii activat.

Evident, o să arate mai „basic”. O să încerc să refac tema curentă, și o să mențin structura curentă (deci dacă aveți un bookmark vechi e posibil să vă meargă, cu excepția link-urilor la comentarii). Am de restaurat peste 2000 de articole, pe care o să le verific manual, însă vă dați seama că e un efort deosebit; deja am revizuit o parte din ele, dar mai sunt multe. Pe termen scurt va fi un efort mare pentru mine, pe termen lung va fi mai bine pentru toată lumea - site-ul se va încărca mai repede, conținutul va fi mai curat, și cred că am găsit un workflow satisfăcător care să facă lucrurile să fie bine și pentru mine, și pentru voi.

Zilele următoare să nu vă mire dacă vedeți un wordpress + disqus - e doar o etapă intermediară. Când o să vizitați dorinlazar.ro și o să simțiți că site-ul s-a întors la epoca de piatră, tranziția e completă și finală. Următoarele victime vor fi paginile podcasturilor.

O să fie interesant. Sunt pe wordpress de 14 ani și ceva, după ce blogul meu fusese multă vreme fie o pagină de jurnal pe deviant art, fie un self-hosted site prin câteva colțuri de internet. Continuăm migrația de la pinguin la lup.