Cum arată USL în opoziție

La Brașov se întâmplă un lucru frumos - PNL, PSD și USR sunt într-un echilibru destul de instabil, cu un USR care, totuși, domină, prin prezența lui Coliban șef la primărie. În fine, omul e muncitor, spre deosebire de ce vă zic toate haznalele care aruncă cu rahat în el pe nota de plată a USL, dar nu despre Coliban vreau să vă vorbesc, ci de opoziția lui.

De exemplu, în ultima ședință de consiliu local, domnul Scripcaru s-a plâns de lipsă de transparență pentru că nu a primit toate documentele referitoare la punctele de pe ordinea de zi din timp (deși toate s-au discutat în comisii, mai puțin cea pe care o conduce care nu s-a întrunit deloc din cauza lui). Mi-a plăcut rigoarea procedurală a domnului Scripcaru, sunt sigur că a aplicat aceeași rigoare procedurală în cei 16 ani de primărie. O să ignorăm faptul că toți se uitau la ce îndruga Scripcaru și se întrebau despre ce vorbește.

O să sărim și peste scăparea freudiană „noi, grupul penal… PNL” a Pamelei Diaconu, care a spus că nu e corect ca Consiliul Local să anuleze proiectul drumului Gorița (un drum forestier tăiat prin pădure, numai bun de plasat vile de șmecheri pe lângă el). Motivul, foarte meseriaș, e că hotărârile anterioare legate de drumul Gorița sunt atacate la tribunal, deci cum să anuleze proiectul dacă există procese? Logică de șmecher, anularea în CL ar fi rezolvat și problema proceselor, dar grupul penal a decis să se abțină (deci să se opună) și astfel s-a blocat anularea.

Dar e ok. PNL ne anunță că îl trage la răspundere pe Coliban pentru faptul că Brașovul e unul din cele mai poluate orașe din țară, și îl responsabilizează cu o inițiativă de plantare a 100.000 de arbori. „Copacul familiei tale”, inițiativa lui Adrian Veștea (cel care a dat din cap la discuțiile cu BERD despre Spitalul Regional, după care s-a dus în presă să-l tragă de mânecă pe Coliban că prea cere prea multe paturi de spital pentru brașoveni) va aduce 100.000 de copaci. Unde? Habar nu am. Poate în parcul din jurul fostului Palat al Copiilor, cel care acum e în proprietatea prietenului PNL, domnul Butuza. Că în rest spații verzi nu prea sunt, așa cum discutasem într-o postare mai veche. Pe de altă parte, poate că nici poluare nu prea e. În 2017, Scripcaru identificase sursele de poluare din Brașov ca fiind turiștii și grătarul cu mici de la Ceasu Rău. Aș vrea să glumesc.

Bun, abia aștept ca acești copaci să fie plantați. Bănuiesc că sunt mai mulți ca miile de copaci care ar fi tăiați de drumul Gorița, șmenul PNL de la Brașov. Ah, nu vă faceți griji, nici USR nu sunt ușă de biserică, șeful proiectului Gorița e din USR (ignorați tonul nervos al lui Sebastian Dan, el face bani din nervi, voi nu).

Nu am zis nimic de PSD. PSD sunt foarte activi în ultima vreme, cumpără în prostie articole în presa brașoveană - o parte din „ziarele” locale sunt pline de comunicatele lor de presă, complet încălcând legea electorală. Și da, nu obligă nimeni ziarele să republice comunicatele de presă, și da, comunicatele de presă în campania electorală sunt electorale, și da, nu am văzut un număr similar de comunicate de presă de la USR republicate. Dar nu vorbim acum de deontologia presei locale, ci de altceva. Cel mai activ consilier din PSD este Lucian Pătrașcu, care avusese o propunere interesantă la această ședință.

Zilele astea e mare scandal cu parcările în Brașov. Fosta generație de consilieri locali (dintre care face parte și Lucian Pătrașcu) a decis că e mult mai bine pentru Brașov să se plătească parcările non-stop, în regim diferențiat (3 lei în centru, 2 lei în zona numită 1, 1.5 în zona numită 2). Ideea e destul de complicată, acum parcarea mașinii chiar și lângă casă devine mult mai scumpă, și s-a eliminat (cel puțin parțial? nu știu sigur) sistemul de licitații pentru locurile de parcare. În fine, ce vreau să zic este că Pătrașcu a fost printre cei care au votat pentru această modificare „acum 3 ani”.

Acum, Pătrașcu este un socialist democrat, și se gândește la oameni. Prima lui propunere a fost ca toată lumea să plătească la fel: 2 lei și pentru cei din centru, și pentru cei din zona 1, și pentru cei din zona 2. Dacă e să ne uităm la zone, nimic neașteptat, în zona 1 stau băieții mai cu bani și turiștii, în zona 1 e o clasă mai de mijloc-sus, și restul stau în zona 2. Cei mai mulți. Socialismul lui Pătrașcu propunea să creștem taxa pentru ăia mulți, dar să scădem pentru ăia mai sărăcuți din centru, că poate suferă. Ca și scăparea lui Diaconu cu grupul penal, scăparea asta a lui Pătrașcu zice exact ce trebuie să zică: „mă doare-n … de proștii ăia din cartiere, important e să nu sufere prea tare ăia din centru”. Egalitatea trebuie să fie egală.

Motivațiile lui Pătrașcu sunt amuzante: „păi cum, să mărim acum tarifele? în criză COVID?”. Neluând în seamă că treaba asta cu COVID-ul se va termina în curând, dar decizia asta e menită să deservească orașul pe termen lung. Așa cum pe termen lung a fost și decizia aprobată de CL din care făcea parte Pătrașcu de a crește taxele pentru parcare. În fine, în cele din urmă cu oarecare reluctanță, Pătrașcu a pus o propunere în care să scadă doar la parcările din centru tariful la 2 lei, și la restul să rămână la fel. Propunerea a fost respinsă, votanții PSD din centrul vechi sunt mai triști, socialismul de caviar înfrânt, motiv pentru care s-au mai dat câteva comunicate de presă nervoase, republicate de aserviții locali.

Altfel, Pătrașcu părea singurul care era în campanie electorală din consilierii locali. Restul, măcar, erau mai calmi. Per total, însă, o opoziție decentă făcută de USL în Brașov - percutanți, interesați de poluare, de bunăstarea oamenilor din centrul vechi, chiar gândindu-se cu tristețe la bieții judecători care rămân fără cauză dacă se anulează proiectul Gorița.

Ce vreau să zic e că e mișto să trimitem USL în opoziție. Par vag mai interesați de interesele cetățenilor, și aruncă cu bani în presa locală - ambele lucruri mi se par pozitive. Mai bine decât să fure de la spitale și apoi să se mire că iau foc. Și nu că sunt mare fan USR, că nu (mai) sunt, dar parcă ar merita să-i vedem un pic pe USL în opoziție.

PS: pentru cei care se fac că nu știu, USL sunt Uniunea Stalinist-Leninistă (sau nu mai știu exact) formată de PNL și PSD pentru că deja prea mulți oameni le ajungeau în fața procurorilor. Datorită unui accident al istoriei au ratat șansa de a avea un parlament 100% USL – în acea stagiune se încercase un vot hibrid uninominal + listă. Dacă era doar tradițional, cu listă, USL-ul ar fi avut 100%, o reconfirmare a PCRFSN la conducerea României.

Cât despre presa locală, mie îmi sunt simpatici. După ce m-a învățat Ovidiu unde să mă uit și ce să urmăresc, am trecut chiar și peste faptul că Sebastian Dan m-a amenințat acum câțiva ani că mă are la mână cu niște chestii, și că le face publice. În fond, poți înțelege știrile chiar dacă nu ești de acord cu opiniile exprimate, și după ce culegi informația din mai multe surse, până la urmă pricepi și care e esențialul. Și pot să trec peste un mic șantaj emoțional.

Postarea asta e, pentru mine, un exercițiu de interpretare a unei ședințe de Consiliu Local. Sunt neimplicat politic, în sensul că oamenii pentru care aveam un minimum de simpatie în zona politică, Coliban și Flavia Boghiu, au ajuns acum pe pozițiile cele mai importante în oraș. Acum nu mai am simpatii, ci doar exigențe și cerințe de la ei - dar cum sunt încă în alea 6 luni „de miere” nu le zic de rău dacă nu calcă strâmb de tot. Și până acum se comportă acceptabil. În rest, votam tradițional PNL, doar că mi-au pierdut votul în ultimii 8 ani, de la USL începând.