Totul a început cu o descindere către Shenzhen via Paris, cu ședere la Hong Kong:
Prima ieșire a mea în afara Europei s-a petrecut zilele astea – vineri pe la prînz am plecat din România către Hong Kong, prin Paris. Da, vorbesc de Hong Kong-ul care acum e atins oarecum de gripa mexicană, și nu, nu am așa ceva.
Apoi, m-am plîns că n-am timp, și doar v-am dat niște poze:
Am tot amînat din diverse motive, și chiar cînd am început să o scriu am primit o veste: O să ajung din nou în China. Așa că vorbim peste vreo trei săptămîni.
Și trei săptămîni mai tîrziu, am început să adun impresiile, în vederile mele din China:
În primul episod mă plîngeam de drumul lung:
Am fost la Shenzhen, Zhuhai, apoi iar Shenzhen, apoi Shanghai ca în cele din urmă să îmi închei călătoria cu o ședere mai lungă, evident, în Shenzhen.
Apoi, o prezentare incompletă a orașului Shenzhen:
Shenzhen e unul din cele mai mari orașe din China, și cel mai bogat dintre ele. Odată un simplu oraș de pescari, în 1979 devine prima zonă economică specială – așa numitul capitalism în interiorul socialismului chinezesc…
Dar nu am fost doar în Shenzhen. Am mai atins, pe lîngă Hong Kong, și Zhuhai, ratînd complet Macau pentru a ajunge în Shanghai.
Shanghai-ul e un oraș cu două fațete diametral opuse. Una e cea a zgîrie-norilor impozanți care îți dau senzația unui Tokio mai spațios, alta e senzația că taximetristul te duce prin locuri pe care nu vrei să le cunoști numai ca să oprească și să-ți ceară ‘politicos’ toți banii pe care îi ai la tine
Peste tot, însă, oamenii sunt aceiași…
Zgîrie-nori sau cocioabe, nu au nici un sens fără oamenii care le locuiesc.
…oameni care au niște gusturi culinare deosebite
Cred că nici un oraș nu se poate numi cu adevărat mare dacă nu are un restaurant McDonalds și un restaurant chinezesc
Iar în ultimul episod v-am vorbit de white-washing, despre ziarele și televizorul chinezesc.
“Iubea puii de găină și tractoarele”
Tocmai am terminat de scris vederile mele din China. Vi le trimit acum la pachet; să aveți poftă, și să îmi dați veste ce v-a plăcut, și ce nu 🙂