Am venit în Amsterdam și am găsit brînzeturi!

De fiecare dată cînd merg printr-o țară europeană sunt curios de ce se mănîncă de obice. Germanii, de exemplu, mănîncă atît de similar cu românii încît ai credea că suntem toți o nație (și poate că ar fi bine să ne asimileze ca parte din Germania Federală). Olandezii însă nu prea cunosc cu porcul sau cu puiul, și leguma lor de bază e friptura de vită, pe care o găsești la aproape fiecare restaurant.

Desigur, nu e nimic inexplicabil. E oarecum natural să vezi o abundență de carne de vită importată din Argentina, la niște prețuri decente. Și, datorită concurenței, e destul de greu să găsești o friptură de vită făcută prost. Așa că dacă doriți să mîncați ceva bun, e ok să pendulați între o friptură de vită și o friptură de vită.

Dar nu asta i-a făcut celebri pe olandezi, ci, mai degrabă, brînza, cu care se mîndresc. Și au și de ce; tot centrul Amsterdam-ului e invadat de magazine de suveniruri care vînd brînză(!) preambalată pentru avion. Oameni deștepți, pentru că știu să își vîndă produsele.

Și dacă doar cu brînză și friptură te descurci, mai merge să pui lîngă și un desert. Și recunosc, nu am putut să mă țin departe de waffle-urile proaspete pe care le întîlneam la fiecare pas. Ca să nu mai spun că în fiecare dimineață te poți aștepta să găsești o cafea aromată, bine făcută. Asta pentru că locuitorii Amsterdam-ului sunt printre cei mai mari băutori de cafea din lume: în medie, aceștia consumă cam 2.5 cafele zilnic. Zilnic, da.

Desigur, să nu uităm că locurile astea mai sunt renumite pentru beri; nefiind însă un mare fan, am preferat să merg pe ceea ce știam de-acasă. În schimb, să nu le cereți olandezilor să vă facă o limonadă. Nu vor ști ce e aceea, se vor fîstîci și vor fi foarte simpatici, însă nu vă ajută. Din fericire, dacă lăsați și un bacșiș decent, o să vedeți că românii sunt apreciați prin Olanda (indiferent de ce zic extremiștii lor), mai ales prin zona Delft-ului.

În cele din urmă, ce e mai important e că am venit în Amsterdam și am găsit brînzeturi. Pentru cei care reușesc să descifreze gluma, felicitări. Mie mi-a luat un pic de timp 😉