Vestul sălbatic e în sudul României

Cred că nimeni, dar nimeni din părțile civilizate ale României nu are habar ce se întâmplă în Sudul României. Serios, spuneți un oraș din Sudul României, altul decât Alexandria și Craiova. Care e reședința lui Gorj? Dolj? Care e reședința lui Teleorman? UNDE e Teleorman? Care e reședința județului Craiova? Știai că nu există județul Craiova? Pun pariu că mulți dintre voi nu puteți să plasați mental locurile astea fără hartă sau Google.

Dragnar din Tellorman a făcut o afirmație cu caracter penal, pentru care ar fi bine ca cineva să îl cheme să dea cu subsemnatul. A spus, în cadru oficial, că 90% din cei care au votat pe liste au votat în proporție de 90% cu Iohannis. Și acum vă întreb eu: Cum adică? De unde știe Dragnea câți oameni au votat cu Iohannis pe listele speciale când voturile sunt secrete? Sunt doar două posibile moduri: oamenii lui Dragnea fie au putut identifica fiecare vot, ceea ce încalcă legea electorală pentru că votul e secret, fie că oamenii lui Dragnea știau dinainte care ar fi trebuit să fie rezultatele din urnă, și au comparat cu cifrele respective, ceea ce înseamnă că au controlat voturile unor întregi secții de votare. În ambele cazuri afirmațiile cu caracter penal ar trebui să-i asigure vice-prim ministrului un interviu cu procurorii.

proportia-voturilor-listele-suplimentare
Proporția voturilor pe listele suplimentare, via zoso.ro

Bun, marile întrebări: Înțeleg de ce lumea votează pe liste suplimentare în Iași, București, Ilfov, Cluj și Timișoara, centre universitare puternice, cu oameni care au venit din alte părți. Mi se pare curios Sălajul, unde aproape 12.000 de voturi s-au dat pe listele suplimentare. Dar și mai dubios mi se pare Oltul, Doljul, Mehedinți-ul, Gorjul, Vâlcea, Teleorman, Giurgiu și Călărași. Nu pentru că au votat preponderent cu Ponta, ci cum de s-a votat atât de mult pe listele suplimentare? În masă, tot sudul României și-a pus mai mult de 10% din voturi pe listele suplimentare. Ce fac călătorii ăștia în Sudul României? Nimeni nu locuiește la el acasă acolo? Se întâmplă niște lucruri extraordinare în weekend în Sudul României, migrează unul din zece locuitori?

BEC-ul ar trebui să facă următorul lucru: O aplicație web simplă în care președinții de secție vor introduce oamenii de pe listele speciale într-o bază de date națională. Înainte să li se dea celor de pe listele speciale ștampila și buletinul de vot. Aceeași aplicație să fie conectată la registrul național al Evidenței Populației. E simplu de văzut care CNP-uri corespund cu actele și care nu. Vorbesc de o aplicație simplă, ce poate fi făcută într-un weekend de un student plictisit. În momentul în care apare neconcordanță, cetățenii respectivi arestați direct. Oare câte din actele respective sunt false?

Revenind însă la minunatul Sud. Cum s-ar putea schimba sudul? Știu că sunt oameni care fac eforturi, că se duc acolo să organizeze diverse lucruri, să vadă și oamenii altceva, crâmpeie de civilizație. De exemplu, știu că la Alexandria se desfășoară Ideo Ideis, un festival de teatru. Era o presupunere că cultura ajută, și iată că nu, de fapt, cultura nu a schimbat cu nimic în felul în care gândesc oamenii. Nu ajută să muți o sută de bucureșteni, fie ei și tineri, în Alexandria, și să oferi cultură. Nu ajută cu nimic. Ideo Ideis ar putea, foarte bine, să rămână în București. Ideo Ideis e la fel de fecund ca o bară de metal.

Nu, nu cultura ajută. Nu ajută nici prosperitatea economică; așa cum ziceam și în postarea despre locurile în care Revoluția din ’89 nu a ajuns. Singurul lucru care ajută e aplicarea legilor. Aplicarea legilor, arestarea baronilor locali în fața populației, în fața camerelor de luat vederi. Arestat Dragnea la el în Teleorman, aruncat de un mascat în spatele unui Logan cu caroseria pe jumătate roasă de rugină, cu camerele de luat vederi pornite.

Doar aplicarea legii ar putea să schimbe ceva în țara asta.


12 Replies to “Vestul sălbatic e în sudul României”

 1. George Damian

  Chiar nu pot fi de acord cu viziunea asta, nordul bogat și educat versus sudul sudul sărac și tâmpit. Sincer, dacă educații din nord nu știu de gluma cu județul Craiova înseamnă că n-au prea trecut pe la școală. Din punctul meu de vedere Clujul nu există, practic e mereu în urmă cu un sfert de oră.

 2. Dorin Lazăr

  @George: Serios, nu am zis deloc că nordul e bogat și sudul sărac și tâmpit. Din contră, am spus într-o postare anterior că nu sărăcia a fost elementul esențial, pentru că județele din nordul Ardealului sunt și ele printre cele mai sărace. Nu, eu cred că ceea ce lipsește este mâna legii care să taie din puterea autocraților și hoților locali. Despre asta vorbesc.

  În plus, Sălajul mi se pare la fel de dubios. Nu pricep ce e de văzut în Sălaj de mai mult de 10% din oameni sunt din afara județului,

 3. hoinaru

  Ideo Ideis e, in primul rand, un eveniment care are ca prioritate educatia alternativa, folosindu-se in special de teatru. Festivalul e adresat atat comunitatii, cat si tinerilor liceeni din toata tara. Initiatorii sunt din Alexandria, astfel ca festivalul s-a facut acolo cu scopul secundar de a aduce beneficii si in comunitate. Pasi mici se fac si s-au facut. Continuam 🙂

  Alex Ciucă
  Social Media Manager Ideo Ideis

 4. Dorin Lazăr

  @hoinaru Am folosit Ideo Ideis ca și exemplu pentru că e un eveniment care a fost foarte vizibil pe Facebook, și cam singurul eveniment vizibil în alt oraș decât București, Sibiu, Cluj sau Timișoara.

  L-am folosit pentru a demonstra că problema nu e culturală, ci la alt nivel. Felicitări, altfel, pentru organizare. 🙂 Pe facebook a fost vizibil 😀

 5. Blue

  Personal, am impresia că sudul României seamănă extreeeem de mult ca sudul SUA… Zone întinse de câmpii, cu votanţi diferiţi ca mentalitate de cei din oraşe. Cu aceştia a câştigat Bush a doua oară preşedenţia (pe baza faptului că s-a prezentat drept un om religios, aceeaşi strategie ca şi Ponta), faţă de oraşele de pe coasta de vest şi est, unde s-a votat împotriva lui. Aşa au ajuns americanii să-l voteze pe unul ce a pornit un război doar ca să-l răzbune pe tac-su şi care a scăzut taxele, ducând SUA în cel mai mare deficit financiar din istorie (şi asta doar motivat electoral, tac-su a pierdut alegerile tocmai pentru că a crescut taxele). O diferenţă faţă de noi e că acolo orice trimis în judecată pentru corupţie se retrage din politică.

 6. Mircea

  nu aplicatia de vot e problema, ci infrastructura din spate care trebuie sa fie impecabila.
  am mai tot zis asta, un sistem de vot electronic ar fi un mare pas inainte pentru noi.

 7. Dorin Lazăr

  Oamenilor le e frică, nu au habar că se poate face un sistem de vot electronic mult mai dificil de furat. Dar no… Noi încă votăm din secție în secție în Teleorman.

 8. Pingback: Sinteza săptămânii 45 din 2014

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.