Video în 360 de grade, mai inutil ca cel 3D

Un nou curent apare puternic în materie de consum de video – Video în 360 de grade, clipuri filmate de la un punct fix care să prindă tot spațiul (360°) sau o parte serioasă în care poți fi mobil. Există mai multe motive pentru care ăsta e doar o toană în drumul spre holodeck-ul din StarTrek.

Un video 360° nu are nicio valoare artistică. Panorama, statică, are sens pentru că poți să analizezi fiecare detaliu al unei încăperi. Există un obiect clar de interes, un obiect static, interesant, pentru care merită să-ți pierzi timpul. De exemplu, o poză 360 cu Capela Sixtină are sens. Un video 360° nu aduce nimic în plus, numai consumă bandă. Nici măcar nu aduce detaliu mai bun – un aparat foto poate prinde o poză cu o rezoluție mai bună, poți vedea detaliul mai adânc.

V360° nu are sens nici din perspectiva artistică. Nu are sens să produci un film în care poți sta cu spatele la acțiune. În general, în spatele camerei de filmat se află un regizor, și nu cred că vrei să-l vezi cum se chinuie să ia cadrul mai bun. Dar hai să zicem că și regizorul pleacă, și te lasă să vezi acțiunea cu totul. La ce bun? Acțiunea de obicei se întâmplă într-un singur loc. Nu ai nevoie de viziune la 360°.

Dar să zicem că faci o cameră sinistră, de-aia cu monitoare de la un cap la celălalt, și faci o proiecție cu un peisaj frumos. Ai nevoie să fie film? Hai să zicem că ar avea sens, dar în situația respectivă ai un singur punct din care o să vezi bine clipul. Pentru că, da, toate imaginile vor converge într-un singur punct – dacă muți capul mai la stânga sau mai la dreapta vezi distorsiunile.

Cred că întrebarea esențială pentru orice fel de tehnologie video e “does it make porn better?”. Răspunsul pentru 3D este “poate că da”, răspunsul pentru 360° este un ferm “nu”. Acesta e motivul real pentru care nu vom avea filme 360°, pentru că nu ajută. În schimb, viitorul pare deschis pentru realitatea virtuală cu căștile pe care le pregătesc Carmack&friends. Diferența acolo e că de fiecare dată ai o proiecție făcută după nevoile tale – camera nu e distorsionată, mediul este interactiv. La întrebarea cheie răspunsul poate fi “oh, da”, deci e ok, e o tehnologie de viitor.

Video înregistrat 360° e un efort inutil, anti-artistic. Nu va schimba nimic în filmografie, tot va fi nevoie de efortul editorial al unui regizor care să selecteze lucrurile care îl interesează. Iată un exemplu de astfel de efort inutil:


9 Replies to “Video în 360 de grade, mai inutil ca cel 3D”

 1. Dobrică

  Iată şi un contra-exemplu: https://www.youtube.com/watch?v=H6SsB3JYqQg.

  Dacă unii aleg să întrebuinţeze o tehnică sau tehnologie într-un mod extrem de simplist, asta nu înseamnă că tehnica/tehnologia respectivă este inutilă.

  N-o fi nimic artistic acolo, dar nici sosirea unui tren în gară n-a fost vreo expresie artistică răvăşitoare la vremea ei.

 2. Dorin Lazăr

  Ba cam a fost răvășitoare venirea trenului în gară. Există niște zone unde s-ar putea folosi, zicea Dragoș de niște cehoaice, tu de avioane. La fel ca tehnologia de filmare 3D. Dar 3D-ul nu a schimbat felul în care se fac filme, și nici 360-ul nu va schimba lucrurile. Așteptăm viitorul, vedem ce se întâmplă.

 3. Blue

  3D-ul (sau filmarea stereo) nu a schimbat felul în care se fac filme, iar filme stereo se fac de mulţi ani (prin anii ’80 am văzut la Patria un film stereo, rusesc).
  Filmarea 360 va fi disponibilă probabil tot pentru spatii speciale, de tip Imax Dome. Dar luând în considerare avântul luat de filmele cu efecte CGI (unde aproape totul este generat), nu va fi greu să apară astfel de filme pe această nişă.
  Până una alta, e posibil să prindă o filmare sky-diving cu o astfel de cameră pentru căşti virtuale. Dacă se atinge masa critică de utilizatori, va scădea şi preţul de achiziţie (ca şi la TV-urile 3D/Stereo). Pentru a vinde, însă trebuie şi material 360. Cine ştie, poate ăsta va fi viitorul pe Youtube.

 4. K

  Dude gandeste-te la Oculus si la potentialul pe care il are un 360 in combinatie cu Oculus. In principal pentru gaming. Dar nu ma refer la stadiul actual al lucrurilor. Vorbesc despre gaming de tipul celui din SAO, in care imersia e completa. Pana un dispozitiv gen Oculus nu va inova o modalitate de a-ti include toate simturile in joc, in mod realistic, sunt de acord ca nu e cine stie ce. Dar sunt primii pasi spre ceva maret, as putea zice. 😀

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.