Vînzătorii de fum

De ceva vreme încoace tot primesc invitații la diverse conferințe, evenimente sau cursuri care nu îmi dau seama cum de pot exista într-o lume normală. Genul acela de șarlatani care vînd niște chestii intangibile și pe care nu-i recomandă nimic drept o autoritate în acel domeniu.

De exemplu Oreste și Doru Bem (e cumva nume inventat?), care împreună sunt “Centrul de dezvoltare personală ORDO România” mă invitau acum o lună la un “Weekend ORDO”. Pentru 30 de lei puteam să aflu care e moștenirea spirituală a României, urmînd ca pentru 200 de lei să mă specializez sub bagheta maestrului Oreste în “Elemente de numerologie și bioritm”, și pentru alte 200 de lei, lectorul Doru Bem îmi ținea un curs practic și teoretic de “Elemente de astrologie natală”. Din păcate am ales să rămîn cu 430 de lei în buzunar, și nu o să aflu niciodată cum Doru Bem ține un curs practic legat de astrologie natală.

În schimb, aș fi putut fi schimbarea pentru România…

SchimbareaPentruRomania

Intrarea e liberă, dar e un eveniment caritabil. Să ne uităm, așadar, pe pagina lor de facebook. De-aici aflăm:

Având în vedere că Braşovul este oraşul de suflet al doamnei Mihaela Tatu, venim cu o ofertă specială pentru braşoveni. Intrarea la evenimentul caritabil de dezvoltare personală ”Fii schimbarea pentru România!” se face pe bază de donaţii.

Cine crede că Mihaela Tatu face ceva pe gratis e un pic naiv. Cît despre Călin Donca, cel care activează cele 3 MARI bogății… voi ați auzit de ceva extraordinar? E vreun miliardar din top 10? Sau îl recomandă cei 1000 de prieteni de pe facebook?

Pe 20 martie aș fi putut să aflu “de ce bogații sunt bogați și săracii rămân mereu săraci“. Deși pînă acum s-au descurcat foarte bine la a fi ce sunt, și bogații și săracii pot afla, la modul foarte concret, “ce trebuie să fac[ă] pentru a avea mai mult succes in viață”. Mi-am refuzat șansa de a afla cum să am mai mult succes în viață, și nu o dată; mi-am refuzat șansa de a învăța și de la tata lor, Lorand Soareș Szasz, care, mai jos, vă explică cum se poate ajunge de la grădinar la miliardar în €.

Glumeam. Evident că nu. Vă învață că dîndu-i bani pe primul pachet vei afla despre cum să devii un maestru în network marketing. Ce e network marketing? Un fel de Caritas, doar că proștii nu plătesc pentru participarea în mișcarea piramidală ci plătesc pentru “cursuri de pregătire”. Ca alea ale lui Oreste.

Lorand Szasz însă a ținut un curs de ‘leadership autentic’, unde nu m-am dus (cum tot dau eu cu piciorul succesului!). Am avut și un dialog ceva mai dur cu cel care m-a invitat, care m-a convins că deși nu a făcut niciodată nimic remarcabil în afară de seminarii despre succes, Lorand e omul care poate să mă facă să am succes bazîndu-mă pe forțele proprii (!?!?) și avînd încredere în mine. Logica nu e un prieten de-al lui Lorand, altfel ai merge la cel care l-a inițiat pe el. Și oricum, pentru doar 150 de lei poți cumpăra Pachetul lui Lorand, care conține cartea, două filme și trei audiobook-uri. Valoare? Nici măcar maculatura generată.

Nu sunt singurii vînzători de fum care bîntuie Brașovul în ultima vreme. Ei sunt frumos îmbrăcați, unii din ei au dicție, au studiat puternic fenomenul, și vin să vîndă chestii nemăsurabile. MLM-urile se ascund în spatele unor acțiuni gratuite, dar banii îi dai înainte, pe training. Sau îi dai în donații. Și vii să te întrebi: mă, dintre toate victime toți participanții la cursurile lui Lorand, ați auzit de ceva chioșcar care să fi prins un pic de spuză, să-și deschidă al doilea chioșc? Vreun împletitor de răchită să vîndă trei-patru coșuri mai mult pe lună? Pe cineva să producă ceva?

Păi nu prea. Oamenii ăștia vin să vîndă fum, chestii intangibile, idealuri pe care ei ți le prezintă ca reale, dar tu ești de vină că nu le atingi. Vrei să fii un MLM-ist de succes? Fă ca Lorand! Și bine, Lorand, ce te faci dacă toți cumpărăm pachetul tău? Dacă ne transformăm toți în MLMiști, să vindem succes, cine mai are timp să se ducă să dea cu mătura pe jos pe stradă?

Dan Puric e un alt mare vînzător de fum. Pentru că s-a săturat să facă lumea mișto de el că și-a înghițit limba, Dan Puric a început să facă tururi în care vorbește, făcîndu-i pe oamenii cu un minim de intelect să regrete actorul de pantomimă. Dan Puric e Dumnezeul pensionarelor pe care le educă întru naționalism creștin, extrem de confuz mai ales cînd se asociază cu extrema stîngă din România. Dar, în fond, e doar un diliu care declara la un moment dat: “Părintele Iustin Pîrvu nu e la timpul trecut. Am avut vise cutremurătoare cu el”.

Cum ajung lunaticii și mitomanii să țină prelegeri? De bună seamă, au un public. De la misticismele lui Oreste, trecînd prin succesul lui Lorand Szasz, ajungînd la inevitabilul viitor turneu Dan Puric, Brașovul rămîne un oraș în care nu se întîmplă nimic, plictisitor și provincial în umbra unui București care vine aici ca “la țară”, că-i aproape. Și, probabil, e plin și de proști care pun botul la chestii motivaționale.

Aș face și eu o astfel de chestie motivațională. “Cum să faci bani în cinci pași simpli”. Aș cere 1000€ pe ședință, mi-aș lua un costum, un proiector, și aș ieși în față cu primul slide (și ultimul) din prezentare. Prim slide care ar conține cei cinci pași, de fapt, cinci cuvinte magice:

“Mergeți la muncă, bă loazelor”.

Și pe Dan Puric l-aș trimite să protesteze în fața ambasadei Romei antice care ne-a omorît dacismul intrinsec, și l-aș minți că o să ajung și eu mai pe seară.


45 Replies to “Vînzătorii de fum”

 1. Manu

  Stai ca vin si eu din urma: http://tehnocultura.ro/2014/03/22/adevarul-despre-suplimentele-pentru-detoxifiere/

  Cu cat se scrie mai des depre chestiile astea cu atat va fi mai usor sa deschizi mintea oamenilor.

  Stiu baieti care merg la cursuri motivationale de ani buni, unii chiar din 2010 si tot asa au ramas. La un moment dat unul mi-a zis ca a fost la un seminar de marirea increderii in sine si erau multe tipe pe acolo. L-am intrebat de ce nu a plecat cu una acasa, hell, ar fi putut pleca cu toate ca si asa nu aveau incredere in ele.

  Shit, omul imi raspunde ca nu pentru aia a fost acolo desi stiu ca tare bine i-ar prinde o femeie in viata. Facepalm.

 2. Adrian Stoica

  Oamenii sunt, prin natura lor, înclinați să creadă în tot felul de bazaconii. Kierkegaard spunea că oamenii vor să se lase înșelați. De ce? Nu știu, asta e natura umană, cred.
  Unii, și nu puțini, “pun botul” la tot felul de vrăjeli religioase sau “motivaționale”. Toată aiureala asta motivațională merge de minune la “noii barbari”, cei care nu mai cred în bazaconiile mistice, mai puțin în feng-shui. Și în “forța gândirii pozitive” sau în “programarea neuro-lingvistică”. Wow, ce mișto sună chestia asta din urmă! Zici că-i ceva cu gramatici contextuale, cu mașini Turing, sau cu logici fuzzy, și când colo e doar un bullshit banal.
  În fine, escrocii n-ar trăi și ei? La gura lor micii nu place?

 3. claudia

  Mai stiu eu cel putin o organizatie din Brasov care vindea servicii tot pentru charity, cica… Dupa un an-doi s-a desfiintat subit :)) In rest, e valabila vorba cu: nu e prost cine cere, ci e prost cine da 🙂

 4. Dorin Lazăr

  Cine cere s-ar putea să fie totuși urmăribil penal sub numele de ‘escroc’. Pe de altă parte, nu poți să îl dai în judecată pe un ‘profesor’ că îți predă un curs de care nu ai nevoie. 😀

 5. claudia

  Vezi tu, ai pus la gramada mai multe concepte de cursuri/ evenimente, care au ca numitor comun faptul ca cei care le-au gandit vor sa se imbogateasca pe spinarea prostilor (nimic nou din punctul asta de vedere). Intre noi fie vorba si eu am avut vreo cateva cursuri in facultate deloc necesare, asta-i viata, in sistemul formal nu prea ai libertate de optiune… in cel nonformal insa faci alegeri asumate. Ca MLM-urile se ascund sub forma unor prezentari gratuite, aici conteaza sa iei teapa o data si a doua oara nu mai faci aceeasi greseala (plus cunosc persoane care sunt pasionate de MLM). Genul de evenimente cu componenta caritabila sunt o mare abureala (prea putin ajunge – daca ajunge – in caritate). Iar restul… daca oamenii vor sa auda despre leadership sau citate despre suflet, ce draq sa le faci? :)))

 6. claudia

  Dorine, pregateste-te pentru o noua epoca, cea in care competente diferite pot fi acumulate prin modalitati diverse – inclusiv cursuri si cursulete – si certificate ulterior 🙂 Sistem cat se poate de legal 🙂

 7. clau

  Nu am fost la asa ceva dar din ce vad sunt idei spicuite din fel si fel de surse.
  Am deschis si inchis cateva firme. Cred ca acele informatii sunt utile dar problema este la cei care se duc.
  Ca orice afacere, acestea au o rata de rentabilitate. Pe online de ex. poate 1% din vizitatori fac comanda. Daca doar 10% din cei ce participa la curs reusesc sa adjusteze cu ceva % afacerea este bine.

  Problema e ca baietii acestia frumos imbracati nu reusesc sa convinga pe cei care ar trebui participe. Modul de abordare lasa rece pe foarte multi intreprinzatori. Participantii ce ii vad prin filmulete sunt niste persoane care tot timpul doresc ceva. Dar cu atat raman.

  E absurd sa creada cineva ca se ofera solutia la a fi antreprenor. Care de altfel nu e o solutie prea stralucita considerand ce inseamna mai incolo.

  Cred ca nu sunt absurde aceste cursuri. Din toata scoala mea si materiile facute oare cat folosesc in firma ca sa produc bani?

  Cred ca daca as gasi un singur lucru bun care sa merita sa fie aplicat, se merita. Baietii nu inseala pe nimeni. Sunt chiar de laudat ca ca reusesc sa vanda parasute la scafandrii.

 8. Dorin Lazăr

  Cu sau fără cursul lor rezultatele sunt aceleași. Contribuția lor e fum. Ah, că unul devine pozitivist, optimist, că avea el nevoie să fie încurajat de unul pe care-l plătește? Sigur, e ok.

  Nu stau să-i plîng pe proști, îi avertizez pe cei neinformați.

 9. Ion Iliescu

  Auzi la Lorand: “O sa gasesti intrebarea la acest raspuns” :)))) Freud i-ar zice act ratat…

 10. Cristian Pascu

  Mai există o categorie. Scepticul de meserie. Ăla care e mai deștept ca altul doar fiindcă se declară așa. Altul este la un “nivel minim intelectul” fiindcă el arată cu degetul. Arătatul cu degetul este semn de criticism. De movilă științifică pe care ne cocoțăm să scuipăm în gropile filosofice ale altora. Strâmbăm din nas la purici altuia și ne scărpinăm în cap de păduchii noștrii.

 11. OvidiuB

  Pentru că ”motivația e ca un duș, ține doar o zi”, la cât mai multe articole de genul! Poate bagă și Zoso unul 🙂

 12. Cristian Pascu

  Mă bucur. Sper că ți-am dat de gândit. Mă duc acum să citesc despre omul profund, și să privesc la poze cu țărani în ii și ițari, și cruci de piatră vechi.

  Namaste!

 13. Cristian Pascu

  De-abia aștept. Să pui și poze cu babele de care îți bați joc. Merită. Au purici. Nu se spală pe picioare. Nu au blog. Au fătat copii în vremea lu’ uRSS. Nu pe vremea noastră care oftăm după actori de pantomimă că, flegma aceea, suntem apreciatori de artă.

 14. Vlad

  Scepticul de meserie e defapt omul de stiinta. Părerea mea e că întocmai atitudinea lor lipseste. Prea multă credulitate si oameni care pretind că stiu totul când habar n-au.

 15. Pingback: pregateste-te.ro Renunță la rețete pentru succes
 16. Petro

  Cu cata usurinta ,noi romanii aruncam cu noroi in oameni de valoarea.Tare as fi curios sa stiu din ce iti castigi tu existenta, ca sa intelegem pe cine pacalesti cand iti ridici salariul.Dar ca sa vorbesti de rau asemenea oameni nu iti sunt necesare decat 2 clase primare…

 17. Mihai

  Buna ziua Dorin Lazar! Am citit articolul si mi s-a parut foarte interesant. Imi poti spune cu ce te ocupi zi de zi, cat castigi din asta si daca ai un sfat, pentru nou oamenii de rand. Vrem sa invatam din experienta ta!

 18. Calin Donca

  Buna ziua,

  Numele meu este Calin Donca si:

  Imi este atat de drag atunci cand cineva initiaza o polemica in care nu uita sa fie amuzant si de asemenea sa imbine elemente inteligente care astfel sa ii ofere credibilitate scrierii sale, ridicand astfel nivelul de dificultate al celor care doresc sa ii infrunte judecata exprimata.

  In primul rand ii multumesc pentru ocazia de a mentiona numele calin donca in scrierea sa alaturi de alte persoane dragi mie si pe care le stimez continuu pentru frumosul progres pe care il au prin ceea ce fac (Mihaela Tatu, Lorand Szasz).

  In al doilea rand, observ ca tehnica prin care generalizam o actiune care va caracteriza intreaga viata a unui om, inca functioneaza. Spre exemplu, un taliban sinucigas a omorat cu ajutorul unei masini capcana peste 150 de oameni in Londra ceea ce inseamna ca talibanii sunt periculosi si de evitat. Sigur, exista un procent mare care trebuie evitat insa nu este corect si nici folositor nimanui sa raspandim o judecata particulara unui intreg ansamblu. Dar cat timp nimeni nu ne opreste, de ce sa nu generalizam pentru a face lucrurile un pic mai atragatoare celor multi.

  In al treilea rand, din multitudinea de seminarii si articole scrise la adresa mea, unele chiar false cu o tenta negativa, scriitorul a ales chiar un seminar fara de pata, prin care ajutam copii din centrele de plasament sa beneficieze de o vacanta de 7 zile in compania unor traineri de dezvoltare personala. Asociata E31 are ca scop l o dezvoltare personala a copiilor inainte ca acestia sa ajunga la 18 ani si astfel sa fie trimisi in lumea rece a muncii pentru supravietuire. Aici puteti vedea amanunte despre misiunea noastra: https://www.youtube.com/watch?v=UbMC_Yqu0CA prezentata la stirile TVR 1

  Poze din una dintre tabere sustinuta si cu ajutoru lui Paul Ardeleanu, gasiti pe pagina mea de facebook (cu putin mai mult de 1000 de prieteni 🙂 ) – https://www.facebook.com/photo.php?fbid=656012514446061&set=a.378618078852174.78940.100001119547576&type=3&theater

  Am rugamintea ca sa mi se spuna si mie o solutie prin care sa facem seminarii 100% gratuite si in acelasi timp sa ajutam si asociatia ca sa aibe bani sa plateasca sala de seminar si sa plateasca tabara pentru copii fara sa ceara bani de la alte companii. Scopul asociatiei nu este sa tina seminarii, deci daca am primii bani de la companii nu am mai tine seminarii celor care pot face donatii in schimbul informatiilor primite. Multumesc anticipat.

  In al patrulea rand, apreciez titlu – vanzatorii de fum – deoarece mult timp am spus ca ceea ce eu vand sunt de fapt iluzii si doar cei naivi suficient de mult ca sa creada cu adevarat in ele sunt cei care in final le transforma in realitate. Eu sunt unul dintre cei care in urma cu 13 ani am participat la un seminar al companiei Safe Invest care activeaza in sistem MLM si la care mi s-a spus ca pot ajunge bogat in cazul in care ma voi inscrie si plati astfel 200 lei plus o asigurare de viata. La fel ca mine au crezut mai multi in acel lector care parea extrem de convingator, insa spre diferenta de mine, din pacate, 99 % nu au realizat acel scop promis. Totusi, in cazul meu a functionat iar principalul scop pentru care imi investesc timpul de sambata dimineata scriind aici este ca doresc sa dau si altora ceea ce eu am primit : acea speranta ca se poate reusi in aceasta viata, chiar daca pornesti de jos de tot! Iar in cazul in care considerati ca sperantele pot fi doar sperante false doresc sa va arat ceva mai rau : NICI O SPERANTA! iar asta usuca sufletul mai repede decat apucam sa murim, transformandu-ne in oameni morti in jurul varstei de 40 de ani maxim pe care ii ingroapa rudele pe la 70 de ani…

  Legat de intrebarea daca sunt unul dintre miliardarii TOP 10 ai romaniei… cel mai bine ati verifica pagina calin donca de pe facebook si posturile pe care le fac publice pentru a vedea ceea ce am ajuns sa detin, pe munca mea si fara sa ma ascund de nimeni si nimic. Daca asta nu va motiveaza in a veni la un seminar in care spun ce metode am folosit pentru a fi independent financiar, atunci sunt curios care din cei TOP 10 miliardari or sa va spuna, deoarece din ceea ce eu cred, ei nu dau prea multa importanta celor de jos, la fel cum eram si eu acum 13 ani.

  Doresc sa inchei prin a spune ca cea mai mare bogatie din cele 3 – bogatia relatilor interumane – mi-adus alaturi o sotie fericita (Donca Orianda) si 2 copii frumosi (Arisa nascuta in decembrie 2013 si Ovidius – un copil adoptat de catre noi in septembrie 2014 la varsta de 2 ani), dar ca sa vedeti cum sa ajungeti la un asemenea sentiment de recunostinta si in acelasi timp sa aveti rezolvata partea financiara si cea a sanatatii trupesti, trebuia sa nu ratati Seminarul la care se face referire in articol si astfel poate sa fiti un pic mai aproape de ceea ce eu consider ca sunt cele 3 MARI BOGATII 🙂

  Multumesc pentru oportunitatea de a-mi exprima parerea si felicitari pentru initiativa, sunt sigur ca in timp va aduce mai mult bine decat ne asteptam.

  Calin Donca Oncioiu.

 19. Marius

  Domnul Dorin Lazar, ar trebui să ţină, în primul rând, pasul cu gramatica limbii romane (î din i nu se mai foloseşte – a fost editat în 2005 „Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române” (DOOM), după care se conduce acum toată lumea care scrie cu â din a.). În al doilea rând, să aducă cel puţin la fel de multă + valoare cât au adus domnul Călin sau domnul Lorand in vieţile a mii de oameni care au rezultate proprii în urma celor învăţate de la cei doi. În al treilea rând, să lase deoparte invidia pe cei care chiar au rezultate. Dumnealui ce rezultate notabile are? Cate vieţi a schimbat?

 20. Dorin Lazăr

  Călin,
  Răspunzându-ți acum fac o mare greșeală. Te validez, și ăsta e un lucru greșit. În fine. De vreme ce te-ai obosit să-mi scrii atât, îți sunt dator cu un răspuns.
  Nu mă interesează nici ce avere ai strâns tu, nici nulitatea aia de Lorand. Știu ce produci, din păcate, și genul ăla de mizerie nu poate să genereze valoare. Poate să producă bani, dar nu poate să genereze valoare.
  Un precept budist spune să nu faci lucruri imorale. Din nefericire nu ești budist, ai fi înțeles minciuna din ceea ce faci și te-ai fi retras de unul singur, fără să mai scriu eu această postare. În orice caz, ceea ce faci dumneata sau Lorand este imoral Și cu asta am încheiat discuția.

 21. Dorin Lazăr

  Marius,
  În primul rând hai sictir, și în al doilea rând nu e treaba ta. Dar în mod sigur nu am nenorocit atâtea vieți ca Lorand sau Călin.
  Pe de altă parte, când vin oameni ca tine să comenteze realizez că oricum câteva din viețile alea nu au valoare.

 22. Calin Donca

  Faptul ca mi-au raspuns este in primul rand ca asta merita o persoana care a citit blogul tau si mai departe si-a exprimat parerea intr-un mod corect si cu bun simt. Cel putin asta cred eu.

  Sunt foarte curios sa imi dai un exemplu de persoana pe care eu am nenorocit in adevaratul sens al cuvantului. Sau ai gasit pe undeva pe cineva zicand : calin donca m-a nenorocit? Pentru ca in schimb eu iti pot da exemple de persoane care imi face placere sa vad ca am avut ocazia ca sa influentez pozitiv si care imi sunt recunoscatoare la fel cum sunt si eu mentorilor mei.

  In ultimul rand, cred ca ma confunzi. Incepand cu 2009 eu nu am mai tinut nici un seminar de dezvoltare personala pentru care sa cer bani, iar cele pentru asociatie au fost pur caritabile, nu am bagat la mine in cont absolut nimic. Am afacerile mele in investitii imobiliare, restaurante, hotel, un portal pe internet si cea actual pe partea de energie prin care am ajutat peste 10.000 de clienti sa plateasca mai putin la factura de energie scapandu-i de monopulul celor mari. Eu cred ca prin ceea ce fac chiar ajut oameni si nu ma ascund de nimeni cu faptele mele.

  Nu am nici un cazier, nici o condamnare, nici o acuza reala sa fii pricinuit nimanui rau. Dar daca tu crezi ca ceea ce fac este rau, sunt tare curios ce inseamna binele in mentalitatea tare. Iti respect parerea ta despre mine, probabil ca ai nevoie ca sa ma vezi un mare rau, deoarece altfel nu cred ca ai dormi prea bine noapte stiind ca dupa multa munca, risc financiar si sacrificiu personal, unii chiar reusesc sa aiba o viata de vis si asta datorita lor, in timp ce altii stau in spatele unui monitor si critica ceea ce nu inteleg.

  Daca m-ai fi cunoscut personal si ai fi decis sa ma critici as fi inteles. Dar nici macar la telefon nu am vorbit si deja sunt un imoral care nenoroceste vietii.Multumesc pentru raspuns si iti doresc ca sa reusesti acolo unde eu am esuat si sa lasi in urma ta mai mult bine decat eu am facut.

  Calin Donca.

 23. Dorin Lazăr

  În mod normal ți-aș fi marcat și primul și al doilea mesaj ca spam. E ok, nu îți pun la îndoială caracterul, cum explicam, nu-mi pasă cine e Călin Donca și cine e Lorand. Voi (și zic “voi” ca și o aserțiune generică care ar putea sau nu să te cuprindă) faceți rău în moduri indirecte. Nu îmi doresc să intru într-o polemică cu tine personal. Cum ți-am zis, simplul fapt că îți răspund îți oferă o validare pe care nu ți-aș fi acordat-o în mod normal.

  Energia pe care o investesc discutând cu tine aș prefera să o investesc în privitul tavanului. E o activitate mult mai productivă decât un dialog inutil cu tine. Ce vrei, să te conving că faci rău ce faci? Că minți? Că induci în eroare?

  La sfârșitul zilei ești doar tu cu conștiința ta. Tu singur, deci.

 24. Calin Donca

  Multumesc pentru validare si spor la privitul tavanului. Constiinta mea o duce foarte bine, de aceea mi-a facut placere sa iti scriu. Sunt recunoscator pentru viata frumoasa in care traiesc, nelipsita de provocari dar imbogatita de o familie si prieteni care ma iubesc exact asa cum sunt 🙂 . Acum nu stiu care este secretul succesului inda cu siguranta calea esecului este sa incerc sa ii multumesc pe toti. Iti doresc o primavara minunata.

  Calin Donca

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.