Vînzătorii de fum

De ceva vreme încoace tot primesc invitații la diverse conferințe, evenimente sau cursuri care nu îmi dau seama cum de pot exista într-o lume normală. Genul acela de șarlatani care vînd niște chestii intangibile și pe care nu-i recomandă nimic drept o autoritate în acel domeniu.

De exemplu Oreste și Doru Bem (e cumva nume inventat?), care împreună sunt „Centrul de dezvoltare personală ORDO România” mă invitau acum o lună la un „Weekend ORDO”. Pentru 30 de lei puteam să aflu care e moștenirea spirituală a României, urmînd ca pentru 200 de lei să mă specializez sub bagheta maestrului Oreste în „Elemente de numerologie și bioritm”, și pentru alte 200 de lei, lectorul Doru Bem îmi ținea un curs practic și teoretic de „Elemente de astrologie natală”. Din păcate am ales să rămîn cu 430 de lei în buzunar, și nu o să aflu niciodată cum Doru Bem ține un curs practic legat de astrologie natală.

În schimb, aș fi putut fi schimbarea pentru România…

Intrarea e liberă, dar e un eveniment caritabil. Să ne uităm, așadar, pe pagina lor de facebook. De-aici aflăm:

Având în vedere că Brașovul este orașul de suflet al doamnei Mihaela Tatu, venim cu o ofertă specială pentru brașoveni. Intrarea la evenimentul caritabil de dezvoltare personală ”Fii schimbarea pentru România!” se face pe bază de donații.

Cine crede că Mihaela Tatu face ceva pe gratis e un pic naiv. Cît despre Călin Donca, cel care activează cele 3 MARI bogății… voi ați auzit de ceva extraordinar? E vreun miliardar din top 10? Sau îl recomandă cei 1000 de prieteni de pe facebook?

Pe 20 martie aș fi putut să aflu „de ce bogații sunt bogați și săracii rămân mereu săraci„. Deși pînă acum s-au descurcat foarte bine la a fi ce sunt, și bogații și săracii pot afla, la modul foarte concret, „ce trebuie să fac[ă] pentru a avea mai mult succes in viață”. Mi-am refuzat șansa de a afla cum să am mai mult succes în viață, și nu o dată; mi-am refuzat șansa de a învăța și de la tata lor, Lorand Soareș Szasz, care, mai jos, vă explică cum se poate ajunge de la grădinar la miliardar în €.

Glumeam. Evident că nu. Vă învață că dîndu-i bani pe primul pachet vei afla despre cum să devii un maestru în network marketing. Ce e network marketing? Un fel de Caritas, doar că proștii nu plătesc pentru participarea în mișcarea piramidală ci plătesc pentru „cursuri de pregătire”. Ca alea ale lui Oreste.

Lorand Szasz însă a ținut un curs de ’leadership autentic’, unde nu m-am dus (cum tot dau eu cu piciorul succesului!). Am avut și un dialog ceva mai dur cu cel care m-a invitat, care m-a convins că deși nu a făcut niciodată nimic remarcabil în afară de seminarii despre succes, Lorand e omul care poate să mă facă să am succes bazîndu-mă pe forțele proprii (!?!?) și avînd încredere în mine. Logica nu e un prieten de-al lui Lorand, altfel ai merge la cel care l-a inițiat pe el. Și oricum, pentru doar 150 de lei poți cumpăra Pachetul lui Lorand, care conține cartea, două filme și trei audiobook-uri. Valoare? Nici măcar maculatura generată.

Nu sunt singurii vînzători de fum care bîntuie Brașovul în ultima vreme. Ei sunt frumos îmbrăcați, unii din ei au dicție, au studiat puternic fenomenul, și vin să vîndă chestii nemăsurabile. MLM-urile se ascund în spatele unor acțiuni gratuite, dar banii îi dai înainte, pe training. Sau îi dai în donații. Și vii să te întrebi: mă, dintre ~~toate victime ~~toți participanții la cursurile lui Lorand, ați auzit de ceva chioșcar care să fi prins un pic de spuză, să-și deschidă al doilea chioșc? Vreun împletitor de răchită să vîndă trei-patru coșuri mai mult pe lună? Pe cineva să producă ceva?

Păi nu prea. Oamenii ăștia vin să vîndă fum, chestii intangibile, idealuri pe care ei ți le prezintă ca reale, dar tu ești de vină că nu le atingi. Vrei să fii un MLM-ist de succes? Fă ca Lorand! Și bine, Lorand, ce te faci dacă toți cumpărăm pachetul tău? Dacă ne transformăm toți în MLMiști, să vindem succes, cine mai are timp să se ducă să dea cu mătura pe jos pe stradă?

Dan Puric e un alt mare vînzător de fum. Pentru că s-a săturat să facă lumea mișto de el că și-a înghițit limba, Dan Puric a început să facă tururi în care vorbește, făcîndu-i pe oamenii cu un minim de intelect să regrete actorul de pantomimă. Dan Puric e Dumnezeul pensionarelor pe care le educă întru naționalism creștin, extrem de confuz mai ales cînd se asociază cu extrema stîngă din România. Dar, în fond, e doar un diliu care declara la un moment dat: „Părintele Iustin Pîrvu nu e la timpul trecut. Am avut vise cutremurătoare cu el”.

Cum ajung lunaticii și mitomanii să țină prelegeri? De bună seamă, au un public. De la misticismele lui Oreste, trecînd prin succesul lui Lorand Szasz, ajungînd la inevitabilul viitor turneu Dan Puric, Brașovul rămîne un oraș în care nu se întîmplă nimic, plictisitor și provincial în umbra unui București care vine aici ca „la țară”, că-i aproape. Și, probabil, e plin și de proști care pun botul la chestii motivaționale.

Aș face și eu o astfel de chestie motivațională. „Cum să faci bani în cinci pași simpli”. Aș cere 1000€ pe ședință, mi-aș lua un costum, un proiector, și aș ieși în față cu primul slide (și ultimul) din prezentare. Prim slide care ar conține cei cinci pași, de fapt, cinci cuvinte magice:

„Mergeți la muncă, bă loazelor”.

Și pe Dan Puric l-aș trimite să protesteze în fața ambasadei Romei antice care ne-a omorît dacismul intrinsec, și l-aș minți că o să ajung și eu mai pe seară.