Violența legitimă a statului

Poate cea mai dureroasă sintagmă pe care am auzit-o din gura unor oameni bătuți în cap (reprezentanții Jandarmeriei în cazul ăsta) este „violența legitimă a statului”. Nu am observat-o nici eu prima oară (e drept că nici nu am urmărit foarte tare ce se întâmplă), dar un prieten mai libertarian care observă genul ăsta de lucru mi-a subliniat-o.

E un lucru știut că nu avem un minimum de cultură civică. Generația mea a crescut cu o materie anostă pe care nu o ia nimeni în serios, și nu am avut ocazia să ne formăm o cultură civică reală – dacă nu era un program ProDemocrația la care am participat cât eram la liceu probabil că nici eu nu aș fi avut acel minimum de cultură civică pentru că nu avea cine să mi-o ofere – cultura civică a românilor e „faci ce zice ăla de sus”.

Acum teoretic sunt ceva mai deștept, părul se rărește și se albește, am văzut mai multe și înțeleg mai multe decât înțelegeam acum 10-20 de ani; și astfel de sintagme mă înfioară. Nu de alta, dar am prins cu o minte destul de clară (aveam 10 ani) momentul ’89, ăla când oamenii înghețau de frig în apartamente dar predau lecții despre cum Georgel se mută în apartamente spațioase și călduroase, și violența statului contra cetățenilor era mereu legitimă.

Și știu că generațiile oamenilor mai în vârstă ca mine au fost învățați cu violența asta; de-asta se tem de cine are puterea și sunt incapabili să o dea altora decât celor mai violenți și mai hoți. Oamenii ăștia înțeleg, până la urmă, un adevăr esențial al istoriei – deține puterea cel care are ciomagul mai mare – valabil încă din paleolitic.

Doar că societatea modernă nu mai funcționează așa. Poliția, jandarmeria, și chiar armata există pentru a fi în folosul oamenilor simpli, oamenilor slabi, oamenilor care susțin aceste forțe din banii lor. Jandarmeria e direct răspunzătoare în fața oamenilor. Și ce s-a întâmplat vineri e departe de a fi „violență legitimă” – jandarmeria a venit pregătită pentru a opri orice mișcare, au dat cu gaz lacrimogen înainte să se întâmple ceva și și-a trădat colegii lăsându-i în mijlocul unei mulțimi înfuriate de hărțuirea venită din partea jandarmilor.

A doua zi, în conferința de presă, reprezentantul jandarmeriei folosește sintagma de „violență legitimă a statului”. Acel reprezentant ar trebui să-și prezinte demisia odată cu folosirea acelei sintagme – nu există niciun fel de legitimitate pentru jandarmi care lovesc niște oameni cu mâinile ridicate.

Aceasta e violența legitimă în ochii jandarmeriei. 400 de oameni care au nevoie de îngrijiri medicale. O armă care a dispărut din arsenalul Jandarmeriei. Numai pentru această armă ar trebui să apară o demisie. Pentru „violență legitimă” încă o demisie. Și poate că a venit timpul ca noi, cetățenii plătitori de taxe, să nu mai fim simpli proști de controlat cu pulanul jandarmeriei.


Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.