Violențele din Londra

Proteste? Au încetat să fie proteste destul de repede – pentru că de fapt violențele de acum din Londra nu au mai avut nici un pic de substanță. Au început ca și proteste cauzate de moartea unui tînăr, Mark Duggan, cauzată poate de exces de zel sau reavoința sau chiar bunele practici ale poliției londoneze. Nu se știe încă, și de fapt aici e prima problemă: investigațiile continuă.

A doua problemă sunt cei cu prea mult timp liber și prea multă energie. Organizați în grupuri mici, aparent ne-motivați ideologic și fără scop bine determinat, și zic aparent pentru că nu cred că nu există ceva grupare în spate care să organizeze distrugerea și furturi din magazine.


Mark Stone (Sky news) – Clapham Junction (curajos reporter)

Remarc cîteva lucruri. În primul rînd grija cu care a acționat poliția metropolitană londoneză, care mi se pare că se poartă prea cu mănuși. Văzusem pe undeva o declarație a lui Patrick Mercer, parlamentar de-al lor, în care spunea că astfel de stratageme nu dau roade, și în Irlanda de Nord poliția ar fi scos pînă acum tunurile cu apă și muniția de demonstrații (gloanțe de cauciuc, care pot fi letale în cazuri nefericite). În cele din urmă, revenirea lui Cameron în Londra și acțiunea mai fermă a poliției a dat roade – Londra s-a mai calmat, Manchester, e drept, a început să se frămînte, dar sunt sigur că azi lucrurile vor sta cu totul altfel și în alte orașe.

În al doilea rînd, agitatorii. Oamenii care caută justificări, Exprimări de genul “aceasta e revolta clasei muncitoare. Redistribuim bogăția“, spuse în timp ce cei din jurul lui jefuiau un magazin. “Luptători anti-sistem”, deși sunt niște infractori nenorociți care doar jefuiesc și dau foc. “We’re getting our taxes back”. Sau justificări de genul: “ne-au fost închise cluburile” (nu dau link către sursă, prefer să evit extremiștii de stînga și extremiștii în general). Cei care vin cu fraze gen ‘revoltă anticapitalistă’. Justițiarii, care spun că e ‘voința poporului’ și alte prostii de genul ăsta. Nu cred că sunt altceva decît găști de infractori care încearcă să se îmbogățească rapid de pe urma credulității celor din jur. Indivizi care au speculat momentul și au ‘dat atacul’. Pentru că, nu? de ce nu ar profita de pe urma unor proteste care ‘degenerează datorită injustiției sociale’?

Datorită colapsului iminent al societății, anunțăm cu regret faptul că astăzi vom închide magazinul la ora 6 (poză, sursă twitpic, via The Telegraph)

În al treilea rînd, atitudinile. Citesc (tot în raportul live de la The Telegraph) despre diverse grupuri etnice care și-au apărat proprietățile. Și remarc că sunt grupuri etnice. În timp ce marea masă a populației nu face altceva decît să iasă la curățat străzile, un grup de cetățeni de origine turcă și-au apărat fără ajutorul poliției magazinele și casele de protestatari. Pe scurt, i-au cam luat la bătaie pe cei care veneau să le spargă și incendieze magazinele și să le fure produsele. La fel și comunitatea arabă care și-a apărat băncile și magazinele. Nu pot să nu remarc contrastul cu atitudinea majorității. Da, e ok, e cool să cureți după, dar știți ce e mai cool? Chiar să iei atitudine contra celor care îți dau foc la case. Majoritarii iau poziția de victime în fața unei agresiuni, și asta nu poate decît să te facă să deplîngi soarta societății civilizate. Și e aproape imposibil să nu stai să te gîndești dacă nu cumva moare spiritul civilizației: ai agresorii, în mare parte infractori juvenili și extremiști de stînga (pentru care lupta e singura modalitate de comunicare), și ai marea masă a populatiei, inertă. Nu știu dacă voi vedeti lucrurile ca și mine, dar pe mine mă întristează teribil.

Sunt curios de reacțiile românești. Nu reușesc să găsesc nicăieri în presa românească ceva opinii relevante. E ca și cum violențele din Londra nu există; dar oricum, aștept. Sunt sigur că există opinii de exprimat, și sunt sigur că o să fie ‘amuzante’ (recunosc, aștept cu nerăbdare și sadism opinia lui Ponta, cel care declara că abia așteaptă să pună tricoul roșu și să meargă la o demonstrație revoluționară a studențimii).

‘Filmul’ revoltelor (7, 8, 9 august (dimineața/seara)). Puteți urmări continuarea pe site-ul The Telegraph.

Update 01: Văzînd articolul lui Zoso mi-am  reamintit de o chestie pe care o uitasem, o idee foarte tare: siteul pe care se publică pozele unora din cei care au furat pe rupte, Catch a looter . Chiar dacă e din genul de acțiuni post-factum (gen curățenia din Peckham), nu pot să nu apreciez că EXISTĂ acțiune din partea societății și din partea majorității tăcute.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.