Warcraft (2016)

Warcraft e un film chiar plăcut – dacă nu te deranjează 3D-ul. Se simte mâna oamenilor care au gândit filmulețele din timpul jocului Warcraft, se simte că acolo e o echipă care de vreo 20 de ani gândește o colecție de povești cu cap și (fără) coadă.

Povestea e destul de simplă. E prima întâlnire între orci și oameni, cumva asemănător cu scenariul din primul joc Warcraft. Pe scurt, hoarda orcilor condusă de Gul’dan invadează lumea oamenilor (și a elfilor și a duarfilor) Azeroth după ce au devastat lumea lor originală. Pentru asta Gul’dan creează un portal pe care îl ‘hrănește’ cu viața captivilor pe care îi găsește. Trimite o forță inițială ca să captureze mai mulți oameni, și să aducă întreaga hoardă. Hoarda nu e formată doar din bestii puse pe distrugere, și Durotan, o căpetenie orcă, pune la îndoială conducerea lui Gul’dan. Cum o să se desfășoare lucrurile mai departe o să vedeți din film.

Puncte bune: grafica. Bestială. Exact la ceea ce te-ai fi aștepta ca și jucător de Warcraft (clasicele. Nu știu de WoW). E plin de cadre la care să pui pauză și să faci screenshot. Apoi ar fi finalul care nu „rezolvă” situația fără echivoc. Nu există un singur adevăr – există două percepții diferite legate de felul în care se rezolvă conflictul final. Acțiunea curge frumos, în valuri – nu se duce tot către un singur final culminant în care se rezolvă totul.

Puncte slabe: ca de obicei există găuri în scenariu. Enigma cea mai mare e, pentru mine, cum ajunge Lothar cu grifonul în lumea orcilor. Zona respectivă e un pic bizară. Apoi mai e casting-ul – roluri foarte importante sunt date unor actori foarte tineri, deși nu se prea potrivesc rolurilor. La începutul filmului tot ce se întâmplă în tabăra umană pare foarte amatoricesc. În cele din urmă rolurile feminine, care parcă sunt un cu totul alt film,

E un film de văzut la cinema – e spectaculos și foarte bine șlefuit. Din păcate va fi singurul – după cum arată încasările de la box-office, Warcraft nu pare să facă foarte mulți bani, așa că probabil Blizzard va renunța la ideea de a duce mai departe povestea. Regretabil, pentru că e genul de univers cinstit care ar fi meritat o poveste mai lungă. Poate un serial Tv? Că tot suntem în epoca de aur a serialelor.