We don’t need no education

Deschid această discuţie cu un articol pe care l-am primit de la Axonn cu specificaţia clară: “e funny, dar e greşit. Nu a existat niciodată un astfel de discurs

Totuşi, un astfel de anti-articol devine publicat şi atractiv pentru vizitatorii site-ului ‘studenţie.ro’. De ce? Genul ăsta de glumiţe o să se propage de-a lungul anilor devenind aproape antologic. În versiunea în care l-am citit eu, Ellison era evacuat cu elicoptere şi cu Secret Service. Evident, o făcătură. Iar traducerea denotă pură ignoranţă, pentru că ‘dropped out of college’ nu e tot una cu ‘a picat’. Frustrări româneşti puse pe modelul românesc de învăţămînt. (ei sunt rejectaţi, nu ‘pică’).

Pe mine însă mă îngrijorează faptul că an după an văd discursul ăsta repetat, şi aproape vociferat la un moment dat. În mica sub-comunitate a oamenilor care îşi fac forward-uri, discursul ăsta (ca şi multe alte chestii) e repetat aproape amnezic în neştire. Şi nimeni nu se chinuie să verifice dacă e adevărat. De ce?

De ce trebuie să aud acelaşi ‘We don’t need no education” ţipat din nou şi din nou?

Acum îmi vin în minte versurile de la o piesă cu care am făcut conexiunea îndată ce am recitit discursul: “Be a loser, you’ll be the most succesful one in the world”:

De cînd adolescentul are drepturi şi-a dat jos uniformaCrezînd că e mai bine susţine reforma.Azi elevul învaţă şcoala să o desconsidereCăci perspective nu sunt printre litere...

Ramedium – Comparaţii

E foarte uşor să desconsideri şcoala. Înţeleg de ce o fac cei care o fac… singura mea întrebare este: merită? Reuşesc să facă ceva mai bun cu timpul pe care îl pierd desconsiderînd şcoala? Nu vă zic răspunsul meu, daţi-l voi pe-al vostru.

Într-un prezumptiv real discurs al lui Ellison, ceea ce ar fi fost de extras de-acolo este că într-adevăr, şi-a găsit o cale de a face ceva mai bun. Tu poţi? Sau o să dai în cealaltă extremă? (tot nişte versuri pentru exemplificare)

My son said daddy I dont wanna go to school'Cause the teachers a jerk, he must think I'm a foolAnd all the kids smoke reefer, I think it'd be cheaperIf I just got a job, learned to be a street sweeper

Grandmaster Flash – The Message

Aşadar, care e necazul cu şcoala? sunt atît de multe referinţe anti-şcoală, încît începe să devină un trend – şi un trend periculos nu pentru mine, ci pentru cei care îl urmează. Eu văd diferenţa în mine. În modul în care percep facultatea acum faţă de cum o percepeam acum zece ani. Dar despre asta voi vorbi altă dată.

M-a amuzat faptul că anul trecut, în materie de muzică, am auzit trei sferturi piese din anii ’70, ’80, ’90 – remake-uri. Printre ele şi “We don’t need no education” – un videoclip care vroia să mă convingă cu juni care pun cărămizi în vasul de toaletă şi înlocuiesc becurile cu altele mai eficiente. Şi ei cîntau “we don’t need no education” – ei bine, dragii mei, de fapt we do need precisely that. EDUCATION. Dar suntem nemulţumiţi de educaţia pe care o putem primi.

De ce fiecare ratat pe care îl cunosc are nenumărate reproşuri de făcut în stînga şi în dreapta? Începînd de la taximetristul care se plînge de cineva care nu semnalizează în timp ce el însuşi merge pe contrasens, pînă la ‘afaceristul’ care cere bani de ţigări, toţi se plîng. Vocal, aproape asurzitor. Dar ce e ciudat e că pentru o naţiune atît de năpăstuită, cu atît de mulţi revoltaţi avem prea puţine revolte.

Revenind la educaţie, citisem de curînd un blogpost al unui profesor ce se întreba: Dacă sunt atîtea nemulţumiri faţă de profesori, de ce nu există nici un fel de reclamaţii privitor la profesori? De ce există doar bîrfe pe la spate dar nu şi acţiune? Aşa-i că v-au educat? Aşa-i că după ce pleci de la facultatea care nu te învaţă nimic te rebelizezi în orice alt loc strigînd “we don’t need no education”?

Fii original, fă ceva REAL în privinţa asta. Vreau să văd studenţii în stradă. Cît timp ţara merge cum merge, studenţii trebuie să fie în stradă. Cu o opinie.

(Nu mă refer numai la proteste de stradă. Mă refer la ‘locul unde se întîmplă lucrurile’, adică în sălile de la rectoratul facultăţii voastre, în locul unde se întîlnesc cluburile studenţeşti să dezbată probleme studenţeşti).

Acesta e un post cu întrebări, şi mai puţin cu răspunsuri. Ştiu însă ce răspunsuri nu vreau. Nu vreau să aud că facultatea/liceul/orice nu vă învaţă nimic. Am făcut facultatea şi tot ce aţi făcut şi voi (aproape) şi am rămas cu lucruri învăţate, şi cu regrete că nu am ştiut să învăţ mai multe. Treceţi peste asta, e o falsă problemă. Prin toate locurile prin care treci înveţi ceva. Poate nu învăţaţi materiile care vă sunt predate. Dar facultatea, mai ales facultatea, e un loc unde ai dreptul şi obligaţia să îţi orientezi decisiv destinul.

Nimeni nu o să trăiască pentru tine. E uşor să te laşi, e mai greu să faci lucrurile alea. Şi de ce să rămîi prost?Cine are interes să te ţină prost?

Răspunsul meu: oamenii care îţi vînd chestii. Nu au nevoie de un consumator inteligent, ci doar unul uşor de flatat şi satisfăcut. Printre alţii, mai ales pe tine, cel care nu are nevoie de educaţie şi poartă tricouri roşii cu Che Guevara (tricou pe care evident îl obţii datorită capitalismului)

We don’t need no education? Think again. Da, sunt trist, educaţia nu e ce-ar trebui să fie, dar despre asta altă dată. Despre lipsa mentoratului în sistemele noastre de educaţie, despre lipsa de variaţie în gîndire, şi luarea dreptului de a fi original… altă dată


6 Replies to “We don’t need no education”

 1. Botache

  In loc de We don’t need no education, ar trebui sa se strige We don’t need THIS education, mai exact cea pe care o primim acum la scoala si mai apoi la facultate.
  Cat despre proteste si studenti, oh well. Am mai discutat despre astea.

 2. dorinlazar

  Precisely. Dacă ar spune asta, atunci da, ar fi genial. Dar cum nu spun asta, şi evident nici nu îşi dau seama că asta trebuie să strige… E mai uşor să fii în trend, şi să te speli pe cap cu problemele altora, nu?

 3. Ovidiu C.

  Ca să-l citez pe Moss din The IT Crowd: „Yes you do, you’ve just used a double negative”.

  Poate nu ai nevoie de facultate, dar ai nevoie de lucruri care se învaţă la facultate (prost ce-i drept la noi). Deci cei care vor să se lase de facultatea de info ar face bine să ia textbook-urile de la MIT şi să le tocească (nu în sensul de a le învăţa pe de rost).

  Şi pentru încă o porţie de înţelepciune, vedeţi povestea celor trei purceluşi. Al treilea purceluş a terminat la Harward:

 4. dorinlazar

  @atirdea: dar mai rău de atît e faptul că ce care au o şansă sunt seduşi în a-şi pierde timpul.
  @OvC: great song 🙂 şi ai dreptate cu ce zici 😉

 5. anaayana

  Se întâmplă aşa pentru că oamenii sunt mult prea comozi pentru a schimba sau a veni cu noutăţi.

  p.s. Îmi place muzica ta de pe last.fm, se pare că avem gusturi similare.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.