Web-ul recent e o catastrofă

Ați încercat să vă conectați la net cu o conexiune proastă? Undeva, prin telefon, unde nu există nici măcar 3G și unde viteza maximă se măsoară în kbps? Vă spun eu, experiența e teribilă.

Asta înseamnă că experiența de navigare va fi în continuare teribilă pe măsură ce din ce în ce mai multă lume va consuma internet. Vorbesc în mod deosebit de internetul mobil, unde 4G-ul inclus în abonamentul lunar se măsoară acum în secunde (sub 10) de full-speed. Pe măsură ce din ce în ce mai multă lume va consuma internet, viteza aia maximă se va împărți la toți și rezultatul va fi o conexiune proastă în general.

Blogul acesta pe care îl vizitați nu are cine știe ce chestii, însă pagina are dimensiunea totală de vreo 500kB, din care 190kB sunt numai text Javascript. Dar blogul meu ca blogul meu, încercați să vă uitați la ceva video. Dacă până acum câțiva ani Youtube înțelegea să aducă tot clipul dacă conexiunea e foarte proastă, înțelegând că omul poate i-a dat pauză ca să nu se uite la clip fragmentat, din ce în ce mai multe playere au adoptat noua lor strategie, în care aduc maxim X secunde de clip. Experiența e oribilă, utilizatorii nesatisfăcuți, dar serverele Youtube sunt mult mai fericite. E de înțeles, în fond e serviciu gratuit (exceptând faptul că nu e, până la urmă se fac bani din Youtube), doar că toată lumea i-a copiat și rezultatul e dezastruos.

La fel și tona de Javascript. Megabytes de Javascript sunt descărcați și interpretați pentru a rula aplicația web a Facebook. Resurse adiționale, sprite-uri enorme din care se taie două-trei pentru a prezenta o poză micuță, Realitatea e că web-ul modern nu face față propriilor cerințe.

De prin anii ‘70 până recent am profitat de efectele legii lui Moore pe mai multe niveluri. Soluția bloatware-ului din anii ‘90? Add more RAM, add a newer CPU. Soluția bloatware-ului din 2010? Add more software, add more CPUs. Soluția bloatware-ului din 2015? Trebuie regândit tot de la zero. Paginile din ziua de azi sunt excesiv de grase, și chestia asta nu iese cu program de fitness