Wikileaks ca armă de autodistrugere în masă

Un worm construit pe baza lucrurilor dezvăluite de Wikileaks circulă acum și blochează sisteme informatice. Cine e vinovatul? Pentru că mai nimeni nu atribuie corect vinovatul, îl dau eu, cu litere îngroșate. WikiLeaks. Să explicăm.

Foarte mulți se bucură că o astfel de unealtă e pusă la dispoziția oamenilor. Și tind să fiu de acord, uneori e bine să ai un mecanism prin care să poți să spui dacă sistemul tău de conducere face niște lucruri ilegale pe care nu ar trebui să le facă. Uneori e nevoie de conștientizare publică și de o dezbatere publică.

Dar în afară de faptul că sunt conștientizate lucruri despre care oricine cu minimum de bun simț și de efort le-ar fi aflat, WikiLeaks nu are cum să aducă lucruri bune. WikiLeaks nu e nici înlocuitor de jurnalism de investigație, nici procuror, nu poate să pună lucrurile în ordine, ci doar să le dea arme de distrugere în masă tuturor oamenilor de pe stradă.

Pentru că practic asta face WikiLeaks. Pune public o rețetă despre cum să îți faci un pistol atomic, dacă tragi un glonte explodează jumătate de clădire. Trebuie doar să amesteci niște apă cu sare și noroi, să îți faci o praștie care să arunce treaba aia (lucruri pe care le găsești în curtea proprie) și să începi să tragi.

În cât timp o să ajungă lumea să se autodistrugă? Păi, aproape instantaneu. O să forțeze acțiunea WL stocarea de armament nuclear de către marile puteri? Păi nu, sigur că nu, doar o să-i forțeze (eventual) să își diversifice arsenalul. Ce am obținut? Faptul că am pus arme de distrugere în masă în mâna oricărui dement de pe stradă ne face mai fericiți? Faptul că am deposedat o agenție secretă care lucrează în interesul public de o armă de distrugere în masă și am democratizat accesul la acea resursă e o satisfacție în sine?

Păi nu e. Și acum o să îl vedem pe orice Ghiță din fundul curții blocând sisteme informatice critice (gen spitalele din UK) doar pentru că poate. Chiar vrem asta?