Wonder Woman (2017)

Scriu acest articol pentru că prea multă lume mă întreabă de ce afirm că Wonderwoman e un film mediocru. Nu dezastruos, doar mediocru. Mai jos o listă de motive, cu spoilere, deci să nu vă aud că plângeți:

  1. Povestea e slabă. Undeva pe o insulă un trib de femei crește o singură fetiță (despre care o să aflăm că este „zeucid”, că „deicid” nu le suna bine traducătorilor). Este un trib de femei al cărui singur rol este să se bată, dar ele refuză să o învețe pe singura fetiță să se bată. Dar ea din mâini și picioare, deci clar e pregătită să învețe. Când fetița mai crește, pe insulă ajung nave – un avion cu EL, Steve (jucat de Chris Pine), și niște nemți. Aparent, tipa a crescut foarte lent din antichitate până în anul 1918, dar în 1918 e numai bună, pe undeva pe la 18 ani tereștri. În orice caz, nemții se bat cu amazoanele, și Wonder Woman decide să meargă să îl bată pe Ares. Merge la Londra, unde află că există un tip care nu vrea să semneze armistițiul, deci merge în Belgia într-o misiune cu Steve spionul, unde vor să demaște și să oprească o acțiune a unei tipe ahtiate după otrăvuri și a unui general care ia droguri ca să devină super-puternic. Wonder Woman sparge frontul nemțesc, ajunge în cele din urmă să îl omoare pe general, dar află că Ares e de fapt un politician britanic ce susținea încheierea războiului. Îl omoară și pe Ares, și între timp moare și Steve, aruncând în aer bomba biologică la mare înălțime (probabil ca să se asigure că are răspândire maximă, altfel nu-mi explic logica). Ani mai târziu, îi scrie lui Bruce Wayne dintr-un Luvru părăsit că îi mulțumește pentru poza respectivă. În tot acest timp frizura Femeii Minune e neatinsă, și atitudinea neschimbată.
  2. Jocul actoricesc e slab. Poate e ușor să te lași sedus de Gal Gadot, e o femeie extraordinar de frumoasă, dar atât. Gadot pozează în fiecare cadru, figura ei nu e încadrată deloc în peisaj, și dacă vi se pare că în poza din 1918 arată obosită, murdară după o zi de luptă cu nemții, cadrul filmat o arată imaculată, neatinsă, gata de discotecă – și singurul motiv pentru care poza aia o arată așa e învechirea hârtiei pe care e scoasă. Altfel, peste tot pe unde apare e femeia L’Oreal, „pentru că merit”, cu frizura impecabilă, cu poze de fotomodel.
  3. Personajul Wonder Woman e un model anti-feminist. Nu obține nimic prin muncă proprie, ci doar prin „entitlement”, ei îi iese totul fără efort, nu are absolut nicio problemă să spargă frontul de la 1918 – o lipsă cruntă de respect față de oamenii care au luptat în tranșeele Marelui Război. Singurul lucru care îi deranjează frizura perfectă e reculul. Scopul ei e să-l omoare pe Ares, un Luddendorf drogat. Când îl omoară începe să plângă că vai, da’ de ce nu se termină? Că uite, eu am făcut ce trebuia. Din nou, entitlement și zero creier. Nici măcar nu-i bagă în seamă pe ceilalți în momentul în care îi spun că „mă, nu așa merg lucrurile, uite, trebuie pus efort, să facem așa și pe dincolo”. Neah, dă-i înainte. Norocul ei e că mai are un Ares ex machina cu care să se bată, spărgând filmul în două filme separate: unul în care avem o poveste din primul război mondial, cu ceva tensiune, o poveste cu spioni care ar putea fi chiar interesantă, și una în care Wonder Woman bate doi tipi și se face că-i pasă vag de un al treilea care se sinucide inutil. Bine, dacă stau bine să mă gândesc, Wonder Woman e eroina tipică feminismului modern, deci da.
  4. Nu există o evoluție a personajului, nu ai nicio secundă impresia că ceva ar putea să eșueze. Zero emoție. Și când moare Steve, zero emoție, deși Gadot se chinuie să plângă pe ecran, fără să-și afecteze frizura. Aparent, unii oameni au simțit chimie între cei doi, dar no, erau doi actori frumoși pe ecran, normal că vroiam să-i vedem cuplați.
  5. Sunt foarte multe întrebări – pentru o poveste a originilor explică mult prea puțin. L-a omorât pe Ares? Cum explică atunci al doilea război mondial? Lupta ei cu zeii e ilogică, și dacă în comic-books chestia asta nu e chiar așa de rea, dată fiind natura materialului, într-un film în care de-abia a fost introdusă ca personaj cred că s-ar fi putut face mai mult și mai bine.
  6. M-am săturat de slow-motion, iar scenele de bătaie sunt foarte neconvingătoare, ea fiind invulnerabilă. Dealtfel, regizorul a și renunțat la ideea de a folosi un actor în scenele respective, și a folosit în schimb o păpușă de cârpă pe care o aruncă în toate direcțiile învârtind-o în aer de vreo câteva zeci de ori înainte să aterizeze cu frizura impecabilă.

Bine, există și aspecte pozitive, în special frizura de Wonder Woman care rezistă.