Wonder Woman (2017)

Scriu acest articol pentru că prea multă lume mă întreabă de ce afirm că Wonderwoman e un film mediocru. Nu dezastruos, doar mediocru. Mai jos o listă de motive, cu spoilere, deci să nu vă aud că plângeți:

 1. Povestea e slabă. Undeva pe o insulă un trib de femei crește o singură fetiță (despre care o să aflăm că este „zeucid”, că „deicid” nu le suna bine traducătorilor). Este un trib de femei al cărui singur rol este să se bată, dar ele refuză să o învețe pe singura fetiță să se bată. Dar ea din mâini și picioare, deci clar e pregătită să învețe. Când fetița mai crește, pe insulă ajung nave – un avion cu EL, Steve (jucat de Chris Pine), și niște nemți. Aparent, tipa a crescut foarte lent din antichitate până în anul 1918, dar în 1918 e numai bună, pe undeva pe la 18 ani tereștri. În orice caz, nemții se bat cu amazoanele, și Wonder Woman decide să meargă să îl bată pe Ares. Merge la Londra, unde află că există un tip care nu vrea să semneze armistițiul, deci merge în Belgia într-o misiune cu Steve spionul, unde vor să demaște și să oprească o acțiune a unei tipe ahtiate după otrăvuri și a unui general care ia droguri ca să devină super-puternic. Wonder Woman sparge frontul nemțesc, ajunge în cele din urmă să îl omoare pe general, dar află că Ares e de fapt un politician britanic ce susținea încheierea războiului. Îl omoară și pe Ares, și între timp moare și Steve, aruncând în aer bomba biologică la mare înălțime (probabil ca să se asigure că are răspândire maximă, altfel nu-mi explic logica). Ani mai târziu, îi scrie lui Bruce Wayne dintr-un Luvru părăsit că îi mulțumește pentru poza respectivă. În tot acest timp frizura Femeii Minune e neatinsă, și atitudinea neschimbată.
 2. Jocul actoricesc e slab. Poate e ușor să te lași sedus de Gal Gadot, e o femeie extraordinar de frumoasă, dar atât. Gadot pozează în fiecare cadru, figura ei nu e încadrată deloc în peisaj, și dacă vi se pare că în poza din 1918 arată obosită, murdară după o zi de luptă cu nemții, cadrul filmat o arată imaculată, neatinsă, gata de discotecă – și singurul motiv pentru care poza aia o arată așa e învechirea hârtiei pe care e scoasă. Altfel, peste tot pe unde apare e femeia L’Oreal, „pentru că merit”, cu frizura impecabilă, cu poze de fotomodel.
 3. Personajul Wonder Woman e un model anti-feminist. Nu obține nimic prin muncă proprie, ci doar prin „entitlement”, ei îi iese totul fără efort, nu are absolut nicio problemă să spargă frontul de la 1918 – o lipsă cruntă de respect față de oamenii care au luptat în tranșeele Marelui Război. Singurul lucru care îi deranjează frizura perfectă e reculul. Scopul ei e să-l omoare pe Ares, un Luddendorf drogat. Când îl omoară începe să plângă că vai, da’ de ce nu se termină? Că uite, eu am făcut ce trebuia. Din nou, entitlement și zero creier. Nici măcar nu-i bagă în seamă pe ceilalți în momentul în care îi spun că „mă, nu așa merg lucrurile, uite, trebuie pus efort, să facem așa și pe dincolo”. Neah, dă-i înainte. Norocul ei e că mai are un Ares ex machina cu care să se bată, spărgând filmul în două filme separate: unul în care avem o poveste din primul război mondial, cu ceva tensiune, o poveste cu spioni care ar putea fi chiar interesantă, și una în care Wonder Woman bate doi tipi și se face că-i pasă vag de un al treilea care se sinucide inutil. Bine, dacă stau bine să mă gândesc, Wonder Woman e eroina tipică feminismului modern, deci da.
 4. Nu există o evoluție a personajului, nu ai nicio secundă impresia că ceva ar putea să eșueze. Zero emoție. Și când moare Steve, zero emoție, deși Gadot se chinuie să plângă pe ecran, fără să-și afecteze frizura. Aparent, unii oameni au simțit chimie între cei doi, dar no, erau doi actori frumoși pe ecran, normal că vroiam să-i vedem cuplați.
 5. Sunt foarte multe întrebări – pentru o poveste a originilor explică mult prea puțin. L-a omorât pe Ares? Cum explică atunci al doilea război mondial? Lupta ei cu zeii e ilogică, și dacă în comic-books chestia asta nu e chiar așa de rea, dată fiind natura materialului, într-un film în care de-abia a fost introdusă ca personaj cred că s-ar fi putut face mai mult și mai bine.
 6. M-am săturat de slow-motion, iar scenele de bătaie sunt foarte neconvingătoare, ea fiind invulnerabilă. Dealtfel, regizorul a și renunțat la ideea de a folosi un actor în scenele respective, și a folosit în schimb o păpușă de cârpă pe care o aruncă în toate direcțiile învârtind-o în aer de vreo câteva zeci de ori înainte să aterizeze cu frizura impecabilă.

Bine, există și aspecte pozitive, în special frizura de Wonder Woman care rezistă.

Wonder Woman. Pentru că merit.

7 Replies to “Wonder Woman (2017)”

 1. krossfire

  Gal Gadot nu este inca actrita. Nu am vazut Wonder Woman, dar in absolut toate filmele in care am vazut-o, femeia are gratia unui sac de cartofi. E frumoasa, chiar foarte frumoasa, dar atat…

 2. Dorin Lazăr

  E greu de zis aici, aș zice un „depinde de gusturile fiecăruia”. Am văzut că acum e la modă stilul ăsta de femeie bine construită, perfect echilibrată, dar incapabilă să se miște sau să se exprime grațios.

 3. krossfire

  Nu e absolut deloc capabila sa joace si asta nu prea mai e o chestie discutabila. E inexpresiva, are un accent iritant si oricat ar fi de draguta, nu poate lasa tot “greul” pe aspectul asta.

 4. Băra

  Ăsta este unul dintre lucrurile care mie mi-au plăcut la Wonder Woman: Gadot n-a încercat nicio secundă să se pretindă mare actriță. Cumva mi s-a părut că și-a asumat destul de simpatic faptul că mai are mult până să ajungă la niște calități necesare pentru a fi considerată actriță, mizând pe frumusețe și pe o atitudine accesibilă. N-a avut joc și rol de divă, mai bine zis.
  Apropo de recenzia lui Dorin, în mare sunt de acord, actul final este un dezastru, scenele de luptă sunt animate la nivelul unor CGI-uri din 2005, a la Tekken 5, domnul acela din Harry Potter (altminteri un actor foarte bun în roluri care i se potrivesc) este mai ceva ca nuca-n perete pe post de Ares, n-ar speria nici măcar un pisoi abia născut cu mustața aia de electrician, scenariul și povestea au niște fracturi logice cumplite, dar, per global, e un pas înainte față de Man of Steel, BvS și Suicide Squad. Cu toate astea, per global, mie gașca asta din jurul lui Zack Snyder, nu-mi dă speranțe că ar fi capabilă să scoată ceva mai mult decât machismo, efecte vizuale și slow motion.

 5. Dorin Lazăr

  În afară de opinia legată de BvS, care mie mi-a plăcut cu mici excepții, pot fi de acord cu ce zici. Doar că e bine să nu confundăm intenția cu abilitatea – nu cred că Gal Gadot a intenționat să under-act, ci mai degrabă că a ratat toate oportunitățile de a o face. Nu cred că e o alegere stilistică.

 6. krossfire

  Chris Evans (Captain America) e in aceeasi oala, cu diferenta ca el a avut si cateva tentative oarecum reusite de a juca (Snowpiercer, Sunshine).

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.