Zăpada falsă

Cînd eram mic și prost, băieții mai mari din bloc mi-au arătat că blocul o să cadă. Eram chiar la intrarea în bloc și mi-au arătat cerul pe care norii se mișcau cu viteză. Perfect convins că blocul o să cadă, am alergat pe scări pînă la etajul 9 (lifturile sunt un privilegiu burghez, nu e pentru comuniști) să o salvez pe maică-mea. Nu puneți la îndoială logica unui copil de 5-6 ani, care urcă 9 etaje pe jos să anunțe că blocul cade.

După ce mi-au făcut chestia asta de vreo trei ori am început să mă prind că de fapt nici chiar ce văd nu e real, și totul e interpretabil. Bine, dacă îi faci faza acum unui țînc de 6 ani ăla începe să plîngă, că așa s-au învățat, să plîngă și să obțină ce vor. Dar deviez; ideea e că uneori, cînd vezi ceva contează foarte mult interpretarea pe care o dau cei din jurul tău subiectului.

Să luăm cazul ultimei nebunii despre care am aflat din ziarul online ‘Adevărul’. Un ziar românesc care părea că se respectă anunță că: “Zăpada chimică a apărut şi în România din cauza unor experimente desfăşurate de americani”. Să vă zic pe scurt despre ce e vorba, pentru că sunt sigur că o să vedem chestia asta pe slide-urile powerpoint pe care o să le primim de la rudele noastre pensionare ca semn că vine sfîrșitul lumii (tehnologia HAARP și alte prostii).

Niște oameni foarte credibili care au făcut experimente științifice toată viața lor (amestecînd diverse în ciorbe, de exemplu) și deci au experiență fac un experiment ‘common sense’. Se ia un bulgăre de zăpadă, bine bătătorit (important aspect). Se ia o brichetă. Se arde pe o suprafață mai mare bulgărele. Se face negru, și NU SE TOPEȘTE!!! FANTASTIC!!!

Oare prin ce magie neagră se întîmplă asta? Iată, tovarăși, ăsta e motivul pentru care zăpada e neagră! În Pitești, imperialismul american a înnegrit zăpada, tovarăși!

zapada1

Dovezile sunt irefutabile. Burghezo-moșierii americani au de gînd să ne omoare și ne-au aruncat zăpada de plastic în curte! MUUUUULT PLASTIC!

Acum, dacă plasticul ar fi atît de ieftin încît să fie aruncabil pe străzi, aș mai zice. Dar știi ce e ieftin pe această planetă? APA. Dacă au aruncat apă înghețată chimic? Oh, dar e costisitor să urci apă la 5000 de metri, să o îngheți și să o arunci în cantități industriale. Ce-ar fi dacă s-ar face ceva cu apa din atmosferă? Ei? ei? De exemplu, să se înghețe chimic apa din atmosferă și să se arunce peste populație? Dar vă dați seama că toate substanțele alea chimice trebuie cumva urcate acolo – fie cu rachete, fie cu ceva avioane, fie cu niște catapulte enorme cu care se aruncă chestiile chimice cam cum aruncă Leana Knorr în Knorrbiță? Nu mai bine să lase americanii ăștia să se întîmple asta cînd vine frigul?

AMERICANII sunt de vină, vorba cîntecului. E clar, apa îngheață chimic la 5000 de metri cînd e frig, și americanii se uită la noi și își rîd de noi că ne otrăvesc, HAARP, cancere, chestii. Huo americanii!

Dacă examenul de logică v-a speriat foarte tare, să vă explic ce se întîmplă. În primul rînd, apocalipsa neagră din Pitești. Pentru niște oameni care au uzina de mașini la ei în curte, argeșenii (că probabil autorul acestei debilații e argeșean) nu par să cunoască foarte bine fenomenul. De exemplu, vor fi uimiți să afle că mașinile nu merg foarte bine pe zăpadă, drept urmare municipalitățile aruncă cu diverse substanțe chimice pe stradă, substanțe care să topească zăpada. Substanțe care, surprinzător, MURDĂRESC zăpada de pe margine! Fără ajutorul americanilor.

Partea a doua: “zăpada care se înnegrește”. În toate experimentele precum cel de mai sus, veți vedea că zăpada se înnegrește. Oare de ce? Păi cel mai des pentru că brichetele nu sunt umplute cu gaz natural, ci cu butan. Butanul e un gaz care arde cu mai multe reziduuri, reziduuri care sunt, evident, negre.

Partea a treia: “zăpada care nu se topește”. De fiecare dată văd același experiment: oameni cu bricheta care plimbă flacăra pe suprafața bulgărului de zăpadă. Scopul lor e, desigur, să arate că se înnegrește, dar întîmplător, ce reușesc să facă e să se asigure că nu vor încălzi bulgărele de zăpadă (care devine gheață) suficient de tare cît să se topească. În schimb, vor produce sublimarea gheții de la suprafață, sublimare care e procesul prin care zăpada se transformă în stare gazoasă direct din stare solidă. De ce? Bricheta produce o flacără cu o temperatură mare (1900 de grade Celsius) dar nu e niciodată menținută suficient într-un loc cît să încălzească altceva decît suprafața. Nu e cu nimic deosebit de experimentul prin care cineva plimbă flacăra pe mînă. Dacă flacăra nu stă suficient de mult în loc, suprafața va reveni rapid la temperatura inițială.

Cît despre sublimare, de ce credeți că insistă lumea să facă bulgări mici, cu mîna? Pentru că dacă ar lua zăpadă mai puțin compresată s-ar topi mai ușor. Dacă ar fi mai densă (un cub de gheață, de exemplu), s-ar topi mai repede. Dar făcînd bulgării mici, cu mîna, vei avea un sloi de gheață suficient de dens dar suficient de oxigenat pentru a reproduce experimentul.

După care, evident, o să uzi cu zăpadă de plastic un ghiveci și cu apă naturală altul, și o să fii uimit că nu e nicio diferență.

HAARP, mă, HAARP la greu. Bine, deșteapta din Rîmnicu-Vîlcea nu o să aibă nicio migrenă intelectuală cînd se va încălzi și zăpada se va topi fără a se face mai neagră. O să se reîntoarcă la lecturarea materialelor obligatorii din Formula As sau ce alt ziar mai răspîndește toate otrăvurile astea intelectuale. Că a aflat ea că scrie în Biblie că vine sfîrșitul și, ca orice generație de tîmpiți de la anul 95 încoace, recunoaște semnele apocalipsei în toate chestiile din jurul ei.

Carl Sagan spunea că o tehnologie suficient de avansată apare în ochii unor oameni primitivi ca magie. Se pare că în acest caz bricheta și focul e o tehnologie prea avansată pentru baba din clipul Adevărul.

Dar HAARP!


7 Replies to “Zăpada falsă”

 1. Mircea

  ai scris mult si, scuza-ma, inutil.
  cam des dai curs unor astfel de subiecte.
  atentia (inclusiv a ta) acordata acestor specimene ii scoate din anonimat.

 2. Dorin Lazăr

  Mircea, greșești extraordinar. Un om dezinformat care ar căuta informații mai multe pe net ar da peste site-urile HAARPiștilor și a altora. Nu o să găsească nimic dacă oameni ca mine nu publică astfel de articole.

  Iartă-mă că nu scriu ce-ți place. Există o soluție, pe care ți-o propun cu umilință: Închide fereastra browserului.

 3. Mircea

  incerci sa combati efectul, ignorand cauza.
  baba n-are nici o vina in toata povestea asta. te las pe tine sa ghicesti cine…

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.