Zeitgeist: Addendum

Zilele trecute am văzut Zeitgeist: Addendum pe google video. Am văzut şi primul film, şi mi s-a părut un pic cam plictisitor, chiar dacă în fond a adus un strop de informaţie un pic diferită.

Al doilea film, Addendum-ul, are însă mult mai mult sens. S-au concentrat pe un singur subiect, foarte ‘actual’, şi anume situaţia financiară şi felul în care banii au instaurat un fel de sclavie modernă.

Nu e nimic nou în Zeitgeist Addendum din punctul ăsta de vedere. E dat din nou acelaşi gen de argumente pe care le-am mai ascultat de cîteva ori din primul Zeitgeist, din G. Edward Griffin’s – Inflation sau din “The story of stuff”, despre care v-am vorbit într-o altă postare. Dar ce este cu adevărat interesant este viziunea pe care o propune.

De pe la mijlocul filmului autorii ZA intervievează pe omul din spatele Proiectului Venus: Redesign of a culture. Este, de fapt, singurul licăr de speranţă pe care l-am mai văzut în ultima perioadă: tehnologia.

ZA e un film care explică foarte bine ce se întîmplă în anul de graţie 2008. Dincolo de soluţiile pasionale şi absolut ridicole (gen: sabotaţi JP Morgan Chase! îmbogăţiţi pe alţii), ideea că tehnologia poate, într-adevăr, să rezolve probleme omenirii şi că într-adevăr putem să avem un trai decent pe o planetă curată.

Şi am avut o revelaţie. Îmi amintesc de una din cele mai pasionante discuţii pe care le-am avut cu frate-miu, el pe-atunci student la ASE, eu student la Informatică. Ajunsesem la concluzia că economia e o falsă realitate, o iluzie costisitoare, şi că banii nu au nici un motiv să existe, nici băncile. Economia, din punctul meu de vedere, exista doar pentru a se satisface pe sine – cu sau fără mijloacele economice mi se părea că lumea ar putea să funcţioneze fără nici o problemă.

Am înţeles mai tîrziu de ce mă înşelam – în primul rînd pentru că societatea se sprijină pe economie, şi orice împărţire în clase are nevoie de mijloace economice – moneytaryism, cum îi spun autorii ZA. Inclusiv comunismul, să nu mă credeţi vreun stîngist fără minte. Şi are sens (parţial) ce zic ei. Tehnologia poate salva omenirea, şi avem, într-adevăr resursele să rezolvăm problemele noastre.

Citisem cu multă vreme înainte un articol despre un discurs ţinut de Tim O’Reilly, în care zicea:

Global warming. The U.S. losing its edge in science and technology. A growing income gap. “And what are the best and the brightest working on?” O’Reilly asked, displaying a slide of the popular Facebook application SuperPoke, which invites you to, among other things, “throw sheep” at your friends.

Da, omenirea face multe eforturi inutile. Oamenii investesc mai mult pe termen scurt decît în proiecte pe termen lung. Şi gîndim prea mult în termeni de ‘profitabilitate’ decît în termeni de ‘necesitate’.

Urmăriţi, cu alte cuvinte, Zeitgeist: Addendum. Pentru unii va fi un licăr de speranţă. Doar cîteva sfaturi: nu fă sfiiţi să rîdeţi la unele soluţii pe care ei le propun şi nu uitaţi că e o teorie a conspiraţiei. Altfel, informaţia e bunicică, şi s-ar putea să ajute la înţelegerea a ceea ce se întîmplă acum prin lume.

PS: Am auzit că Anton Anton e noul ministru al Educaţiei. Ştiţi cine e Anton Anton? E geamănul malefic al Andreei Andrei.


3 Replies to “Zeitgeist: Addendum”

  1. Constantin

    Cine are traducerea la Zeitgeist II?( mail) un pic de ajutor nu strica, dar sa fie o traducere pertinenta. Ms

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.