Ziua națională

Fără nicio legătură cu restul textului, îmi vine un pic mai greu să cred că acum 100 de ani, locul ăsta de unde vă scriu era în Austro-Ungaria.

În jurul fiecărui 1 decembrie apare eterna discuție: când ar trebui să fie ziua națională? 10 mai, 23 august? Cândva mai cu căldură și soare, spune românul care își amintește cu nostalgie 23 august din vremea lui Ceaușescu, ziua grătarului anual.

Motivul pentru care nu avem acum ziua națională mutată pe 24 ianuarie, 10 mai sau pe 22 mai (vezi mai jos) este că discuția, altfel foarte serioasă, este aruncată în desuet cu comentarii precum: “să fie cald”. Orice efort de modificare a zilei naționale apare în cele din urmă ca o discuție despre când e mai fain grătarul.

Pentru asta trebuie să le mulțumim comuniștilor, care s-au asigurat că orice discuție despre istorie devine desuetă. De exemplu, românii știu foarte multe despre Mihai Viteazu, personajul mitologic creat de Nicolae Bălcescu. Știu însă foarte puține despre ce s-a întâmplat pe la 1859, 1866 sau 1877, pentru că în mintea Omului Nou România s-a născut la 23 august 1944, gata comunistă, năzuință de milenii a lui Traian și Decebal, via Mihai Bravu.

Dacă ar fi să urmăm strategia propagandistică din Istoria României, ziua națională ar trebui să fie 22 decembrie. Zi oribilă pentru grătar, dar ar fi măcar consistentă cu strategia de a pune Ziua Națională în ziua în care se legitimizează regimul curent. 10/22 mai 1866, 1877 și apoi 10 mai 1881 pentru regalitate, 23 august ’44 pentru comuniști

Și totuși, în umila mea părere, adevărata zi de naștere a României este 24 ianuarie 1859, când Adunarea Electivă a Țării Românești l-a numit pe Alexandru Ioan Cuza domn al Țării Românești. Unirea politică a avut loc ceva mai târziu, în 1862 (tot la 24 ianuarie, când s-au deschis lucrările Parlamentului unic al României), când (cred) Principatele Unite au primit numele de România și capitala s-a stabilit în București.

Și asta e o zi nasoală pentru grătar. Dar are ceva mai mult sens decât, de exemplu, 23 august. Până când o să ne trezim din discuțiile astea despre grătar, și o să discutăm serios despre subiectul ăsta, rămâne 1 decembrie. E o dată bună, legitimă, frumoasă. O dată despre care nu știm prea multe, înecați în efluviile propagandistice comuniste.

Acum, de ziua națională a României, îmi recunosc ignoranța în materie de Istorie a României. Și azi, mai tare ca niciodată, simt lipsa unui podcast pe tema Istoriei României, făcut în română, cu cât mai puțină mitologie. Hmmm.

La mulți ani, România Mare!

PS: Constat cu regret că nimeni nu cântă cum trebuie imnul României. Găsesc variante mai bune de “Treceți batalioane române Carpații” decât de Deșteaptă-te Române.  Sugestii?

Romanians_before_WW1
Hartă britanică de la 1917 cu zonele în care vorbitorii de limbă română erau dominanți

12 Replies to “Ziua națională”

 1. Pozilla

  ca veni vorba de 1 decembrie 1918. Cand au venit slujbasii Bucurestiului sa ocupe Lugojul dupa “marea Unire”, au intrat in sediul primariei( o cladire impozanta si bine intretinuta), s-au minunat de ce era pe-acolo. si-a zis tartoul sef: faine perdele – pana deseara sa le vad la mine acasa. De bucovina nu vorbesc, ca acolo a fost tragic.
  On topic, 10 mai 1877. De atunci exista Romania ca stat. Ce e asa de greu? Si e si o zi grozava pentru mici

 2. Daniel Mihuly

  Putem doar să speculăm, că nu există un răspuns explicit în epocă. Dar 1 Decembrie n-a fost făcut de politicienii care reprezentau statul român de atunci, ci de cei din Ardeal care au pus și condiții, nerespectate ulterior. Fundația României era pusă deja, n-avea de ce să se schimbe ziua națională.
  Ah, și 23 august are tot conotații regale, indiferent de ce semnificații a căpătat ulterior. Conotații comuniste are mai degrabă 30 decembrie.

 3. Zi3Ro

  Daca iei toate datele de pe la 1848 pana prin 1945 gasesti cate-o semnificatie relativ semnificativa pentru natia asta. Si doar pentru ca atunci s-au intamplat o gramada de chestii legate de constiinta nationala.

  Si asta reduce toata discutia la 0, it`s a non-issue.

 4. Zi3Ro

  Buna asta cu semnificatia semificativa…multumesc.
  Nu poti sa adaugi un plugin de edit comment, ca sa nu par complet analfabet si agramat…si alte d-astea cu a inainte?

 5. Pozilla

  ziua nationala, non issue? ma consider cetatean universal modern si inclin sa cred ca da, statul-natiune ar putea deveni perimat. Da noi de ce nu putem sa falfaim steagu de ziua aia plini de mandrie? daca mi-l atarn de terasa, o gramada de romani or sa zica ca-s de-a lu Vadim sau Funar, o seama de unguri or sa se uite chioras ca-s provocator/incitator etc. Si am prieteni buni unguri (sunt din Baia Mare), si ei tin de doua ori pe an cu mult fast si o tona de steaguri. Ce dracu, noi trebuie sa ramanem mai blegi intotdeauna? Non issue, my ass !

 6. Zi3Ro

  @Pozilla, nene, m-ai inteles gresit, data in sine e non-issue 🙂 nu existenta ei..
  E complet irelevant care zi din an, ca e vara, iarna… 🙂

 7. Dobrică

  Ca să aduc nişte adăugiri la ce-a scris deja Mihuly-baci, nimeni n-are suficiente coaie să scrie exact ce a însemnat Unirea de la 1 Decembrie pentru Transilvania. Traian Vuia spunea că Unirea a semănat mai degrabă cu un act de anexare, http://adevarul.ro/locale/timisoara/traian-vuia-despre-marea-unire-toata-unirea-s-a-redus-gest-pur-teatral-ciocoii-vechiul-regat-l-au-primit-zambet-1_50b9eef77c42d5a663acfd09/index.html

  Scriu toate astea având acum arborat la balcon Tricolorul. Ideea Unirii este nobilă, felul în care ea s-a realizat e deschis dezbaterii.

 8. Dorin Lazăr

  @Dobrică, de acord, pentru Transilvania Unirea a însemnat câteva lucruri bune și câteva lucruri pe minus. Dar per total, pentru națiunea română cred eu că bilanțul e pozitiv. Știu sigur că altfel n-aș fi fost eu brașovean, ci un mitic simplu. 🙂 Pentru mine, bilanțul e net pozitiv.

 9. Daniel Mihuly

  A fost anexare, dar după 1 Decembrie 1918. Că unirea nu s-a făcut la data aia, doar o idealizăm noi acum, la 90+ ani după. Că anexarea s-a făcut tot cu armata, ca-n Basarabia în martie 1918. Și ca să tragă de tot batista pe țambal, Ferdinand s-a reîncoronat la Alba Iulia în 1922, dar nu pe 1 decembrie. Ziua au băgat-o oarecum sub preș, alegînd să facă ceremonia pe 15 octombrie.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.